Hogyan kell kezelni a húgyúti gyulladásokat?

 In Betegségek - tünetek és kezelések

A húgyúti gyulladás a húgyút fertőzése. A betegségre a lányok sokkal fogékonyabbak, mint a fiúk. Ha a fertőzés a húgycsövet és a húgyhólyagot érinti, akkor cystitis-nek (húgyhólyagfertőzés) nevezik. Ha viszont a húgyvezetéket, a csontos medencét vagy a veséket, akkor a neve pielonefritisz (vesefertőzés). A betegséget bizonyos baktériumok okozzák, a leggyakoribbak az E. Coli, a Proteus és a Klebsiella nevezetű bélbaktériumok. A kislányoknál a végbélnyílás és a húgycsőnyílás közötti tér nagyon kicsi, és a bélbaktérium könnyebben megfertőzheti a húgyutat, mint a kisfiúknál.

A húgyúti fertőzések tünetei és jelei

A húgyúti fertőzések tünetei különböznek, a gyermek életkorától függően. A kisebb gyerekek belázasodnak, rossz az étvágyuk és az általános közérzetük. Az idősebb gyermekeknél a vizelés fájdalommal vagy égő érzéssel párosul, valamint gyakori és kismennyiségű vizeteletürítéssel. Ezen kívül egyes gyerekeknél hasi fájdalmak is felléphetnek. A pielonefritisz esetében magas láz, hátfájás és rossz közérzet jelentkezik. Egyéb tünetei a hasmenés, hányás és az ingerlékenység. A vizeletnek erős szaga van.

Szövődmények

A cystitis egy súlyos betegség, viszont a pielonefritisz károsíthatja a veseszöveteket. Vannak gyerekek, akik a húgyvezeték anatómiai rendellenességei miatt hajlamosak a húgyúti fertőzésekre. Az ismételt húgyúti fertőzések tartós vesekárosodást okozhatnak. Az újszülöttek esetében fellépő húgyúti fertőzések, a véráramba kerülő baktériumok miatt, vérmérgezéshez vezethetnek.

A húgyúti fertőzések kezelése

Ha gyermeked húgyúti fertőzést kapott, orvoshoz kell vele fordulni. A vizelet vizsgálatához magaddal kell vinned egy vizeletmintát. Az orvos megvizsgálja, és meghatározza, hogy melyik baktérium felelős a fertőzésért. Így fel tudja írni a leghatékonyabb antibiotikumot. A gyermek kórtörténetének, korának és nemének ismeretében, az orvos el fogja eldönteni, hogy lesz-e szükség kórházi ellátásra és további vizsgálatokra.

A pielonefritisz-ben szenvedő csecsemők kórházi ellátásra szorulnak. Az antibiotikumos kezelést az orvos utasításai szerint kell alkalmazni. Ha 2-3 napon belül nem tapasztalsz javulást az állapotában, akkor más orvoshoz kell fordulni. Adhatsz neki fájdalomcsillapítót, és ösztönözd a sok folyadék fogyasztásra.

A betegség megelőzése

A feszes ruhák és a buborékos fürdők húgyúti fertőzést okozhatnak. Az erős szappanok irritálhatják a húgycső körüli nyálkahártyát, és ezáltal a gyerekek hajlamosak lesznek a húgyúti fertőzésekre. Meg kell őket tanítani a helyes higiéniai szabályokra.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search