Bőrelváltozások, allergiás reakciók és kiütések a csecsemő bőrén

 In Betegségek - tünetek és kezelések

baba bőre
A csecsemő életének első hónapjaiban bármilyen irritációval kapcsolatos tünetet (mint például láz, étvágytalanság, levertség, köhögés) ellenőriztetni kell az orvossal. A baba érzékeny bőre speciális ápolást igényel.

A csecsemők gyakori bőrirritációi

• A baba fejbőrén található pikkelyszerűség (seborrhea – avagy faggyútúltengés) egy olyan rendellenesség, amely a csecsemő 1-2 hónapos korában alakul ki. Fejbőrén sárgás, zsíros rétegek jelennek meg (a túlzott faggyútermelés következtében) , ugyanakkor az arcon, a fül mögött, a nyak vagy a hónalj környékén megjelenő vörös bőrpírral is párosulhatnak.

A baba tüneteitől függően, az orvos meg fogja mondani, hogyan kezelheted legmegfelelőbben ezt a rendellenességet.

• Az ekcéma vöröses és néhol viszket is. Leggyakrabban a baba mellkasán, karjain, lábain, arcán, könyökén és térde mögött jelenik meg. A száraz és érzékeny bőr okozza és néha különböző allergiák (bár ebben a korban nehéz meghatározni, hogy melyek a szóba hozható allergének). Az orvos meg tudja határozni, hogy az adott bőrkiütés ekcéma-e, és a csecsemő számára megfelelő kezelést fog felírni.

A kezelés általában a következőkből áll:
– érzékeny bőrre való szappan használata.
– enyhe hatású és balzsam nélküli mosószer használata.
– szteroidokat tartalmazó kenőcs alkalmazása (hidrokortizonos vagy még erősebb), ha a kiütés nem akar semmilyen módon eltűnni.

• A hő miatt kialakult hólyagocskák olyanok, mint a piros katicabogarak, és főleg a test azon részein alakulnak ki, amelyek általában túlmelegszenek és izzadnak: a nyakon, a pelenka és a hónalj körül. A kezelés abból áll, hogy az érintett területet szárazon kell tartani, és a túlmelegedés elkerülése érdekében a babára lazább ruhát kell adni.

• A gombás fertőzés (kandidiázis) csecsemőknél különböző formában fordulhat elő. Ha a nyelvén jelenik meg, akkor szájpenésznek nevezik és úgy néz ki, mint egy megszáradt tejfolt, de a tejjel ellentétben, nem lehet eltávolítani.

Ha a pelenka környékén található, úgy néz ki, mint egy fényes, élénkpiros kiütés, a szélein gyakran kisebb pattanásokkal (műholdak). A gombás fertőzések a nedves, sötét területeken alakulnak ki, tehát a fertőzés által okozott piros területeket megtalálhatod a hajlatokban (ellentétben a bőrkiütésekkel, ahol a hajlatok nem irritálódnak).

A gombás fertőzést szájon át alkalmazott gombaellenes géllel vagy folyékony gyógyszerrel kezelik (szájpenész esetén), gombaellenes kenőccsel (a pelenka környékén) vagy mindkettővel.

Mikor kell aggódni a kiütések miatt?

Bár a legtöbb irritáció nem súlyos, néhány formáját mégis szükséges nyomon követni.

• A folyadékkal telített hólyagok (különösen, ha sárga, nem átlátszó folyadékról van szó) súlyos fertőzést jelezhetnek, mint például bakteriális fertőzést vagy herpeszt.

• Az egész testet beborító vörös vagy lila pöttyöket (petechiákat) vírusos vagy bakteriális fertőzés is okozhatja, ami igen súlyos is lehet. Ezek a foltok nem világosodnak ki, ha megnyomod őket. Minden ilyen rendellenességben szenvedő gyermeket azonnal gyermekorvoshoz kell vinni.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search