Betűk, számok, formák, színek tanulása

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

tanulás abc
A gyerekek mindig kíváncsiak a körülöttük lévő világra, mindennel játszani akarnak, mindent meg akarnak érinteni és mindenről kérdeznek, amit látnak. Hogyan tudják a szülők irányítani ezt a kíváncsiságot a tanulás felé, határok nélkül?

Természetesen a kisgyerekeket nem kell kitenni a rendszeres tanulásnak ilyen fiatal korban. De kis odafigyeléssel meg tudod tanítani a gyereket arra, hogyan ismerje fel a betűket, számokat, színeket a mindennapos játszás közben.

A gyerekek általában nem mosnak túl alaposan kezet játszás után, ezért kézmosás közben énekelheted neki az ábécés dalt. Biztosítva lesznek a tiszta kezek és az ábécé elmondása, egyidőben.

Hároméves gyermekednek úgy taníthatod meg a színeket és formákat, ha pl. a fürdőszobai játékokat használod. Vásárolj mindenféle színű és formájú fürdőszivacsot. Nagyon fogja szeretni a velük való játszást.

Másik módja a tanításnak a nagyobb testvér bevonása. Ha már első osztályos, szeretni fog iskolásat játszani és tanítani a testvért.
Minden használható tanításhoz!

Mikor játszol gyerekeddel, beszélgessetek mindenféle színről és formáról, és számoljátok meg őket. Mondjátok meg egymásnak, miből hány van és milyen színűek. Olvassatok könyveket, táblákat és azt, mit ír a játékautó alján. Ez csak játék, de ő élvezni fogja és tanul is belőle!

Egy négyéves gyereknek a mindennapi élet egy kellék a tanuláshoz. A betűk felismeréséhez használd kedvencei kezdőbetűit: pl. T mint Thomas, a vonat, H mint Hófehérke, M mint Mami.

Ez megtartja a figyelmét, a koncentrálását. Evés közben számoljátok meg a borsót és a répát, miközben eltünteti a tányérról. Később újraszámoljátok, így a tanulás még izgalmasabb lesz.

A gyerekek körében a legkedveltebb játék az „ugráló út”, mely segítségével a formák és színek világába kalauzolhatod el. Krétával rajzolj nagy formákat és kérd meg, hogy ugordjon a „kék csillagtól” a „sárga körig”, a „kék téglalapig”, majd „valami zöldre” és a „háromszögre”, majd ő megmondja milyen színű.

Vásárolj kártyákat, amik különböző színűek, formájúak, számozottak és az ábécé is rajtuk van. Találj ki egy játékot velük, és a gyerek élvezni fogja. Ha elfárad vagy ideges lesz, megálltok. A játék szórakoztató lesz, minden nap meg fog kérni, hogy játszatok.

Használhatsz kártyákat a számok megtanulására. A kártyajátékok nagyon szórakoztatóak a kicsiknek, mikor kezdik megtanulni a számokat. A formákat is megszámolhatják. Olyan kártyát válassz, amelyeken nagyméretű számok és formák bannak, mert azon jobban látszanak.

A gyerekek szeretik a kirakóst, ezért adj neki olyanokat, amik a betűket, számokat stb. hangsúlyozzák. Vannak olyan kirakósok is, amikre fogantyú van illesztve, így az egész kicsiknek is könnyű megfogni.

A gyerek háromféleképpen tanul:
• vizuálisan (látás)
• audió módon (hallás)
• tapintással (megfogni, csinálni).
A kirakós puzzle mindhármat teljesíti.

A gyerek meg tudja nézni a darabokat, hallja a színek neveit vagy a számokat és betűket, és hozzájuk is érhet amikor felemeli, hogy megnézze, hová való.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search