Funkcionális székrekedés csecsemőknél és kisebb gyermekeknél

 In Betegségek - tünetek és kezelések

Legtöbb esetben a székrekedés egy funkcionális probléma, ritkábban jelent szervi megbetegedést.

Babáknál a szorulást sokszor összetévesztik a lassú gyomoraktivitással. A belek mozgása, amelyek következtében a széklet távozik, a kisbabáknál sokkal lassúbb, ugyanis az emésztőrendszerük még nem olyan fejlett. Ezért a csecsemő széklete lehet ritkább és szilárdabb anélkül, hogy ez székrekedést jelentene. Ez az ún. hamis székrekedés, aminek ugyanaz a kezelése, mint a valós szorulásnak.

Ugyanakkor a székrekedés genetikai tényezőktől is függ, családi, alkati hajlamoktól. Növeli esélyét a nem (gyakoribb a kislányoknál), étkezés (protein túltengés és rostok hiánya), a széklethigiénia (rendszertelenség, főleg a záróizom vezérlőrendszereinek kialakulásakor), pszichológiai faktorok (sorozatos fájdalmas széklet, idegen vécék használata). Az organikus székrekedés orvosi vizsgálatot és megfeleő kezelést igényel.

A funkcionális székrekedés csecsemőknél ellenben étrend-szabályozással kezelhető. A szoptatott csecsemők esetében az anyának kell étrendet változtatnia, főleg, hogy legtöbb esetben az anyuka szenved az emésztőrendszernek ebben a rendellenességében. Az anya tehát sok, rostokban gazdag ételt kell fogyasszon, kerülnie kell a túl szilárd ételeket (banán, főtt rizs, főtt sárgarépa, menta tea stb.), sok folyadékot kell igyon és sportoljon.

Ugyanakkor minden veszély nélkül lehet használni a laktózt, amit a gyógyszertárban kaphatunk. Ez egy természetes fiziológiai hashajtó, ami megoldja úgy az anyuka, mint a baba székrekedési gondját. A laktóz természetes módon járul hozzá a széklet képződéshez, amelynek ozmotikus hatása van a vastagbélben. A laktózadalék helyreállítja a fiziológiai szorulást. A laktózt bármilyen ételbe vagy folyadékba adagolhatjuk. A csecsemőnek is adhatunk belőle egy kevés kifejt tejben vagy teában.

Ha a kisbaba már vegyesen eszik, ajánlott, hogy ne tápláljuk székrekedést okozó ételekkel, amelyeket fennebb olvashattunk.
Ajánlott a körtelé, szilvalé, friss gyümölcsök (az adagot kor szerint határozzuk meg), rostokban gazdag gabona. Ebben az esetben napi egyszer adhatunk neki természetes laktózt is.

Természetes fiziológiai hatása miatt a láktóz  hosszú ideig hasznalható, nem okoz hirtelen székleteket, görcsöket vagy függőséget. A széklet kiegyensúlyozási folyamata néhány naptól egy hétig tarthat.

Sohase használjunk hashajtót! Bár ez pillanatnyilag megszabadít a széklettől, idővel függőséget okoz. Ugyanakkor a természetes összehúzódások károsodását is okozhatja kisgyerekek esetében, valamint irritációt vagy krónikus emésztőrendszeri zavarokat.

A záróizom stimulálása ( pl. a hőmérővel) is árthat, hiszen megsértheti az itt található idegeket, valamint a végbélnyílás záróizmának normális működését.

A legjobb az volna, ha minden székrekedési zavar természets úton oldódna meg.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search