A gyermek fejfájásának kezelése és megelőzése

 In Betegségek - tünetek és kezelések

A fejfájás tünetei és kezelése

Ha a fájdalmak egyre gyakoribbak, menjünk el egy orvosi vizsgálatra. Az orvos elküldi a gyermeket egy ideggyógyászhoz, alaposabb vizsgálatra. Néha szükséges egy tomográfia vagy egy MRI vizsgálat, hogy kizárják a ritkább, súlyosabb okokat.

Ha az orvos migrént diagnosztizált, akkor van néhány dolog, amit tehetsz, hogy enyhítsd a gyermek fájdalmát. Fejfásás idején a gyermek sötét szobában kell maradjon és hidratálnia kell magát. A hidegvizes borogatás a homlokán jót fog tenni neki.

Mivel a fejfájásra hajlamos iskolás korú gyereknek lehetnek migrénes periódusai, tudatni kell a tanítókkal és tanárokkal a gyermek hajlamait. Ha nem megy iskolába a migrének miatt, sokmindenből kimaradhat.

A paracetamol és az ibuprofen enyhíti a fájdalmat. Ezeket a gyógyszereket már a fájdalom elején kell lenyelni. Abban az esetben, ha a gyereknek nem múlnak a fájdalmai az ismert gyógyszerekkel, léteznek másak is, amelyekviszont vénykötelesek. Ilyenkor az orvos szolgálhat további információkkal. Ha a gyerek rosszul érzi magát és hányingere van, a fájdalomcsillapítókat orrspray vagy kúp formájában is adhatjuk.

Ha a gyógyszeres kezelés ellenére a fájdalom két óránál tovább tart és látási zavarokkal, egyensúlyvesztéssel társul, azonnal forduljunk orvoshoz. Ha a fejfájás lázzal társul, akkor is menjünk orvoshoz, mert lehet, hogy agyhártyagyulladásról van szó vagy valamilyen másfajta gyulladásról.

Megelőzés

A rendszeres étkezés és az elegendő alvás nagyon fontos a fájdalmak elkerülésében. A gyermeknek meg kell szoknia, hogy reggelizzen és egyen az iskolában is. Tegyük félre a csokoládét egy időre, hogy lássuk, ez okozza-e a fájdalmat. A fizikai aktivitás és a rendszeres mozgás nagyon fontos ebben a periódisban, de legyünk biztosak abban, hogy elegendő folyadékot iszik.

Jó ha egy listát vezetsz, amelyre felírod, mikor kezdődtek a fejfájások, meddig tartottak, melyek voltak a megelőző tünetek és mik a kockázatok. Így jobban átlátható lesz majd a betegség és könnyebben kiderítheted az okokat is.

• a paracetamol és az Ipubrofen nagyon hasznos a feszültség okozta fejfájásban.
• egyes pszichológiai okokat is figyelembe kell vennünk.
• ha a gyermek szellemileg megterhelő tevékenységeket folytat hosszú időn keresztül, ajánlott szüneteket beiktatni
• a gyermek hordja helyesen az iskolatáskát és legyen helyes a testtartása.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search