Aknés bőr

 In Betegségek - tünetek és kezelések

A pattanások kialakulása

Sedülőkorban megnövekszik a hormonok szintje és ez nagy mértékben serkenti a bőr faggyúmirigyeinek termelését.

A faggyú egy olajos anyag, amely védi a bőrt betegségek és fertőzések ellen. Aknés bőr akkor alakul ki, ha a faggyú felgyűl az elhalt sejtekben, és ez elzárja a pórusokat. Néha a bőrön található baktériumok is elzáródhatnak a pórusokban és pattanások jönnek létre.

Az akné a leggyakoribb bőrpanasz, a lakosság 80-90%-át érinti. Fiúknál gyakrabban fordul elő pattanásos bőr, mint lányoknál, mert ők több tesztoszteront termelnek. Ez a hormon aktív szerepet játszik a pattanások kialakulásában. Az akné nem fertőző, nem terjed egyik emberről a másikra.

Tünetek és jelek

Amikor a pórusokat és az elhalt sejteket elzárja a faggyú, a bőr alatt fehéres dudor jelenik meg. Ezt komedónak vagy fehér mitesszernek nevezzük. A nyitott komedók neve fekete mitesszer, ezek nyitottak a bőrfelszín felé és ezért feketednek meg.

Az elzáródott pórus fala begyulladhat és a bőr bepirosodik. Ha a pórus a bőr felszínére kiüt, megjelenik a pattanás, ha ez a bőr mélyebb rétegeiben keletkezik, akkor jelennek meg a faggyúciszták.

Az akné leggyakrabban az arcon, a nyak tájékán, a mellkas felső részén vagy a háton jelenik meg.

Szővődmények

Általában nem okoz semmiféle szővődményt az akné. Azonban a pattanások nyomkodása fertőzéshez és hegekhez vezethet. A súlyosabb esetek érzelmi stresszt okozhatnak (gátlásosság, visszahúzódás) és néha pszichológiai kezelésre szorulhatnak az ilyen betegek.

Kezelés

Nagyon sokféle gyógyszer létezik az akné kezelésére. A legjobb hatóanyagok pattanásos bőr kezelésére a rezorcin, szalicilsav vagy a benzoil-peroxid. Ezek általában megtalálhatóak különböző lemosószerekben, zselékben, krémekben és szappanokban.

A kezelés pozitív hatása körülbelül 4-8 héten belül látható. Készülj fel arra, hogy gyógyulás előtt a bőröd még csúnyább lehet!

Egyes termékeknek mellékhatásuk is van, például bőrirritációt vagy száraz bőrt okoznak. Ezek a tünetek kb. egy hét után megszűnnek. Ha gyermek bőre nem reagált megfelelően a kezelésre, mindenképp keress fel egy orvost! Előírhat antibiotikumos kezelést is. Alternatív kezelésként használják a retinoid vagy adapelene tartalmú készítményeket, ezeknek azonban több nemkívánatos mellékhatása lehet, ezért csak súlyosabb esetekben ajánlatos használni.

Megelőzés

Egyes gyógyszerek, szterodidok, kozmetikumok és parfümök növelik az akné kialakulásának kockázatát. Menstruáció, stressz vagy a napozás is hozzájárulhat az akné kialakulásához és súlyosbodásához. Kerüld azokat a kozmetikumokat, amelyek növelik a pattanások kialakulásának kockázatát. Minden nap mosd meg az arcod parfümmentes és káros anyagoktól mentes szappannal. Olyan termékeket használj, amelyek nem tartalmaznak olajos anyagokat.

A zsíros ételek fogyasztása nem okoz pattanásos bőrt. Nem létezik egyetlen tudományos kimutatás arra sem, mely szerint a csokoládé fogyasztása akné kialakulásához vezet. Azonban megfigyelhető, hogy egyes ételek fogyasztása ronthatja a bőr állapotát. Ha így van ez a te esetedben is, kerüld azokat az élelmiszereket és próbálj meg egészségesen táplálkozni.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search