A csecsemő fültisztítása

 In Csecsemők és újszülöttek

fültisztító pálcikákHa úgy érzed, víz van a füledben, vagy csak egyszerűen ki akarod tisztítani, előveszel egy kis fültisztító pálcikát és pillanatokon belül megszabadulsz a kellemetlen érzéstől. Sok szülő úgy véli, ugyanez az eljárás alkalmazható újszülöttek és csecsemők esetében is.

Fültisztító pálcikák helyett

A fültisztító pálcikák használata nem ajánlott újszülöttek és csecsemők esetében, mivel megsérthetik a hallócsatornát. Gyakran előfordul, hogy ezek használata során a viaszdugót, hámsejteket és más szennyeződéseket egészen a dobhártyáig taszítják. Ugyanez érvényes minden más tárgyra, amivel megpróbálnánk kitisztítani a csecsemő fülét.

A gyerekorvos erre a célra, az otoszkóp mellett, speciális ezközt használ, amely segítségével könnyedén eltávolítja a fülben felgyülemlett viaszt. Ezt rutinvizsgálatok alkalmával is elvégzi, vagy akkor, ha a valamilyen fülbetegség folytán fordulsz hozzá.

Otthoni célra is van hasonló megoldás, ha abba előzőleg a gyermekorvos is beleegyezik. A fele-fele arányban összekevert ecet és egészségügyi szesz oldata eltávolítja az elhalt hámsejteket, a túltermelt fülviaszt és a fülbe jutott másféle koszt, ezenkívül kontrollálja a fül optimális nedvességét is.

A baba fürdetése során hajtsd a fejét az egyik oldalára és tegyél 2-3 cseppet ebből az oldatból a fülébe. Néhány másodperc múlva fordítsd a másik oldalára, s ugyanezt tedd a másik fülecskéjével is. Ezalatt a másikból a fölösleg kifolyik, a maradék pedig nemsokára elpárolog.

Mielőtt ezzel a módszerrel tisztítanád ki a csecsemő fülét, feltétlenül kérdezd meg a gyermekorvost, beleegyezik-e. És ne feledd, csak nagyon kis mennyiségű folyadékot használj!

Ha az a gyanúd, hogy a baba dobhártyája ki van lyukadva, ne használd ezt a folyadékot. Ebben az esetben kizárólag az orvos távolíthatja el a csecsemő füléből a szennyeződéseket.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search