Méregtelenítés könnyedén és egyszerűen

 In Egészség és életmód

Méregtelenítés könnyedén és egyszerűen

Méregtelenítés – miért van szükség rá?

Bár a legtöbben a méregtelenítő diétákat és a különféle tisztítókúrákat a tavaszi időszakra, vagy éppen a téli ünnepek utánra időzítik, valójában a szervezetnek mind a négy évszakban szüksége lehet egy kis frissülésre. A méregtelenítés célja nem csupán a szervezet megtisztítása a felhalmozódott salakanyagoktól és mérgektől, hanem az immunrendszer megerősítése szempontjából is fontos lépés.

Számos méregtelenítő módszer létezik és vált igen népszerűvé az utóbbi időben, azonban sok közülük  igen drasztikus, és komoly megpróbáltatást jelent a szervezet számára. A méregtelenítést célszerű ésszel végezni, szigorú diéták helyett pedig a mindennapokba is beilleszthető, életmódváltáson alapuló stratégiát választani. Természetesen időszakosan, egy rövidebb ideig tartó böjt is igen hasznos lehet, amelyet szervezetünk hosszútávon fog meghálálni nekünk.

 

Milyen a jó méregtelenítő kúra?

Egy átlagos méregtelenítő kúra általában 3 nap és egy hét közötti időszakot foglal magában. Ilyenkor kerülni kell a húsok és tejtermékek fogyasztását, valamit az édességekről is célszerű lemondani. A tisztulási időszakban az étrend alapjául a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek kell szolgáljanak. Természetesen mindenki maga dönti el, hogy mennyire szigorú méregtelenítésre van szüksége a szervezetének, azonban célszerű kerülni a túl drasztikus és szélsőséges kúrákat.

Az egy-napos méregtelenítések időnkénti beiktatása igen jó hatással van a szervezet működésére, mégsem jelent különösebb megterhelést számára. Egy gyümölcsnap, joghurtnap vagy rizsnap után a szervezet megtisztulva és könnyedebben indulhatunk neki az elkövetkező időszaknak.

A böjt szintén a szervezet megtisztulását és pihentetését szolgálja, ám általában szigorúbb formában, mint az egy-napos méregtelenítések. Legelterjedtebb formái az úgynevezett víznap és a léböjt, amikor csak vizet és teát, illetve naponta legalább öt alkalommal frissen préselt gyümölcs- vagy zöldséglevet fogyasztunk.

 

Méregtelenítés – nem csak tavasszal!

Az őszi időszakban kevesen tartanak méregtelenítő kúrákat vagy böjtöt, azonban a szervezetnek ilyenkor is szüksége lehet egy kis tisztulásra, amely fontos az immunrendszer erősítése szempontjából is! Ez az időszak a télre való felkészülés jegyében telik, ezért célszerű több vitamint és ásványi anyagot biztosítani erőnlétünk, vitalitásunk – és legfőképpen az egészségünk megőrzése érdekében.

Az őszi hónapok alatt is igen nagy a választék különféle szezonális gyümölcsökből és zöldségekből, amelyek frissen és sok esetben olcsón beszerezhetőek. A zöldségek közül igen hatásos méregtelenítő a sütőtök, a káposzta és a cékla, de a különféle gyökérzöldségek, torma és a szárított hüvelyesek is hozzájárulnak a tisztítási folyamatokhoz. A gyümölcsök közül is bátran válogathatunk, az alma, a vörös és a kék szőlő, a birsalma, a körte és a szilva is mind-mind igen hasznos a szervezet számára. Amennyiben nem jutsz hozzá ezekhez a friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz, akkor bátran választhatod a fagyasztott változatot is. Ezek a termékek a modern technológiáknak köszönhetően nagyon gyorsan lefagyasztásra kerülnek, így magas tápanyagtartalmukat is megőrzik.

Ebben az időszakban igyekezz kerülni a finomlisztet és a fehér rizst, helyette használd bátran a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket. Az olajos magvak szintén segítik az anyagcserét, egy kis dióbél vagy mandula rágcsálása jó hatással van az emésztésre, és a nassolási kényszeredet is kielégítheted vele.

A sok folyadék fogyasztása alapfontosságú a méregtelenítés időszakában! Természetesen nem csupán a víz, hanem a különféle zöldséglevesek, gyümölcslevek, gyógynövényteák is hasonló célt szolgálnak, így ezeket a bátran fogyaszthatod. A szénsavas, magas cukortartalmú üdítőket, a koffeintartamú italokat azonban kerülni kell a tisztítókúra alatt!

 

Vízvisszatartás ellen

Egyre gyakoribb probléma az elhízás és a túlsúly, amely nem minden esetben csupán az egészségtelen életmódnak köszönhető, hiszen hátterében számos hormonális betegség, mint például a pajzsmirigy működésének zavarai vagy a vízvisszatartás is állhat. Utóbbinak jellemző tünetei közé tartozik a kezek, lábak és arc megduzzadása.

A vízvisszatartás ellen szintén hatásos lehet egy kis méregtelenítés. Ennek egyik legfontosabb szabálya a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás és a só kerülése! Vízhajtó és méregtelenítő hatása van egyes gyógyteáknak (nyírfa, csalán, zöld tea), de a banán, a káposzta, a mazsola és a joghurt is sokat segíthet. Fogyassz vitaminokat és ásványi anyagokat is (természetes úton vagy étrend-kiegészítő formájában), az A és C vitamin, valamint a kálium kifejezetten jót tesz – ezek segítenek a hajszálerek falainak erősítésében és elősegítik a keringést is.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search