Csecsemőkori elhízás

 In Egészség és életmód

A csecsemőkori elhízás már az anyaméhben elkezdődhet, ezért a kismamáknak is fontos odafigyelniük a helyes táplálkozásra. A terhesség alatti nagymértékű súlygyarapodás nagymértékben növeli annak az esélyét, hogy a születendő gyermek is túlsúlyos lesz.

Miután a baba megszületett, a legtöbb szülő boldog és elégedett, ha gyermeke jó étvágyának köszönhetően gyorsan gyarapszik és mindezt a jó egészség jelének tekintik. Sokan azonban nem figyelnek oda kellőképpen a baba valódi szükségleteire és könnyen előfordulhat, hogy akaratukon kívül túletetik gyermeküket. Az elhízás elsősorban azokat a babákat veszélyezteti, akiket tápszerrel táplálnak.

 

egészséges baba
Már kisbaba korban is kockázatot jelent az elhízás

 

Hogy örökletes-e az elhízásra való hajlam, az a mai napig vitatott kérdés. Kutatások bebizonyították, hogy ha az egyik szülő kövér, akkor a gyermekeinek közel 40%, ha mindkettő akkor közel 80% esélyük van arra, hogy ők maguk is túlsúlyosak legyenek. A sovány szülők esetében ez az arány már kevesebb mint 10%.

A csecsemőkori elhízás hátterében a genetikai hajlam mellett különféle környezetei tényezők is állnak. A mozgásszegény életmód és a helytelen táplálás szerepe vitathatatlan a túlsúly kialakulásában, de akár hormonális okra is visszavezethető ez az állapot.

A mesterségesen táplált babák esetében gyakoribb az elhízás, mint anyatejes társaiknál. Ennek a jelenségnek több oka is van: szopizáskor a baba aktív izommunkát végez és ösztönösen megérzi, hogy mennyi táplálékra van szüksége. A tápszeres babák szülei hajlamosak túl gyakran és túl sokat etetni gyermeküket, amely következtében pedig gyors súlynövekedés léphet fel.

Mielőtt a cumisüveget odaadod a babának, győződj meg róla, hogy a kicsi valóban éhes-e és ne csak a legutóbbi etetés óta eltelt időt vedd figyelembe. Ha a baba elutasító, akkor inkább ne erőltesd. A pufók babák valóban aranyosak és szüleik szerint “egészségesek”, azonban a csecsemőkori elhízás a gyermek egész életére hatással lehet.

 

A napi torna, a babamasszázs és az aktív játék mozgásra készíti a kicsiket, ezáltal csökkentve a túlsúly kialakulásának veszélyét. Ahogy a baba cseperedik és járni kezd, ezek a testmozgások termesztésen módon beépülnek a mindennapi rutinba, és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással együtt hozzájárulnak a test és a szellem harmonikus fejlődéséhez.

A gyermekek táplálkozásában fontos, hogy sok friss gyümölcs és zöldség szerepeljen, kiegészítve a többi nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmazó ételekkel. A gyermekkori elhízást nem csak az ételek mennyisége segíti elő, hanem azok minősége is!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search