A méhen kívüli terhesség tünetei és kezelése

 In Terhesség és babavárás

A méhen kívüli terhesség tünetei és kezelése


méhen kívüli terhességNormális terhesség

Egy normális terhesség alatt a méhkürtben megtermékenyített petesejt végigmegy a méhkürtön, hogy a méhbe érkezve, ott beágyazódjon.

Kiket veszélyeztet a méhen kívüli terhesség?

• olyan nőket, kiknek több partnerük van
• akik medence-gyuladásban szenvednek
• azon nőket, akik komoly bélműtéten estek át
• akiknek már volt méhen kívüli terheségük.

Hova ágyazódik be a petesejt egy méhen kívüli terhesség során?

Leggyakoribb hely, ahová a petesejt beékelődik, az a méhkürt. Itt történik a megtermékenyítés folyamata. A megtermékenyített petesejt, ha nem hagyja el a kürtöt, akkor méhen kívüli terhességről beszélünk. Egy méhkürt-terhesség a leggyakoribb méhen kívüli terhesség.

Méhen kívüli terhesség esetében a megtermékenyített petesejt beágyazódhat még:
• az egyik petefészekben
• a hasüregben (ahol a reprodukciós szervek vannak)
•  a méhnyakban

A méhen kívüli terhességek, melyek a méhkürtben fejlődnek ki, az esetek 95%-át teszik ki.

Mi történik, ha a petesejt rosz helyre ágyazódik be?

A terhességek kevesebb mint 2%-a lehet ektoplazma fajtájú. Ilyen esetekben nagyon könnyen fordul elő spontán vetéles, mivel a petesejt fejlődésének kedvező hely a méh bélése. Tested nem tudja fejleszteni a petesejtet a méhen kívül, ezért bekövetkezik a spontán vetélés.

Mi történik, ha a spontán vetélés nem következik be?

Amennyiben a spontán vetélés elmarad, az embrió fejlődésnek indulhat. Valószínű, hogy a terhesség jeleit produkálod majd, menstruáció kimarad vagy késik, és hasi fájdalmak is fellépnek. Ha úgy érzed, terhes vagy és ilyen tüneteket produkálsz, azonnal fordulj orvoshoz!

A terhesség, ha a méhkürtben alakul ki, a kürt megszakadhat, és heves hasüregi vérzésekhez vezethet. Ilyenkor azonnali sebészeti beavatkozásra van szükség. A fájdalom jelezheti, hogy nincs minden rendben, de ez a fájdalom nagyon is erős lesz.

Orvosi vizsgálat

Egy medencevizsgálat során orvosod hamar rámutathat egy rög vagy méhen kívüli idegen test jelenlétére. A medence ultrahang vizsgálat alapján felállítja a diagnózist, a képernyőn láthatóvá válik a rög. Abban az esetben, ha nem sikerül teljes mértékben megállapítani a gond okát, laporoszkópos vizsgálatot végeznek. Ezen eljárás során, mely helyi érzéstelenítéssel jár, kis vágást ejtenek, amelyen egy miniatűr mikroszkópot vezetnek be az érintett területre. Az eljárás végén megállapítható lesz, hogy méhen kívüli terhességről van szó, vagy sem.

A méhen kívüli terhesség kezelése

A terhességet meg kell szakítani. Sajnos a jelenlegi orvostudomány nem képes arra, hogy az embriót visszahelyeze a méhbe. Ezért is fontos a sebészi beavatkozás. Normális esetben ez egy laporoszkópos beavatkozás (kis vágást ejtenek, melyen keresztül eltávolítják az embriót).

A méhkürti terhesség során megtörténhet, hogy a magzattal együtt a méhkürtöt is el kell távolítani. Nagyon kis esélye van a méhkürt megmentésére, magas a fertőzésveszély, a vérzés és más változások a méhen kívüli terhesség miatt. Miután az érintett méhkürtöt eltávolítjak, csak egy egészséges méhkürttel maradsz, de ez nem jelent terméketlenséget, és még teherbe eshetsz.

Gyógyszeres kezeléssel is megszakítható az ilyen méhen kívüli terhesség, de ezt csak bizonyos esetekben alkalmazzák.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search