Nagytakarítás és rendrakás a gyerekszobában

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

kislány a gyerekszobában plüssállatok között
Gyermeked szobáját minden esetben a korának megfelelőn rendezd be vagy alakítsd át. Válassz ki egy hétvégét, amikor az egész család tud segíteni a gyerekszoba átrendezésében és átszervezésében. Ha a gyermeked már elég nagy, akár ő is kiveheti részét a munkából. Csupán egy kis kreativitásra, pár ügyes kézre és egy jókora adag jókedvre lesz szükségetek.

 

Eldobni vagy elajándékozni?

Tarts kezed ügyében egy nagy dobozt, amelybe azokat a holmikat (gyerekruhákat, játékokat, egyéb eszközöket) gyűjtöd, amelyeket jótékonysági alapítványoknak adományozol vagy akár el szeretnél adni. Az interneten keresztül számos helyen adhatsz fel gyermekholmi apróhirdetést, de akár a helyi újságban vagy ismerősökön keresztül is túladhatsz rajtuk.

A kidobásra szánt holmikat szemeteszsákokba gyűjtsd össze. Ha vannak olyan ruhák vagy gyerekjátékok, amelyek még használhatóak, azokat inkább adományozd vagy ajándékozd el. Ebben a folyamatban akár gyermeked is segíthet neked, azonban készülj fel arra a lehetőségre, hogy ragaszkodni fog az összes személyes tárgyhoz, játékhoz.

Magyarázd meg neki, hogy azok a dolgok, amelyeket ő már nem tud használni vagy esetleg megunt, egy másik gyerek számára hatalmas örömöt okozhat. Emellett próbáld rávezetni arra is, hogy ha lemond régi holmijairól, akkor lesz helyük idővel az újaknak is.

 

Polc hátán polc: a gyerek ruhásszekrénye

A gyerek ruháinak tárolására a legmegfelelőbb a polcos szekrény. Az alsóbbakat már egészen kicsi korában is eléri, ezáltal hamar megtanulja elpakolni és elővenni a ruhácskáit.

A nagytakarítást tanácsos a szekrényekkel kezdeni. Ürítsd ki a tartalámt és csak azokat a ruhákat tedd vissza, amelyeket még visel majd gyermeked. Azoktól a daraboktól, amelyek már nagyon kopottak vagy elszakadtak szabadulj meg, a még használható és csupán csak kinőtt gyerekruhákat ajándékozd el.

 

Egy fogas a tornafelszereléseknek

A szoba sarkába szerelj fel egy kis fogast, amelyre rá lehet akasztani különféle sportkiegészítőket, tornazsákot, sapkákat. A fogas magasságát állítsd úgy, hogy gyermeked is könnyen hozzáférjen. Mutasd meg neki, hogyan kell helyesen elrendezni a holmikat, és hagyd, hogy saját rendszert alakítson ki közöttük. 

A gyermek cipői

Jól hozzáférhető helyen szerelj fel egy polcot, amelyen gyermeked a cipőit tarthatja. Mutasd meg neki, hogyan lehet szépen elrendezni a cipőket, és hogyan tudja rendbe tartani őket egy helyen.

Plüssállatkák és játékok

Sok-sok polc és rengeteg kisebb-nagyobb tárolódoboz. Ez a legjobb módja a plüssállatkák és játékok tárolásának, mert így nem törnek el és könnyen hozzájuk lehet férni. Ügyelj arra, hogy a polcok megfelelő magasságban legyenek, és a kicsi egyszerűen elérje őket. A válogatásban és a rendrakásban gyermeked is részt vehet, kis kreativitással pedig akár még élvezni is fogja a nagytakarítást. 

A gyermek íróasztala

Az óvodás és kisiskolás gyerekeknek már szükségük van saját íróasztalra. Különböző méretű tárolókba helyezd el a színes ceruzákat, zsírkrétákat, ecseteket, gyurmákat és egyéb kreatív eszközöket.

Legyen egy speciális rekeszes rendszer, amelyben a gyermek rajzait, vízfestékkel készített műveit és más kézműves alkotásait tároljátok. A legsikeresebbeket akár be is lehet keretezni és kitenni a gyerekszoba falára.

 

Tanítsd meg gyermekednek, hogy ő is felelős a szoba rendben tartásáért!

Amikor elég idős ahhoz, hogy önállóan vigyázni tud a személyes holmijaira, tanítsd meg takarítani és rendet rakni a szobájában. Állíts össze egy egyszerű listát, hogy mik a teendői a nap folyamán, majd ellenőrizd le, hogy elvégezte-e az egyes feladatokat. 

Ha két gyermek osztozik ugyanazon a szobán, oszd a helyiséget egy képzeletbeli vonallal kétfelé. A gyermekeknek írd körül ezt a képzeletbeli vonalat. Bízd meg őket, hogy mindenki a saját térfelét tartsa rendbe és takarítsa.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search