Kismedencei gyulladás

 In Betegségek - tünetek és kezelések

Kismedencei gyulladás


Ha nincs kezelve, a kismedencei gyulladásos betegség (PID = pelvic inflammatory disease) eltorlaszolást és tapadást okozhat (amikor a szervek egymáshoz tapadnak) a petevezetékekben és körülöttük, termékenységi problémákat okozva ezáltal.

Azon nők, akik kismedencei gyulladásos betegségben szenvednek, hosszú ideig kismedencei fájdalomtól fognak szenvedni, megjelenhetnek menstruációs problémák és egy méhen kívüli terhesség magas kockázata.


Melyek a kismedencei gyulladásos betegség okai?

Az esetek többségében a kismedencei gyulladásos betegséget szexuális úton terjedő fertőzések okozzák, melyek a méhnyakon keresztül terjedtek el, megfertőzve a felső nemi szerveket (méh, petevezeték és petefészek).

Leggyakrabban a chlamydia felelős a fertőzésért, majd a gonorrhea és más szexuális úton terjedő fertőzések. A chlamydiával megfertőzött nők 10-30%-a kismedencei gyulladásos betegségben fog szenvedni.

Gyakran megállapítják, hogy több mint egy, szexuális úton terjedő fertőzés felelős a kismedencei gyulladásos betegségek előidézéséért.

Több tényező is létezik, mely előidézi a kismedencei gyulladásos betegségeket (az egyik ilyen tényező ugyanaz, mely növeli egyes szexuális úton terjedő fertőzések átvételének kockázatát):
• védekezés nélküli közösülés
• nagyon fiatal kor (a clamydia fertőzések a 16-25 évesek csoportjában fordulnak inkább elő)
• egy új szexuális partner
• több szexuális partner
• menstruáció ideje alatt történt közösülés (melyről azt feltételezik, hogy megkönnyíti a fertőzés behatolását a méhnyakba)
• egy méhen belüli vizsgálat vagy egy méhen belül felszerelt fogamzásgátló eszköz (bármely folyamat előtt egy vizsgálatot kellene elvégezni, az esetleges fertőzések kimutatása érdekében)
• szülés (még szülés előtt el kellene végezni egy vizsgálatot az esetleges fertőzések kimutatása érdekében, mivelhogy a szülés egy jó lehetőség, hogy a fertőzés a méhbe vándoroljon)
• dohányzás (mivel csökkenti a szervezet immunitását)
• genetikai hajlam ezen betegség kialakulására.

Ha már volt részed ilyen betegségben, ötből egy az esélyed, hogy két év leforgása alatt megint kifejlődik. A védekezéses közösülés segíthet a megbetegedés kockázatának csökkentésében.


Melyek a tünetek?

A kismedencei gyulladásos betegség legfontosabb tünete az alhasi fájdalom. Egyéb tünetei:
• mély fájdalom közösülés ideje alatt
• szokatlan hüvelyi vérzések, mint egy erős menstruáció, közösülést követő vérzések
• rendellenes hüvelyi folyások
• fájdalom vizelés közben

Akut fertőzés esetén megjelenhet a láz és egy általános rossz közérzet.


Hogyan lehet a kismedencei gyulladásos betegséget kezelni?

A kismedencei gyulladásos betegséget egy kismedencei vizsgálat alapján lehet diagnosztizálni. Néhány tesztet is el kell végezned az esetleges fertőzések azonosítása érdekében, min a chlamydia, illetve ultrahang vizsgálatot és vérvizsgálatot.

Ha a kismedencei gyulladásos betegséget megállapították, vagy fennáll a gyanú, a kezelés antibiotikumokból fog állni, mely azonnal kezeli a bakteriális fertőzéseket.

Bármely késés ezen fertőzések kezelésében növeli a kockázatot, hogy a petevezetékek és petefészkek is érintettek lesznek, melynek hosszú ideig súlyos következményei lesznek egészségügyi állapotodra nézve.

Akkor is, ha orvosod nem biztos benne, hogy kismedencei gyulladásos betegségről van szó, ajánlott, hogy felírjon egy kezelést ezen betegség ellen.

Több típusú antibiotikumot kellene felírjanak, hogy biztosak legyenek, minden bakteriális fertőzés, mely rendszerint kismedencei gyulladásos betegséget okoz, kezelve van.

Ha rendelkezel méhen belüli fogamzásgátló eszközzel, és a kismedencei gyulladásos betegség súlyos, lehetséges, hogy szükség lesz ezen eszköz eltávolítására.

Az orvosnak látnia kell téged néhány naponta, hogy megállapítsa, van-e hatása a felírt kezelésnek. Szükséges, hogy az aktuális szexuális partnered, illetve az előzőek (az elmúlt hat hónapban) is ki legyenek vizsgálva és kezelve. Az újrafertőződés elkerülése érdekében ajánlott a teljes önmegtartóztatás úgy neked, mint partnerednek, ameddig teljesen be nem fejezitek mindeketten a felírt kezelést.

Ha állapotos vagy, lehetséges, hogy kórházba kell feküdnöd, mivelhogy ott te is és gyermeked is biztonságban vagytok, abban az esetben, ha a terhesség ideje alatt intravénás antibiotikumos kezelést írnak fel.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search