Torna terhesség alatt

 In Egyéb, Terhesség és babavárás

Mindig nagy érdeklődés kíséri egy-egy közismert nő terhességét: hogy viseli, mennyiben változtatja meg a babavárás az életét. Egyik neuralgikus téma a terhesség alatti mozgás. Vitát váltott ki  például annak idején, hogy legismertebb fittnesstrénereink nemcsak nem hagyták abba várandósan sem a rendszeres edzéseket, hanem másokat is erre biztattak, kismamatorna dvd-ket is kiadva. Nézzük, mi mindent kell végiggondolnod, ha a pocakos időszakra megfelelő mozgásformát keresel magadnak!

Miért jó?

Ha egészséges vagy, és a babával is minden rendben, vagyis a terhességed normális lefolyású, és korábban sem volt vetélésed vagy koraszülésed, ráadásul korábban is rendszeresen mozogtál, akkor semmi akadálya nincs, hogy továbbra is megajándékozd magad a mozgás örömével. A fizikai aktivitás jó hatással van a vérkeringésre, erősíti a szervezeted védekező rendszerét, karbantartja az izmaidat, segíti a légzés hatékonyságát (ezzel a szülést is meg fogja könnyíteni), általános erőnlétet, tartást biztosít, oldja a stresszt és nem utolsósorban az önbizalmadat is erősíti. Az okosan kiválasztott mozgásformák segítik elkerülni a felesleges kilók felszaporodását, a hát- és derékfájást, a terhességi diabéteszt és a lábdagadást is. Az a kismama, aki aktív marad a terhesség kilenc hónapja alatt is, sokkal könnyebben szül, hamarabb nyeri vissza a terhesség előtti alakját, sőt, még a szülés utáni depresszió is kevésbé veszélyezteti, mint passzívabb sorstársait.

Hogyan ne?

Semmiképpen ne kezdj terhesen  eddig nem végzett sportba, amelyről még nem tapasztaltad meg, hogyan hat rád, hogy bírod. Ne most vágj bele súlycsökkentő edzésbe, vagy kemény fizikai teljesítményt követelő mozgásba. Ügyelj rá, hogy a pulzusod ne emelkedjen meg túlságosan, és semmiképpen ne hajszold magad a kifulladásig, hiszen azzal a babának is oxigénhiányt okozol. Ha a szervezeted bármi jelét adja túlterhelésnek, kimerülésnek, izomgörcsnek, stb., hagyd abba, tarts alapos pihenőt! Kerüld a gerincet erősen igénybe vevő, a haspréssel, ugrással, zökkenéssel járó illetve az  elcsúszás, esés, összeütközés veszélyét hordozó mozgásformákat, például az atlétikát, a labdajátékokat, a futást, a kerékpározást, a lovaglást, a téli sportokat.

Ajánlott mozgásformák

Várandósan is találhatsz számos olyan edzéstípust, amely örömet is szerez, amellett, hogy neked és a kicsinek is jót tesz! Legjobb, ha lassabb, kevesebb terheléssel járó, tudatosan, befelé figyelve is végezhető mozgást választasz. Ez lehet séta, gyaloglás, nordic walking, jóga, Pilates, gerinctorna és természetesen kár lenne kihagyni a szülésre is felkészítő, megfelelő légzéstechnikát biztosító, a gátizmokat karbantartó terhestornát is. Szívesen ajánlanánk az úszást is, de csak akkor, ha megbízható helyen, garantáltan tiszta, nem túl meleg vízben úszhatsz, mert a terhesség idején nagyobb a húgyúti és hüvelyi fertőzések esélye.

Bármelyik mozgás mellett döntesz, beszéld meg orvosoddal is! A kontrollokon kívül is figyelj magadra és kisbabádra: csak addig eddzél, amíg úgy érzed, hogy mindkettőtöknek jólesik!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search