Tavaszi bőrápolás

 In Egészség és életmód

Tavaszi bőrápolás

A téli zord időjárás, a kevés napsütés, a vitaminhiány nem csupán a hangulatunkra, de a bőrünkre is rányomja bélyegét. A hosszú hideg hónapok ugyanis kimerítették szervezetünk vitaminkészletét, amely a kevesebb mozgással és az egészségtelenebb táplálkozással együtt fáradékonnyá, levertté tesz minket, bőrünk pedig fakóvá, szárazabbá és érzékenyebbé válik. A közelgő tavasz a megújulást hozza magával, ám a szervezetünk és a bőrünk regenerálódása hosszabb időt is igénybe vehet. Milyen panaszokat okozhat a hűvös, szeles idő, és mit tehetünk azért, hogy a bőrünk hamarabb felfrissüljön?

Dr. Tihanyi Lillától, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosától megtudjuk a leggyakoribb tüneteket, és hasznos tanácsokat kaphatunk a tavaszi bőrápolással kapcsolatban.

Száraz, viszkető bőr
A kiszáradás és viszketés az egyik leggyakoribb panasz, amely főleg az amúgy is száraz bőrűeknél fordul elő, ám a hideg és szeles idő szinte mindenkinél okozhat enyhébb tüneteket. A bőr kiszáradásának a hidegen kívül az egyik leggyakoribb oka a fűtött, száraz beltéri levegő, amelynek hatására a bőr kipirosodik, felülete durva tapintásúvá válik és komolyabb kiszáradás esetén előfordulhat, hogy hámlani kezd. A száraz bőr regenerálásának egyik legjobb módja a bőrradír használata, amellyel eltávolítható az elhalt hámréteg. A bőr radírozása száraz bőrűek legfeljebb hetente egyszer, zsírosabb bőrűeknek akár hetente kétszer is ajánlott. A bőr megtisztítása után következhet a hidratálás a bőrtípusunknak megfelelő arckrémmel, arcpakolással és testápoló használatával. Ám nem csupán kívülről, hanem belülről is hidratálnunk kell, amelynek legjobb módja a megfelelő mennyiségű, napi 1,5 -2 liternyi vízfogyasztás. A tökéletes hatás érdekében nem maradhat el a rendszeres mozgás sem, amely serkenti a vérkeringést, ezáltal megszünteti a bőr fakóságát, valamint fokozza a bőrsejtek oxigénellátását.

Ajakápolás
A hideg nem csak a bőrünket, hanem az ajkainkat is megviseli. A száraz, kicserepesedett ajkak ápolására előszeretettel alkalmazunk különböző ápolókat, ám ezek között vannak olyanok, amelyek kiszáríthatják az amúgy is érzékeny bőrt. A panaszok kezelésére a hagyományos rúzs helyett érdemes hidratáló ajakápolót, vagy szájfényt használni és részesítsük előnyben a természetes összetevőkből álló, vagy az otthon összeállított ápolószereket. A bőrradír mellett használjunk ajakradírt is, valamin az ápolt és hidratált ajkak eléréséhez is fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.

Vitaminhiány okozta bőrproblémák 
Tavaszra a szervezetünk vitaminkészlete kimerülhet, amely a tavaszi fáradtságon kívül bőrproblémák kialakulásához – mint például gyulladásos tünetek, szárazság – is vezethet, valamint sápadt és szürke lehet a bőrünk. Éppen ezért nem csupán külsőleg kell orvosolnunk a tüneteket, hanem pótolnunk kell a bőr megújulásához, ellenálló képességéhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat is. Tavasszal rengeteg friss zöldség, gyümölcs, saláta és magvak közül válogathatunk, amelyek kiváló vitaminforrások. A különböző vitaminok eltérő hatással vannak a szervezetünkre, így például a zöldségfélékben, brokkoliban vagy citrusfélékben található C-vitamin segíthet a sebgyógyulásban, a májban, tojássárgájában és vajban található A-vitamin fokozza a faggyútermelést és ellenállóvá teszi a bőrt a fertőzésekkel szemben, az E-vitamin pedig kiváló a tág pórusú, mitesszeres bőr kezelésére. Normál esetben változatos táplálkozással biztosíthatjuk a szervezetünk számára szükséges vitaminmennyiséget, ám túlzott vitaminhiány esetén vitaminkészítmények alkalmazására is szükség lehet. Felnőtteknek az immunrendszer megfelelő működéséhez és a csontritkulás megelőzéséhez például napi 2000 NE D-vitamin szedése javasolt. Egy friss felmérés szerint ugyanis a magyar lakosság 95 százaléka lesz D-vitamin hiányos a tél végére. Szerveztünk D-vitamin ellátottságáról pontos információt kaphatunk vérvétel során D-vitamin szint méréssel. A gyümölcsök, zöldségek és magvak nem csupán élelmiszerként fogyasztva hatásosak, de kitűnő alapanyagként szolgálnak házi készítésű pakolásokhoz is.

Fényvédelem tavasszal
A hosszú, hideg tél után örömmel fürdőzünk a tavaszi napsütésben, amely pozitív hatással van a hangulatunkra, valamint serkenti a D-vitamin termelődését a bőrünkben. Ám nem szabad elfelejtenünk, hogy a káros napsugarak nem csak nyáron, de tavasszal is érnek minket, – a március végi nap például, ha több órán át kint tartózkodunk, már okozhat leégést – így a megfelelő védelemről az év minden szakaszában gondoskodnunk kell. A fényvédő kiválasztásánál figyelembe kell venni korunkat, valamint a bőrtípusunktól és az UV sugárzás erősségétől függően a fényvédő faktort. Az arcbőrünk védelme mellett nem szabad elfelejtkeznünk az ajkunkról sem, amelyhez speciális ajakápolók közül választhatunk.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search