Gyerekjátékok – a pakolás művészete

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Cikkünkben megismerhetsz néhány egyszerű módszert, amelyek segítségével megtaníthatod gyermekednek, hogyan szedje össze és pakolja el a játékait. Kezdetben természetesen neked kell majd megvalósítanod a rendrakást, azonban előbb vagy utóbb gyermeked is részt vesz majd a pakolásban és az egyéb otthoni rendrakási folyamatokban is.

 

Szisztematikus pakolás, avagy hogyan rendezd el a játékokat

? Csoportosítsd a játékokat típus szerint

Oszd szét kategóriákra a gyerek játékait: építőkockák, szerszámok, babák, könyvek, akciófigurák, főzőeszközök, zenélő játékszerek és művészeti eszközök. majd készíts egy listát ezekből! Könnyebb rendet tartani a játékok között, ha az azonos tevékenységhez tartozóak egy helyen vannak.

A válogatásnál azt vedd figyelembe, hogy melyik játékokkal szeret egyszerre játszani gyermeked. Ha például az összes kis vonattal szeret játszani, tartsd őket egy helyen. Ha viszont nem, tedd őket külön. Döntsd el, hol akarod elraktározni a játékokat, kategória szerint. Használj erre a célra szekrényeket, kosarakat, ládikókat, könyvespolcokat és tartályokat.

A könyveket tedd könyvespolcra vagy kosarakba, az építőkockákat egy műanyag tartályba, a kiegészítőket és az apró darabkákat egy tiszta cipős dobozba.

Figyeld meg, mekkora tárolókra lesz szükséged az egyes szétválogatott csoportoknak. Sokan vásárolnak különböző tárgyakat anélkül, hogy tudnák, mire is fogják használni őket. Előbb végezz méréseket, és okosan, célirányosan vásárolj. A nagy és mély műanyag játékdobozok nem feltétlenül a legalkalmasabbak arra a célra, hogy a gyerek játékait tárold bennük. A kicsiknek rendkívüli érzékük van hozzá, hogy az egész tartalmát kiborítsák, ha keresnek valamit.

Bizonyosodj meg róla, hogy a gyermek minden játékának megvan a saját helye. A könyveket és cipődobozokat fel lehet tenni a könyvespolcra. Helyezz mindent  alacsony helyre, hogy kéznél legyen a gyerek számára is.

 

játékok pakolása

 

? Használj szimbólumokat és színeket

Használj átlátszó tartályokat, vagy címkézd meg őket rajzokkal, vagy szavakkal. Ha több, korban közelebb álló gyermeked van, célszerű lehet különböző színeket és szimbólumokat használni mindegyik csemetéd esetében.

Csak akkor tegyél fedelet rájuk, ha feltétlenül szükséges! A legideálisabb megoldás a több kisebb méretű, könnyen kezelhető és szállítható játéktároló. Amellett, hogy a kicsik nem fognak mindent feleslegesen kiborítani, a takarítás és a rendrakás is könnyebb lesz.

Egy kis kreativitással a szisztematikus pakolást nemcsak szórakoztató és érdekes tevékenységgé varázsolhatod gyermeked számára, hanem ezáltal jó szokásokat is alakíthatsz az életében.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search