Gyerekek a közösségben – kapcsolatteremtés és barátság

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Vannak gyerekek, akik nagy népszerűségnek örvendenek pajtásaik körében – külsejük, személyiségük vagy valamilyen készségüknek köszönhetően. A beszédes, bájos és talpraesett gyermekeket hamar befogadja a közösség – ők nagyon könnyen és gyorsan kötnek új barátságokat. A félnék és visszahúzódó gyermekeknek azonban már nehezebb dolguk van – ők sok esetben nehezebben boldogulnak a kapcsolatteremtés és a szocializáció bonyolult folyamatával.

Kövesd figyelemmel gyereked közösségi tevékenységét és azt, hogy mennyire fogadták be osztálytársai, pajtásai. A zárkózott gyermekeket könnyen kiközösíthetik, amelynek akár súlyos következményei is lehetnek. Bátorítani kell őket, hogy keressék a kapcsolatot társaikkal és próbáljanak barátságokat kötni (ha az osztálytársaival nem is sikerül szorosabb kapcsolatot kiépíteni, valamilyen sporttevékenység vagy más délutáni elfoglaltság során könnyen még szerezhet igaz barátokat).

 

gyermekkori barátság
A gyermekorban kötött barátságok sokszor örökre szólnak

 

Ha gyermekednek nem megy könnyen a kapcsolatteremtés és nehezen barátkozik, akkor az első és legfontosabb feladatod, hogy nyíltan és őszintén beszélgess vele erről a problémáról. Barátságokat kötni és fenntartani, kijönni a többi gyerekekkel, követi az otthoni, iskolai és közösségi szabályokat, valamint jó tanulmányi eredményeket elérni hatalmas kihívás lehet egy alacsonyabb önértékeléssel rendelkező, visszahúzódó gyermek számára. A gyerekek közötti barátság értékes kincs, amire vigyázni kell, ezért tanítsd meg gyermekedet a következő szabályokra:

1. Legyen jószívű és önzetlen a barátaival (de ne hagyja, hogy ezt kihasználják).

2. Kezelje bizalmasan pajtásai titkait.

3. Legyen mindig segítőkész és figyelmes társaival.

4. Tanulja meg elfogadni mások hibáit.

5. Igyekezzen pozitívan állni a nehéz helyzetekhez is.

6. Ne csak passzívan vegyen részt a beszélgetésekben, hanem kezdeményezzen is.

7. Hallgassa meg barátai problémáit, és legjobb tudása szerint igyekezzen tanácsot adni nekik.

8. Tanuljon meg örülni, ha nyer és méltósággal viselni, ha veszít.

9. Legyen a csapat része, működjön együtt barátaival a közös célok érdekében.

10. Õrizze meg személyiségét és legyenek önálló gondolatai és véleménye.

Ezeket a készségeket idővel és “gyakorlással” fejleszteni lehet. A gyermekeknek élményekre és tapasztalatokra van szükségük, hiszen a kapcsolatteremtést és a közösségben való viselkedésformákat tanulni kell. Ezek elsajátítása fejleszti a személyiséget, távlatokat nyit a gyerek számára és segíti őt kiegyensúlyozott, boldog felnőtté válni.

 

Hogyan segíthetsz gyermekednek, hogy könnyen teremtsen kapcsolatot?

? Biztasd gyermekedet, hogy minél több időt töltsön el közösségben. Napjaink rohanó világában ez nem akkora akadály, hiszen a bölcsőde, az óvoda majd az iskola megfelelő lehetőséget biztosít arra, hogy megismerkedjenek kortársaikkal. Az együtt játszás során talán a legfontosabb, hogy a gyermek gyermeknek érezhesse magát pajtásai körében, és közös élményeket szerezzen velük. A délutáni foglalkozások szintén fontosak, hiszen a játszótereken vagy az edzéseken is barátok között lehet.

? Tölts minél több időt gyermekeddel. A családi élmények, közös játékok és programok révén gyermeked megtanul felszabadultan viselkedni a közösségben, miközben megérti a társasági “játékszabályokat” is.

? Beszélgess vele a barátságról, az illemszabályokról és közösségi életről. Ha látod, hogy bizonytalan vagy nehezen boldogul, akkor elemezzétek ki az adott helyzetet és lásd el tanácsokkal. Igyekezz partnerként kezelni gyermekedet, hogy megbízzon benned. Így nem csak a jelekre kell majd figyelned, hanem ő maga fogja neked elmesélni, ha valamilyen problémája adódik vagy váratlan helyzetbe keveredik.

 

Nincsen szebb kora az emberiségnek, mint az első ifjúság évei. Azon láncok, melyek akkor köttetnek, nem szakadnak el örökké, mert nem a világban kerestünk még akkor barátokat, hanem a barátjainkban leltük fel az egész világot.” – Kölcsey Ferenc

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search