Terhesség típusok

 In Terhesség és babavárás

Terhesség típusok

terhesség

 

A terhesség ideje alatt leginkább ez a kilenc hónap lesz érdeklődésed középpontja, boldogság és különböző hangulatok váltogatják majd egymást, illetve testi változások, melyekkel szembe kell nézned. Az ilyenkor szokásos hányinger, gyomorsav, ödéma és hátfájás mellett még sokféle szövődmény léphet fel. Ezek a szövődmények lehetnek enyhébbek, melyek gyógyszerek használata által könnyen kezelhetőek, illetve veszélyesek az anya és gyereke számára egyaránt.

Méhen kívüli terhesség

A méhen kívüli terhesség, melynek következményeként a pete megtermékenyülve a méhen kívül tapad meg, vagy amikor a petesejt a méhkürtben ágyazódik be, rendellenesnek számít.

Abban az esetben, ha előzőleg abortuszod vagy spontán vetélésed volt, ajánlatos a terhesség első periódusában egy ultrahangos vizsgálatnak alávetned magad annak érdekében, hogy megbizonyosodj afelől, hogy méhen kívüli terhességről van-e szó. Amennyiben a méhen kívüli terhességet időben észlelik, megmenthető a terhesség gyógyszeres kezeléssel vagy sebészeti beavatkozással.

Lupus és terhesség

A terhesség egy természetes állapot – de ez nem jelenti azt, hogy egyszerű is! Egy másik súlyos probléma lehet a Lupus-betegségben szenvedő nők terhessége, amely során véralvadás képződhet, koraszülést idézvén elő. A Lupus-betegségnél az immunrendszer az alapvető szerveket támadja. Legtöbb Lupus betegségben szenvedő nőnek normális lefolyású a terhessége.

A probléma megértése segíthet a jó megoldás megtalálásában. Ha ebben a betegségben szenvedsz, a terhesség ideje alatt állandó kapcsolatban kell lenned a reumatológus orvossal és szülészorvossal. Csak akkor vállald be a terhességet, ha a betegségedből már legkevesebb hat hónapja lábadozol, mert a beszedett gyógyszerek árthatnak a magzatnak, sőt annak elhalásához is vezethetnek.

Legyen szó akár az első, akár a második terhességről, valószínű, hogy szervezeted minden egyes alkalommal különbözőképpen reagál. A lelkesedésen túl az új állapottal kapcsolatos félelmek is megjelennek, melyek gondolkodásra késztetnek, főleg ha az előző terhességnél szövődmények léptek fel.

Az első hetek kényelmetlennek tűnnek, mivel a szervezetben ekkor történnek a legnagyobb változások, felkészülvén a következő kilenc hónapra. Második terhességnél nyugodtabb lehetsz, mert már egyszer keresztülmentél ezen. Biztosan szeretnéd tudni, hogy ez a második különbözni fog-e az előzőtől, és ha igen, miben? Általában a tünetek korábban jelentkeznek a második terhességnél.

Ikerterhesség

Az ikerterhességet kockázatosnak tekintik. Komplikációk léphetnek fel az anyánál vagy a magzatoknál. A nők többsége azonban könnyen túl lesz az ilyen terhességen.

Mivel az ikerterhesség veszélyeztetett terhességnek számít, rendszeres vizsgálatot igényel az orvosod részéről, figyelned kell az étrendre, a súlyodra, és vigyáznod kell az egészségedre.

Tinédzserkori terhesség

Serdülőkorban a terhesség (ami egyébként egyre gyakoribb) sokkal kockázatosabb, mint a felnőtt, egészséges nők terhessége. A legfőbb gondot az okozza, hogy a tinédzserlány még maga sincs teljesen kifejlődve, és ha nem veszik időben elejét, több komplikáció is felléphet a terhesség során. Fennáll a lehetősége annak, hogy a baba koraszülött lesz, vagy nagyon pici súllyal fog megszületni. A tinédzserlányoknak már a terhesség korai szakaszában fel kell iratkozniuk terhesgondozásra.

Függetlenül attól, hogy milyen típusú a terhességed, minden elváltozásra figyelned kell, hogy kezelni tudd az esetleges felmerülő helyzeteket.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search