Fejzúzódás – a gyakori esések kockázata

 In Betegségek - tünetek és kezelések

gyerekek fára másznak fejzúzódás kockázataHa a gyermek fejét hirtelen ütés éri, agya megsérülhet, a zúzódás komoly is lehet. Az agy normális működése hosszabb-rövidebb időre károsul, ájulás esetén pedig tudatkimaradás is beállhat. De az agyműködés rövid időn belül helyreáll. A fejsérülések általában kerékpározáskor, magasról történő eséskor, verésből vagy sporttevékenységek (futball, kosárlabda) során keletkeznek.

A fejzúzódás tünetei és jelei

A fejzúzódás leggyakoribb tünetei a szédülés, zavaros gondolkodás, fejfájás, avagy a gyerek nem tud visszaemlékezni a fejzúzódást kiváltó eseményre.

Más tünetek a fáradtság, zavaros látás, nehézkes beszéd, koncentrálási képtelenség, egyensúlyvesztés vagy görcsök.
Ilyenkor sokan éreznek émelygést és hánynak is, mások úgy érzik, az egész szoba forog velük. Nem árt, ha ideggyógyász vizsgálja meg a gyereket, ha a tünetek valamelyikét észleled.

A tünetek megjelenhetnek a fej sérülése után azonnal, de az sem ritka, hogy csak percek, illetve órák múlva jelentkeznek. És ugyanígy, megszűnhetnek perceken vagy órákon belül, de eltarthatnak napokig, sőt hónapokig is.

Szövődmények

Sok zúzódás szövődmények nélkül is elmúlik. Sajnos, a súlyosabb fejsérülések koponyatörést, avagy belső agyi vérzést is előidézhetnek. Ezek pedig állandó agykárosodást okozhatnak a gyereknek.

A fáradtság és levertség annak a jele, hogy az ütés komolyabb volt.

Az agyi zúzódást szenvedő betegeknél zúzódás utáni szindróma is kialakulhat, ami azt jelenti, hogy olyan tünetek, mint például a fejfájás, szédülés vagy koncentrálási képtelenség, a sérülés után néhány hónappal sem szűnnek meg.

A fejzúzódás kezelése

Ha gyerekednél zúzódást észlelsz, fordulj orvoshoz!

Ha a fej sérülése után görcsök is jelentkeznek, orvosi kivizsgálásra lesz szükség, melynek során röntgenfelvételt vagy tomográfiát készítenek a gyerek agyáról. Ha a zúzódás nem komoly (a tünetek teljesen eltűntek negyedóra alatt és a gyerek nem vesztette el eszméletét), az orvos úgy dönt, a gyermek nem szorul kórházi kezelésre. 

Ilyenkor pihenésre van szüksége. Ha a gyermek fejfájásra panaszkodik, adhatsz neki egy fájdalomcsillapítót. De kerüld az aszpirin és az ibuprofen használatát, mivel ezek növelik az agyvérzés kockázatát.

Az ütés után a gyerek 24 órás felügyeletre szorul. Ha állapota rosszabbodik, azonnal fordulj orvoshoz! A zúzódás utáni néhány napon a gyereknek mindenféle fizikai tevékenységet kerülnie kell.
 

A zúzódások megelőzése

Lehetetlen megelőzni a fejsérülést kiváltó eseteket. Egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy minimálisra csökkented a zúzódás kockázatát.

Amikor kerékpározik, görizik vagy korcsolyázik, a gyerek viseljen bukósisakot és teljes védőfelszerelést. Ha autóval visszük, korának megfelelő biztonsági gyermekülésbe tegyük, illetve kössük be minden alkalommal a biztonsági övet.

A lakás is biztonságot kell nyújtson a gyerek számára, ezért a bútor sarkait vagy éles széleit be kell vonni puha ütéscsillapítóval, az ablakokra pedig biztonsági zárat kell szerelni.

A jó fekvésű, stabil cipő javítja a gyerek egyensúlyát és csökkenti az elesés veszélyét. Sose hagyd a kisbabát felügyelet nélkül a pelenkázó asztalon, vagy bármely más magasabban levő felületen!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search