Az első kis fogacskák megjelenése. Babák és tejfogak

 In Csecsemők és újszülöttek

baba fogzásA baba fogai élete első felének kezdeténél kezdenek kibújni, egészen 8 hónapos koráig, amikor a baba a kis alsó közép metszőfogakkal gazdagszik. 10 hónapos koráig tovább gyarapszik a fogacskák száma és megjelenik még 2 darab felső középső metszőfog is. Egy éves koráig megjelenik még 2 felső-oldalsó fog, majd egy év és 2 hónapos korára másik kettő. Ne aggódj, ha késések vannak vagy ha a kis fogacskák kicsivel hamarabb jelennek meg. Ne feledkezz meg azonban ezeknek a minden evést követő higiéniájáról.

Egy jó fogazatért nagyon fontos a helyes táplálás, hogy a baba elegendő ásványi anyaghoz és fehérjéhez jusson. Az anyatej nyújtja a legjobb táplálást a gyermek számára.

Az íny fájdalmán kívűl, a fogak megjelenése nem okoz lázt, hányást, hasmenést vagy görcsöket. Ezek egy másmilyen probléma megjelenését jelzik a gyermeknél és nem a fogzásnak tulajdonítható.

Nagyon fontos dolog az, hogy a gyereket hozzászoktassátok a fogorvoshoz. Ezért célszerű korán (nem feltétlenül egyéves kor előtt) elvinni a gyermeket egy fogászati konzultációra.

Valószínüleg mindannyian keresztül mentünk a fogorvosi látogatás kínján – azáltal, hogy a szüleink rákényszerítettek – minket pedig már amikor beléptünk a rendelőbe elöntött a fájdalom – a félelemtől. A nehéz pillanatok elkerülése érdekében ajánlott, hogy az első fogorvosi utaknál előre egyeztessünk az orvossal (aki normális esetben, tudja hogyan kell bánni a fiatal korú gyerekekkkel) és a kicsit így nem éri trauma.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search