Biztonságos körülmények gyerekeknek jacuzziban és gyógyfürdőben

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

család jacuzzi

Minden medencének, jacuzzinak, gyógyfürdőnek úgynevezett belsőrendi szabályzattal kell rendelkeznie, amely a medencében engedélyezett viselkedést, esetleges balesetveszélyeket, karbantartást, az elektronikai felszerelésekre és kémiai anyagokra vonatkozó szabályokat tartalmazza. A szabályzat gyerekekre és felnőttekre egyaránt vonatkozik, melyet egyszerű, közérthető nyelven kell megfogalmazni, és a medence felavatása előtt jól látható, könnyen olvasható helyre kell kifüggeszteni. A családi nyaralás alkalmával is a biztonság legyen a legfontosabb szempont!

A következő óvintézkedések segítenek megóvni gyermekedet az esetleges veszélyektől ha egy gyógyfürdőben vagy wellness központban töltitek a családi vakációt, illetve ha az otthoni jacuzzit használják a gyerekek:

Fontos az állandó felügyelet! Ne hagyj senkit, kortól függetlenül, hogy felügyelet nélkül használja a medencét! Egy pillanatra se veszítsd szem elől gyermeked, miközben a medencében van! Tartózkodj olyan helyen, ahonnan nyomon tudod követni minden mozdulatát!

Tilos az alkoholos italok fogyasztása! Ne használd a medencét, ha fogysztottál alkoholtartalmú italt! Az alkohol növeli az ájulás, a szívroham kockázatát, és fizikai sérüléseket is okozhat álujás esetén.

Vigyázz a gyógyszerekkel! A gyógyszerek aluszékonyságot okozhatnak, vagy más mellékhatásuk is jelentkezhet. Kérd ki orvosod véleményét, használhatod-e a medencéket kezelés ideje alatt!

Ügyelj a csatornázásra! Győződj meg róla, hogy a csatornázási rendszer az előírtaknak megfelelően van kialakítva, és a vízbe kerülő hajszálak vagy egyéb dolgok nem okoznak fennakadást. Ha a jacuzzi vagy a gyógyfürdő két egyesülő csatornával van ellátva, szükséges egy olyan lemez használata, ami csökkenti a csatorna szívó erejét.

Ismertesd gyermekeddel a baleset-lehetőségeket! Soha ne engedd gyermeked a csatornafedél mellett játszani, hiszen az becsípheti a haját! Vigyázz, ne dugja bele ujját, kezét, lábát vagy más testrészét a csatornába! Kerüld a “ki tud tovább levegő nélkül a víz alatt maradni” típusú játékokat is!

• Tanítsd megfelelő viselkedésre a gyereket!
Vagyis:
– Ne kiabáljon segítségért, ha nincs rá szüksége, hiszen ha valóban bajba kerül, nem fogják komolyan venni.
– Ne szaladgáljon, ugráljon, csúszkáljon a medence körül.
– Gyógyfürdőben, jacuzziban tilos a vízalámerülés, ugrálás.
– Ne játsszon csatornafedélen, mert lehet, hogy az nem bírja el hosszab ideig a súlyát.

Figyelj a viharokra! Ne használjátok a jacuzzit vagy gyógyfürdőt viharos időben, mert a villámlás meghibásodást okozhat az elektronikai rendszerben.

Készülj fel a vészhelyzetekre! Tanuld meg a kapcsolók szerepét, hogy vészhelyzetben tudd, mit hol kell lekapcsolni. Legyen mindig kéznél elsősegélydoboz!

A gyógyfürdők és jacuzzik karbantartása

Amennyiben otthonodban rendelkezes valamilyen típusú wellness szolgáltatást nyújtó berendezéssel a következőkre mindenképp figyelj oda a család és a gyermek biztonsága érdekében:

A csatornafedelek rendszeres ellenőrzése. Figyelj arra, hogy a csatornafedelek újak és biztonságosak legyenek, elkerülve így az esetleges baleseteket. Ha egy csatornafedél hiányzik vagy nagyon használt, állítsd le a jacuzzit, amíg azt ki nem cserélik. Fordulj szakértőhöz, ha te nem értesz hozzá!

Az áramrendszer periódikus ellenőrzése. Ellenőriztesd le gyakran az áramrendszert, és bizonyosodj meg róla, hogy az az előírásoknak megfelelően van beszerelve.

Takarékoskodj az árammal! Használj elemmel működő felszereléseket a szanaszét tekergő vezetékek helyett.

Előzd meg a fertőzéseket! Cseréld gyakran a vizet a jacuzziban és a gyógyfürdőben, hogy megelőzd a tüdő- és más betegségek kialakulását. A medence használata előtt mindig zuhanyozz le, így tovább tisztán tarthatod a vizet.

Biztosíts tiszta vizet! Tartsd tisztán a medencét és annak környékét, rendszeresen fertőtleníts!

Használj fedőket! Ezáltal óvhatod a gyereket, takarékoskodhatsz az árammal, és tisztán tarthatod a medence környékét.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search