Crohn-betegség

 In Betegségek - tünetek és kezelések

bélrendszerA Crohn-betegség a vastagbél gyulladásos fertőzése, ami abból áll, hogy a vastagbél nyálkahártyája és a végbél krónikus gyulladástól, sebektől vagy hólyagoktól érintett. Ezek károsítják a beleket és csökkentik a tápanyagok felszívódását. Ez a betegség véres hasmenést okoz. A Crohn-betegség érintheti testünk bármely részét, a toroktól a végbélnyílásig, de leggyakrabban a vastagbélt.

A Crohn-betegség okai nem ismertek, bárki örökölheti a családban. Bármely életkorban előfordulhat, de ritka a 7 év alatti gyermekeknél. Leggyakrabban a fiatal felnőtt korosztályban, 20-30 éves korban jelentkezik.

A Chron-betegség tünetei és jelei

A Crohn-betegség tünetei fokozatosan alakulnak ki, és csak időszakonként jelentkeznek. A legfőbb tünetei a betegségnek a véres hasmenés és a nyálka jelenléte a székletben. Ezenkívül a betegségben szenvedőknél tapasztalhatunk hasfájást, hányingert, étvágytalanságot és fogyást.

A vér a székletben lehet akár bélgyulladás is. Egyéb tünetek a láz, fáradtság és gyengeség. A gyermekeknél ez a betegség késleltetheti a pubertáskort és a fejlődést.

Szövődmények

A Crohn-betegség olyan súlyos krónikus betegség, amely alultápláltságot, vérszegénységet és bakteriális fertőzéseket okozhat. A bélfal hegesedése beszűkíti a bélt, ami bélelzáródáshoz vezet. A tünetek a következők: gyomorfájdalom, haspuffadás, émelygés és hányás.

Gyermekeknél a Crohn-betegség nagyobb kockázatot jelent, mint felnőtteknél, akár ízületi gyulladás is megjelenhet, epehólyag, epekő, vesekő, szem- és bőrproblémák, sőt akár vastagbélrák is.

Igazán szükséges, hogy felkeresd orvosodat, ha észreveszel néhány, a betegségre utaló jelet gyermekednél.

A Chron-betegség kezelése

Konzultálnod kell orvosoddal, ha észreveszed a tüneteket gyermekednél. Számos vizsgálat elvégzése szükséges, például röntgenfelvételek és vérvizsgálatok. Az orvos javasolhatja a kolonoszkópiát (az az eljárás, amikor egy kamerával viszgálják a bél belső részeit). Az eljárás során mintavételre is sor kerülhet a bélfalból, a diagnózis megerősítésére.

Ha a vizsgálatok megerősítik a Crohn-betegséget, a gyermek gyulladás elleni és immunszupresszív szert fog kapni, amik enyhítik a gyulladást és a tüneteket.

Kórházi ápolásra lesz szükség, ha súlyos az eset, mert szükséges lehet a intravénás kezelés. Abban az esetben, ha súlyos a vérzés, a gyermeknek szüksége lesz néhány transzfúzióra. Ha a gyógyszerek nem csökkentik a gyulladást, akkor szükséges a sebészeti beavatkozás, vagyis a bél legjobban érintett részének eltávolítása.

A betegség megelőzése

Mivel az orvostudomány nem rendlekezik elegendő ismerettel e betegséggel kapcsolatban, így nem lehet megelőzni. Ha szövődmények jelentkeznek gyermekednél, azonnal fordulj orvoshoz! A gyermeket rendszeresen ellenőriztetned kell egy gasztroenterológussal. A gyerekek estében nagyon fontos a helyes táplálkozás, ennek elérése érdekében konzultálj egy táplálkozási tanácsadóval.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search