Az “éjszakai rémület” szindróma

 In Betegségek - tünetek és kezelések

Az éjszakai rémület okai és előfordulása gyerekeknél

Ez a zavar általában a gyerekek 3 százalékara jellemző. Gyakoribb a fiúknál mint a lányoknál, általában 4 és 12 év között fordul elő.

Az éjszakai rémület valójában a központi idegrendszer rendellenességere utal. A mechanizmusa még nem eléggé ismert és fejlett, az ébresztő rendszerek elégtelenségét okozza. Kereshetjük a hátterét különböző betegségekben, gyógyszeres kezelésekben vagy pszichikai faktorokban is (érzelmi konfliktusok a családban például).

 

Mikor jelentkezik az éjszakai rémület?

Általában a lefekvés után 2-3 óra elteltével a gyermek hirtelen felül az ágyban, mintha valami ijesztőt látott volna. A szemei tárva nyitva, tekintete üveges. A teste reszket és izzadt. Általában a szüleit sem ismeri meg, a környezetét sem és azt sem tudja megmondani, mitől ijedt meg. Egy ilyen alkalom akár 20 percet is tarthat. A végén pedig a gyermek elalszik, ébredése után pedig általában nem emlékszik semmire.

Az éjszakai terror sok esetben a holdkórossággal is társul amit “holdkóros terrornak” nevezünk, ami abban nyilvánul meg, hogy a gyermek járkál álmában és ha megállítják vagy lefogják, szaladni kezd vagy ellenkezik. Az ilyen esetek balesetekhez is vezethetnek (leesik egy lépcsőn vagy átmegy egy üvegajtón) és általában nem szabad felébreszteni az ilyen helyzetben levő gyermeket.

 

Az éjszakai rémület szindróma kezelése

Mint ahogyan a holdkórosság is, az “éjszakai rémület” is jó irányba haladó tendenciát mutat, a tünetek lassan csökkenek, kamasz korban például már ritkán fordul elő.

Nem létezik kimondott kezelés. Az egyetlen dolog amit tehetünk az, hogy vigyázzunk a gyermekre ilyenkor, hogy ne sérüljön meg. A gyógyszeres kezelések csak a nagyon súlyos esetekben alkalmazandóak.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search