Mit tegyek, ha a gyermekem nehezen barátkozik?

 In Lélek és pszichológia

kisfiúk
Első lépésként fontos tisztázni az okokat: gyermeked azért barátkozik nehezen, mert nem tudja magát megértetni, vagy mert félénk?

Jegyezd meg: vannak olyan helyzetek, amikor jobb, ha nem avatkozol közbe, csak ha feltétlenül szükséges. Gyermekednek sok mindent egyedül kell megtanulnia, hogy barátokat tudjon szerezni magának.

Óvatosan próbáld megtudakolni gyermekedtől, hogy miként éli meg azt, hogy nem tud barátokra szert tenni. Hibáztatja magát vagy csupán aggódik amiatt, hogy nincs egy barátja sem, esetleg kevés barátja van? Ha nem beszél a barátok hiányáról, akkor ne aggódj, és ne idegeskedj fölöslegesen. Ha az iskolában jó jegyei vannak, és ő nem aggodalmaskodik, akkor neked sem kell azt tenned. Amennyiben viszont nyugtalan emiatt, létezik pár megoldás.

Ne ragaszkodj hozzá, hogy gyermekednek te szerezz barátokat! Inkább szakíts egy kevés időt arra, hogy megtanítsd néhány szociális készségre, vagy játszatok szerepjátékokat, mintha te lennél az ő barátja. Amennyiben ezekben az esetekben szüksége lenne segítségre, megmutathatod, hogyan reagáljon különböző helyzetekben.

Tanítsd meg, hogyan kezdeményezzen beszélgetést valakivel; barátszerzés szempontjából, ez mindig jó ötletnek bizonyul. Próbáld arra ösztönözni, hogy hívja meg hozzátok a barátját, hogy töltsék együtt a délutánt, de akár moziba is elmehetnek.

Engedd, hogy ő döntse el, mit szeretne csinálni, természetesen a te beleegyezéseddel. Õ tudja, milyen tevékenységekbe akar a barátjával részt venni: csak egyszerűen beszélgetni van kedvük, esetleg egy filmet szeretnének megnézni. Ne határozd meg, hogy a barátja mikor mehet hozzá; ne feledd, hogy fejlődésben lévő gyerekről van szó, és neki még időre és térre van szüksége a barátjával való közös tevékenységekhez.

Ha szeret focizni, lelkesítsd, hogy iratkozzon be egy csapatba, hisz sok más gyerekkel megismerkedhet, és biztosan lesz valami közös bennük. Összpontosíts a kívánságaira, vágyaira! Lehet, hogy pont lovagolni szeretne, vagy olyas valamit csinálni, amit el tudsz fogadni. Számos szabadidős foglakozás létezik, amely keretén belül sok más gyermekkel töltheti együtt az idejét. A gyermekkori barátságok sokszor ilyen módon szövődnek.

Az is előfordulhat, hogy gyermeked rosszul választ barátokat és te aggódsz emiatt. Meg kell vele beszélned az álláspontodat, különösen, ha ez a bizonyos barát negatív hatással van rá. Ne tégy rosszalló megjegyzéseket a barátja előtt, hanem várd meg, míg ez elhagyja a házatokat. Ülj le szépen gyermeked mellé, és beszéljétek meg a dolgot.

Próbáld arra ösztönözni, hogy az új barátokat hívjon meg az otthonotokba, ezáltal te is látni fogod, milyenek ezek a gyerekek. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy továbbra is jó döntéseket tudj hozni a gyermeked barátait illetően.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search