Edzés terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Edzés terhesség alatt

Fontos, hogy azért ne erőltesd meg magad a gyakorlatok során. Annak ellenére, hogy mélyeket lélegzel gyakorlatozás közben, nem lesz elegendő az oxigén, mert a terhesség következtében a szervezetednek megnövekedett az oxigénszükséglete. Egészen addig, amíg edzés közben tudsz beszélgetni is anélkül, hogy fulladoznál, nincs ok aggodalomra.

Az enyhe súlyemelésről azt tartják, hogy nem veszélyes a terhesség alatt, de vigyáznod kell arra, hogy ne emelj nagy súlyokat. Próbáld fenntartani az izomtónust. Tanácsként vedd figyelembe, hogy jobb, ha kisseb súlyokat emelsz többször. A terhesség elején és a vége felé azonban jobb lesz, ha lemondasz a súlyemelésről, és más típusú gyakorlatokat végzel. Az izommunka vérnyomás-emelkedéssel jár, mert a szívet arra készteti, hogy nagyobb nyomással, gyorsabban pumpálja a vért a testbe.

Nem irányadó az, hogy mennyire voltál aktív terhesség előtt, a legjobb, ha egy lazább típusú edzés mellett döntesz. Az olyan gyakorlatok, amelyek ugrálással, sok mozgással járnak, túlságosan megerőltetőek lehetnek.

Íme, néhány tipp, amelyek segíthetnek, hogy a sport terhesség alatt is kellemes része legyen az életednek. A terhesség alatti sportolástól nem kell félni, elég ha néhány apróságra odafigyelsz:

• Folytasd a gyakorlatokat, de válassz könnyebbeket. Heti háromszor ajánlott a testedzés.

• Bármilyen aktív is vagy, vigyáznod kell a kismedencei idegekre. Az olyan sport, mint például a tenisz vagy a tollaslabda, gyengíthetik a medencefenék izmait. Ez akár vizeletszivárgással is járhat. Végezz erősítő gyakorlatokat!

• Ha elfáradsz, hagyd abba! Választhatod például a sétát vagy egy könnyebb aerobicot.

• A terhesség alatt napi 200 kalóriatöbbletre van szükséged, úgyhogy egyél minél többet. A terhes nőknek edzés alatt több szénhidrátra van szükségük, mint másoknak. Éppen ezért, fogyassz szénhidrátban gazdag élelmiszereket, úgymint a kenyér, száraz tészta vagy burgonya.

• Ne maradj fekve túl sokáig, mert a vérkeringésed lelassul és fáradtnak fogod érezni magad vagy szédülsz. Ne légy feszült a gyakorlatok alatt! Igyál sok folyadékot, az öltözeted legyen laza, és lehetőleg ne végezz gyakorlatokat olyankor, amikor túl párás a levegő vagy meleg van.

• Ne űzz olyan sportot, amelynek során megütheted a gyomrodat, kerüld a teniszt és a tollaslabdát!

• Hagyd ki az olyan gyakorlatokat, amelyek alatt elveszítheted az egyensúlyodat, főleg a terhesség harmadik trimeszterében.

• Szülés után fokozatosan újrakezdheted a gyakorlatokat. Beszéld meg ezt egy orvossal, vagy egy gyógytornásszal. Lehet akár egy személyes edződ is, aki a terhes nők által végzendő sportban jártas.

 

kismama torna
Rendszeresen mozogni, edzeni a terhesség alatt is ajánlott

A speciális terhestornát is kipróbálhatod, de nagy izommunkára ne számíts ezeken az “edzéseken”, inkább csak némi átmozgatást biztosítanak a kismamák számára.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search