Az allergia gyerekeknél

 In Betegségek - tünetek és kezelések

Mi az allergia?

Az allergia a szervezet intoleranciája bizonyos anyagokkal szemben. A csecsemők és gyerekek imunrendszere érzékeny és olykor viszonylag ártalmatlan anyagokra is durván reagál a szervezetük.

Ennek a reakciónak a hatására a szervezetük bizonyos proteineket termel, antitesteket, amelyek azt az információt kapják, hogy egy lehetséges fertőzés támadása érte. Amint ezeket az anyagokat, amelyek nem ártalmasak az egészségre, károsnak itéli meg a szervezet, antitesteket szabadít fel, valahányszor a test érintkezik azzal a bizonyos anyaggal.

Mi okozza az allergiát gyerekeknél?

Bizonyos allergiák öröklődnek. Ezek általában az élelmiszer-adalékanyagokra való negatív reakció, vagyis ételallergia formájában jelennek meg. Ilyen adalékanyagok a cukor, tej, dió, tojás, gabona, tisztítószerek, por, pollen és egyebek.

Az allergia tünetei

Az allergiás reakciók jelei azonnal észrevehetőek. Egy ilyen reakció, általában 1 – 72 órás időközzel észlelhető.

A következő tünetek jelzik a fertőzést:
Az arcon fekete körök jelennek meg a szem körül, az arc duzzadt, az orr csorogni kezd és a baba gyakran tüsszög. Fájdalom észlelhető a fül körül és a váladék termelése növekszik. A bőr felszínén viszketegség, ekcéma vagy vízvisszatartás mutatkozik.

Gyermeked hányingert érezhet, bélgörcsöket, hasmenést, puffadást, vagy a gázok felgyűllését. A viselkedésében megfigyelhetőek a koncentrációs zavarok, az elalvási nehézségek, vagy az éjszakai vizelés. A légutakat tekintve köhögés, torokfájás, a nyelv vagy a gége duzzadása, akár asztma is.

Hogyan kezelhetjük allergiát?

A legjobb kezelés az allergiára, az allergén anyagok elkerülése (az az anyag, amely a reakciót kiváltotta). A gyermekek teste azonnal reagál , amikor az anyagot eltávolítottuk. Ha azt gyanítod, hogy egy bizonyos élelmiszer vagy egy vegyszer felelős a gyermek allergiája miatt, próbáld eltávolítani a gyermek környezetéből vagy a táplálékából legalább 10 napig.

Ha aggódsz a súlyos allergiás reakciók miatt, konzultálj egy gyermekorvossal. Bár a orvosi tudomány nem minden allegiára ismer specifikus kezelést, fontos, hogy felkeresd az orvost és beszéld meg vele, milyen módszerekkel lehet ezt megelőzni, hogy esetleg elkerüld és megbizonyosodj arról, hogy gyermekednek nincs-e egy másik betegsége, amelynek tünetei hasonlítanak az allergiához. Ha az orvos úgy véli, hogy a gyermeknek allergiája van, akkor át fogja irányítani egy allergológushoz, aki elvégzi a szükséges elemzéseket és kezelést, estleg más étrendet tud javasolni.

Alternatív kezelések
Egy táplálkozásszakértő sokat segíthet a kezelés kezdeti szakaszában az allergiák ellen. A terápia megköveteli, hogy megváltoztassák a gyermek étrendjét, vitaminokat és ásványi anyagokat épít be a szervezetbe. Olykor, a legjobb eredmények elérése érdekében a táplálkozási terápiát, a homeopátiával összekötve alkalmazzák.

Az allergiás reakciók megelőzése

• Szoptass legalább hat hónapig. Ne tápláljd a gyermeked másfajta tejjel ebben az időszakban. Kerüld azokat az élelmiszereket, amelyek a gyakran allergiát okozhatnak: tehéntej, földimogyoró, búzakorpa, mert minden amit te eszel , az anyatejjel a gyermek szervezetébe kerül. De ha kizárod az étrendedből a tehéntejet, akkor feltétlenül vegyél valamilyen kalciumpótlót.

• Ha még szoptatsz, a szilárd táplálék bevezetése a gyermeked étrendjébe legyen fokozatos, hogy ne borítsa fel az egyensúljt a szervezetében. Ennek elkerülése érdekében, kerüld az olyan élelmiszereket, amelyek glutént tartalmazhatnak, beleértve a gabonákat és a kekszféléket is. Így cselekedj addig, amíg legalább hat hónapos lesz a baba, mert ezek az anyagok gyakran okoznak allergiás tüneteket.

• A Világ Egészségügyi Szövetsége azt ajánlja, hogy a következő élelmiszerekel NE tápláld a csecsemőt 1 éves koráig: búza, árpa, hal, szója,
citrusfélék, tejtermékek, marha- és csirke hús. A földimogyorót 3 éves korig ajánlott elkerülni.

Egyes allergiák súlyos reakciót váltanak ki, mint például az anafilaxiás sokk, ez néha halálos is lehet. Az ezt a fajta allergiát okozó tényezők leggyakrabban a már azonosított allergén okozza: a mogyoró, a dió, a tehéntej és a kagyló. De a méh csípése és bizonyos gyógyszerek, mint a penicillin is válthatnak ki hasonló hatást.

Ha a gyermeked ilyen fajta allergiában szenved, kérd a kezelőorvostól az adrenalin injekciót, amely valamennyire helyreállítja a súlyos allergiás tüneteket.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search