Csecsemőkori vérszegénység: szükség van-e kiegészítő táplálásra?

 In Egészség és életmód

cumisüveg tej

Csecsemőkori vérszegénység: szükség van-e kiegészítő táplálásra?

Mikor és miért van szükség tejpótlásra?

Kiegészítő táplálás abban az esetben szükséges, ha a baba nem hízik megfelelő módon az anyatejes táplálás következtében. Egy egészséges baba az első 4-5 hónapban általában megkétszerezi születési súlyát. Hozzátáplálásról akkor beszélünk, ha a babát egyszerre etetjük anyatejjel és kiegészítésként tápszerrel is. Ideális esetben a hozzátáplálás során is három-négy óránként célszerű mellre tenni a csecsemőt, hogy ezáltal fenntarthassuk a tejtermelést. Fontos, hogy a baba ilyenkor is hozzájuthasson az értékes anyatejhez.

A kizárólag anyatejjel táplált babáknak nincs szükségük plusz vas bevitelére, mivel az anyatej elegendő mennyiségű vasat és laktoferrint tartalmaz. A vas jobban felszívódik az anyatejből, mint a tápszerből készített kiegészítőkből. (A vas felszívódási aránya 49% az anyatejből, az elkészített tejhez viszonyítva( 4%).

A laktoferrin egy olyan fehérje, ami a vashoz rögzül, segít a felszívódásban és a vas felhasználásában, valamint megakadályozza a gyomorban kialakuló vasfüggő mikroorganizmusok kifejlődését, mint az E-coli baktériumok, amelyek komoly gyomor-bélrendszeri problémákat okozhatnak.

A legtöbb gyermekorvos azt tanácsolja, hogy nem szükséges kiegészítő táplálékkal pótolni az anyatejet, csak kizárólag ritka esetekben – legalábbis az első hat hónapban.

Több tanulmányt is végeztek ezzel kapcsolatban, melyek eredményeként kimutatták, hogy a nem anyatejjel táplált kisbabák esetében többen vérszegényekké váltak 1 éves korukra, ha nem kaptak elegendő, vitaminokban gazdag táplálékot. Hogy a gyermek megfelelően és egészségesen fejlődhessen, olyan tápszerre van szüksége, amely a lehető legjobban hasonlít az anyatejhez.

Ez anyának elég vas van a szervezetében, hogy az első hat hónapban ellássa gyermekét, ezután pedig az étrendjükbe fokozatosan bevezetett szilárd tápanyagból fogják elnyerni a szükséges vasat. Azon gyerekek esetében, akiket édesanyjuk legalább hét-nyolc hónapos korukig szoptat, szervezetükben megfelelő mennyiségű vas lesz 1-2 éves korukra.

Mivel a vérszegénység (anémia) az egyik leggyakrabban előforduló megbetegedés csecsemő- és kisgyermekkorban, azonban rendszeres rutinvizsgálatokkal könnyen kimutatható. A köldökzsinóron keresztül kapott vastartalék körülbelül a baba hat hónapos koráig elegendő, a szilárd táplálék bevezetése után pedig ezekből kerül a baba szervezetébe. A gyereket a vérvétel eredménytől függően kezelik majd, persze amennyiben szükséges. A vérszegénység mértékétől függően a kezelés, akár egyszerűen csak vasban gazdag, szilárd tápanyagokból állhat.

 

A gyermek számára szükséges vitaminok és ásványi anyagok

A vashiány okozta vérszegénység ritka az anyatejjel táplált babák esetében, jó azonban egy egyszerű vérvizsgálatát elvégeztetni és egyeztetni az óvóssal vagy védőnővel, mielőtt elkezdenél bármiféle kiegészítő táplálást. Egy szoptatási tanácsadó pedig megfelelő szakértelemmel rendelkezik, hogy segítsen összeállítani a baba megfelelő táplálási tervét.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search