Ajak- és szájpadhasadék (nyúlajak és farkastorok)

 In Betegségek - tünetek és kezelések

szégyellős gyerek

Ajak- és szájpadhasadék

Az ajakhasadék vagy nyúlajak a felső ajkon jelentkező hasadás vagy repedés. Egyes gyerekeknél csak egy vágás látható, másoknál mélyebb heg jelentkezik. Az utóbbit nem lehet teljesen meggyógyítani, és ez általában a szájról áthúzódik az orrra.

Szájpadhasadékról akkor beszélhetünk, amikor a baba szájpadlása nem fejlődik ki teljesen. Társulhat ajakhasadékkal vagy lehet anélküli. A szájpadhasadék vagy farkastorok minden babánál különböző formát ölt. A gyerek szájpadlása lehet a normáltól csak nagyon kicsit eltérő, de ha a betegség súlyos, teljesen eltérő is.

Hogyan alakul ki az ajak- és szájpadhasadék?

Miközben a magzat fejlődik az anya méhében, a koponya, az arc és a fej fokozatosan növekedik. Ajak- és szájpadhasadék akkor alakul ki, ha bármelyik ezek közül nem fejlődik ki teljesen a születés pillanatáig.

Általában olyan családokban fordul elő, ahol volt már példa erre a betegségre. Tehát ha az első babánál a két betegség közül bármelyik is jelentkezett, fennáll a veszély, hogy a másodiknál is fog.

Emellett más okok is kiválthatják az ajak- és szájpadláshasadékot:
• ha a nő dohányzik és alkoholt fogyaszt terhesség alatt növeli a betegség kialakulásának esélyét
• különböző gyógyszerek szedése terhesség alatt; ha mindenképpen gyógyszeres kezelésre van szükséged, előtte feltétlenül beszéld meg kezelőorvosoddal
• ha a gyermeket vállaló szülők idősebbek.

A terhesség alatti egészséges étrend és a folsav szedése csökkenti a betegség kialakulásának esélyét.

Hogyan kezelhető gyerekeknél az ajak- és szájpadhasadék?

Mindkettőhöz műtéti beavatkozás szükséges. A jó hír az, hogy a fejlett orvostudománynak köszönhetően ezek a betegségek gyógyíthatóak, így gyermekednek is része lehet a boldog gyermekkorban. A műtétet 2-3 hónapos korban végzik. A szájpadhasadékos gyerekeket egyéves koruk előtt meg kell műteni. Műtét közben a gyermeket elaltatják. Bizonyos esetekben több beavatkozásra is szükség van.

Milyen problémákat válthat ki a beavatkozás?

Néha a műtét után hegek maradnak, ami zavarhatja a családot. A gyereknek pedig, ahogy nő, beilleszkedési gondja, kisebbségi érzése lehet a külseje miatt. Ám legtöbb gyerek jól alkalmazkodik a helyzethez.

A baba étkeztetését is megnehezítheti a betegség. Hogy megfelelően egyen, a baba vákuumot kell képezzen a szájába ahhoz, hogy megfelelő pozícióba helyezze a nyelvét. Az ajakhasadékos baba akár szoptatható is. Azzal kapcsolatban, hogy hogyan szoptasd a babát, kérhetsz tanácsokat szakértőktől. A szájpadhasadékos baba nem mindig szoptatható, ezért őt inkább az erre a célra kifejlesztett cumisüvegből etesd.

A gyermek beszédfejlődése során lehetnek kiejtési gondjai, ilyenkor tanácsos logopédushoz fordulni.

Az ezekkel a betegségekkel szenvedő gyerekek esélyesebbek a fülgyulladásra, hiszen a fül nagyon közel van a szájüreghez. Tanácsos őket rendszeresen kivizsgáltatni, nehogy a fülben keletkező zsír a középső fülüregbe jusson.

A fogak ápolására is nagy hangsúlyt kell fektetni. Lehet, hogy fogszabályzóra lesz szükség és a fogkő kialakulására is figyelni kell.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search