Középfülgyulladás

 In Betegségek - tünetek és kezelések

fülgyulladásA középfülgyulladás gyermekkorban gyakran előforduló betegség. Ilyenkor a váladék felhalmozódik a középfülben. A középfület az orral és a garattal összekötő járat az ún. Eustach-kürt. Normál esetben a váladék ezen az úton távozik a középfülből.

Hűlés és más légúti megbetegedések esetében váladék gyülemlik a középfülben. A megduzzadt nyálkahártya elzárja az Eustach-kürtöt, és a váladék nem tud eltávozni. Ha a baktériumok vagy a vírusok megtámadják ezt a váladékot, létrejön a fertőzés. Miután a légúti megbetegedésből már kigyógyul a beteg, a váladék a középfülben megvastagszik és a szervezet ezzel a szövődménnyel kell felvegye a harcot. Nem ismerjük pontos okát a folyadék felgyülemlésének, azonban nem zárhatjuk ki a genetikai tényezőket.

A középfülgyulladás tünetei és jelei

A középfülben a váladék nem feltétlenül okoz tüneteket, azonban átmeneti halláscsökkenés kísérheti a betegséget. Úgy tűnik, hogy a gyermek nem figyel, ha hozzá beszélnek, és ő a szokásosnál hangosabban beszél.

A középfülgyulladás kezelése

A fertőzést követően ellenőrizni kell, hogy nem maradt-e váladék a középfülben. Ha halláscsökkenést észlelsz a gyermeknél, orvoshoz kell vinned. Az orvos egy speciális műszerrel, az ún. fültükörrel fogja megvizsgálni. Látni fogja a dobhártyát, annak mozgásait, valamint azt, hogy van-e felgyülemlett váladék a középfülben. Ha váladékot lát, akkor olyan gyógyszereket fog javasolni, amelyek segítik annak az eltávozását. Ha 2-3 nap elteltével még mindig nem szivárgott el a váladék, akkor fül-orr-gégész szakorvos kell megvizsgálja a gyermeket.

A szakorvos, ha szükséges, kis csöveket fog behelyezni a dobhártyán keresztül, hogy megkönnyítse a váladék kiürülését a középfülből. Ezen csövecskék behelyezése attól függ, hogy mennyi ideje van váladék a középfülben, volt-e fertőzés, és hogy károsult-e a gyerek hallása. A csövecskék ki is eshetnek, az orvosnak figyelnie kell azok elhelyezkedésére. Elejét kell venni annak, hogy a víz jusson be a csövecskéken keresztül, mert ezáltal egy újabb fertőzés léphet fel

A betegség megelőzése

Légúti fertőzések után az orvosnak ellenőriznie kell, hogy halmozódott-e fel váladék a középfülben. Ha igen, akkor a következő hónapokban figyelemmel kell kísérni annak alakulását. Tudni kell, hogy az úszás vagy fürdés nem árt a középfülnek, ugyanis a dobhártya mögött helyezkedik el.

• Minél kevesebb fertőzés éri a gyermek fülét, annál kisebb az esélye a váladék felhalmozódásának.
• A dohányfüst elősegíti a fertőzések kialakulását, ezért jó, ha a gyermek füstmentes környezetben él. Ha a gyermek meg van hűlve, használj orrcseppet, annak érdekében, hogy a fertőzés ne jusson a fülekbe.
• Tanítsd meg a gyermeket már kiskorában az orrfúvásra.
• Ha a gyermek a száján szuszog, horkol és éjszaka nehezen lélegzik, akkor lehetséges, hogy orrpolipja van. Ez sorozatos fülfertőzések és más problémák okozója lehet.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search