Áttöro vizsgálati eredmények a serdülokori asztmás betegek kezelésében

 In Érdekességek a nagyvilágból

A kongresszuson arról is beszámoltak, hogy megerősítő jellegű klinikai vizsgálati programot indítottak az asztma kezelés területén a készítmény potenciáljának teljes körű felmérése érdekében. A jelenleg folyó átfogó program számos klinikai vizsgálatot ölel fel felnőttek, tinédzserek és gyermekek részére, világszerte több mint 150 vizsgálóhelyen, 4000 beteg bevonásával.

A közelmúltban nyilvánosságra hozott vizsgálatba 105 12 és 17 év közötti, középsúlyos, állandó tüneteket produkáló asztmában szenvedő beteget vontak be. A vizsgálat során használt hörgőtágító készítményről sikerült igazolniuk, hogy javítja a légzésfunkciós paramétereket a nemkezeléshez képest, emellett a készítmény összes vizsgált dózisa jól tolerálhatónak és hatékonynak bizonyult.

Az asztma kezelésében elért számottevő haladás és a rendelkezésre álló terápiás lehetőségek széles skálája ellenére a betegek egy jelentős része továbbra is tünetes. Ezek az új eredmények bíztatóak, mert azt mutatják, hogy a speciális készülék segítségével alkalmazott hörgőtágító gyógyszeres kezelés kedvezően befolyásolhatja a légzésfunkciót olyan betegek körében, akik hagyományos fenntartó kezelésben már részesültek.” – mondta Dr. Christian Vogelberg, a Drezdai Egyetem Gyermekklinikájának orvosa.

A gyógyszert adagoló készülék egy hajtógázmentes, új generációs inhalátor, egyedülálló gyógyszerbejutási mechanizmussal. Lassan mozgó és tartós finom ködöt biztosít, amelyet könnyű belélegezni, nincs szükség erőltetett belégzésre, csökkenti a szájban és a torokban a hatóanyag lerakódását, valamint a korábbinál jobb gyógyszereloszlást biztosít a tüdőben. Alkalmazását a betegek előnyben részesítik az egyéb, jelenleg hozzáférhető inhalátorokkal szemben.

 

serdülőkori asztma
Az asztma nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel ellenőrzés alatt tartható

 

2009-ben világszerte 300 millió asztmás beteget tartottak nyilván, amely évente körülbelül 250 000 halálesetet eredményez. Becslések szerint az asztmás betegek száma 2025-re akár 400-450 millióra emelkedhet világszerte. Magyarországon mintegy 250 ezer asztmás beteget gondoznak, de csak
becsülni lehet azok számát, akik nem kerülnek orvoshoz.

Az asztma egy krónikus betegség, amelyet a légutak gyulladása és hörgőszűkület jellemez. Amikor egy asztmás beteg érintkezésbe kerül az asztmát kiváltó ingerrel (pl. fertőzések, virágpor, füst), a beteg légutak begyulladhatnak, nyálkahártyájuk megduzzadhat, beszűkülhet, vagy túlzott mennyiségű váladék termelődhet. Az asztmában szenvedő betegek tünetei: zihálás, légszomj, mellkasi feszítés és ismétlődő köhögés.

Habár az asztma nem gyógyítható, megfelelő kezeléssel a betegség ellenőrzés alatt tartható és jó életminőséget biztosít.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search