Gyorsító beavatkozások a vajúdás alatt

 In Szülés és gyermekágy

A szülés gyorsítása természetes módszerekkel

A szülés gyorsítására számos természetes eljárás is rendelkezésedre áll:
• ha ágyban fekszel, állj fel és sétálj; a mozgás növeli az összehúzódások számát és segít azokat könnyebben elviselni
• próbálj meg vizelni, mert a tele húgyhólyag lassítja a szülési folyamatot és a magzat útjában áll
• a langyos fürdő is segít elkerülni a szülésgyorsító beavatkozásokat
• kipróbálhatsz olyan alternatív módszreket is, mint a hipnózis vagy az akupunktúra.

Mit tehetsz egy hosszabb vajúdás esetén?
• használd a légzési és lazítási technikákat, amikor feszült vagy
• kérd meg a párodat, hogy masszírozza erősen a hátgerincedet vagy a lábaidat
• hallgass nyugtató, csendes zenét
• próbálj meg enni valami könnyűt, ha szükségét érzed és igyál izotóniás italokat, hogy megelőzd a kiszáradást
• válts pozíciót: lehet, hogy a szülési fájdalmak közben nem lesz erőd mozogni, de a szülészorvos segíthet, hogy kényelembe helyezd magadat
• mozgasd a csípődet és hajlítsd a törzsedet előre, mintha zongoránál ülnél – ezek a mozgások segítenek a magzatnak leereszkedni a méhnyak felé
• mindig kérdezd meg a szülészorvostól, hogy pontosan mi történik – ha “uralod a helyzetet” sokkal könnyebben el tudod viselni a szülési fájdalmakat
• ha a szülészorvos épp elfoglalt, egy gyakornok orvoshallgató is segítségedre lehet a vajúdás első szakasza alatt.

Burokrepesztés

A szülészorvos javasolhatja a burokrepesztést a szülés sürgetése érdekében. Ez az eljárás abban áll, hogy a magzatburkot bemetszik egy hosszú műanyag eszközzel, amelynek egyik végén egy horog található. Az anyukák szerint ez az eljárás kellemetlen, de nem fájdalmas: fel kell feküdni az ágyra emelt lábakkal és széttárt térdekkel, akárcsak a nőgyógyásznál. A magzatvíz a lábak közé helyezett edénybe fog kifolyni. Ezután általában egy megkönnyebbülés következik és akár egy sétára is lehet vállalkozni.

A szülészorvos ilyenkor egy sztetoszkóppal vizsgálja a magzat szívverését, hogy győződjön meg arról, hogy a burokrepesztés nem viselte-e meg. A vajúdás elején nem ajánlott ez az eljárás, ugyanis semmiféle gyorsító hatással nem lesz a szülésre nézve. Mégis, ha az aktív vajúdás hirtelen lelassul, akkor alkamazható a burokrepesztés a folyamat újraindításához. Ilyen esetben a vajúdás egy órával csökkenhet.

A burokrepesztés után a kontrakciók erősebbek lehetnek. Ilyenkor ajánlott alkamazni a megtanult légzési és lazítási technikákat vagy kérj a szülésznőtől fájdalomcsillapítót.

A tágulási folyamat gyorsítása oxitocinnal

Ha a fenti eljárások nem segítettek a szülés megindításában, és a szülészorvos úgy látja, hogy a vajúdás üteme nem megfelelő, akkor további beavatkozásokkal vagy gyógyszerrel segítheti elő a tágulást. Mesterséges hormonokat javasolhat, amelyek helyettesítik a szervezet természetes szülési hormonjait, mint például az oxitocin.

Ebben az esetben a magzat szívverési ritmusát figyelemmel kell kísérni. Az állandó felügyelet azért fontos, mert a mesterséges hormonok túlságosan serkenthetik a méh összehúzódásait és ez megviselheti a babát. Az oxitocin alkalmazása intenzív kontrakciókat idézhet elő, így nyugtatókra is szükség lehet. Ilyen esetekben ajánlott az epidurális érzéstelenítés.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search