Az alkoholfogyasztás hatása a terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Az alkoholfogyasztás hatása a terhesség alatt

alkoholfogyasztás terhesség alattA kutatások azt mutatják, hogy terhesség ideje alatt az alkoholos ital – még kis mennyiségben is – árthat a gyereknek még születés előtt.

Mikor egy nő terhes és alkoholt fogyaszt, akkor a gyermek vérében az alkoholszint ugyanúgy növekszik, mint az övében. De mivel a magzat mája kifejletlen, nem tudja olyan gyorsan felbontani az alkoholt, mint egy felnőtt. Tehát a gyerek jobban ki van téve egy nagyobb alkoholmennyiségnek, mint az anya.

Az alkohol hatása a magzatra – magzati alkohol-szindróma

Mikor egy gyerek állandóan ki van téve az alkohlonak, rengeteg probléma megjenlenhet, mely a magzati alkohol-szindróma néven ismert.

Ez maga után von:
• problémákat a növekedésben, kezdve akár egy kicsi születési súllyal
• problémákat a központi idegrendszerben, mint késés a fejlődésben, nehézségek a tanulásban, szorongás és ingerlékenység
• jellegzetes arcrendellenességek: kis fej, keskeny szemek, lapos arc és az árok eltűnése az orr és a fölső ajak között.
• más rendellenességek is, a test különböző részein, mint az izmok, szív és vese

Mindezek a problémák állandóak, mindazzal együtt, hogy a sebészi beavatkozásokkal egy részüket ki lehet javítani.

Mennyi az a sok, ami már túl sok?

A terhes nőknek teljesen kerülniük kell az alkoholt.

A fő gond az, hogy az alkohol szintje és annak hatása különböző egyik személytől a másikig, tehát nem tudod megmondani előre a károsodásokat. Egyes nők nagy mennyiségű alkoholt isznak, semmi gond nélkül, miközben más mgzatnak ártalmas, mikor az anyjuk csak mérsékelt mennyiségben iszik.

Feltehetően a legnagyobb kockázatot a terhesség kezdeti fázisa jelenti, mikor a baba növekedése megszakadhat, és megjelenhetnek a rendellenességek.

Később a terhesség ideje alatt az alkoholfogyasztás növeli a spontán vetélés kockázatát, és megakadályozza a normális fejlődést. Az alkohol sajátos módon mérgező az agyra, ebben a fázisban egy kicsi agyat eredményezve.

Tehát kerüld az alkoholt a terhesség ideje alatt, mert negatív hatásai nem csak az anyára, hanem a gyerekre is kiterjednek!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search