Hogyan segíthetsz gyermekednek a válás utáni lelki egyensúly visszaállításában?

 In Lélek és pszichológia

Az alábbiakban megtudhatod, mit tehetsz annak érdekében, hogy elkerüld, vagy legalábbis minimálisra csökkentsd a válás okozta traumát gyermeked esetében. A legfontosabb, hogy az egész folyamat során fokozottan figyeljetek oda rá és éreztessétek vele, hogy a válás a ti döntésetek, és ő nem tehet róla. 

Hogyan segíthetsz a gyermekednek feldolgozni a válást?

Azok a szülők, akik válás előtt vagy a válási folyamat közepén vannak, mindenképpen tegyék fel maguknak ezt a kérdést. A szülők szétválása, vagy a válást megelőző napi veszekedések nagy megpróbáltatást jelentenek a gyermek számára. Van azonban néhány dolog, amivel segíthetsz, hogy gyermeked könnyebben túltehesse magát a család szétválása okozta traumán.

? Átmenet a házastársi és a szülői kapcsolat között

A férj-feleség kapcsolatról a szülő-szülő kapcsolatra való áttérés nagy odafigyelést igényel. Túl kell lépned a múlt érzésein, a bántásokon és a hibáztatáson.

? Ne áldozd fel gyermekedet a pénzért!

Az anyagi tényező sok esetben nagyban hozzájárul ahhoz a döntéshez, hogy a szülők maradjanak-e együtt vagy sem, illetve hogyan alakul az életük a válás után. Az anyagi problémákat és a gyermek-szülő kapcsolatot minden esetben tudni kell élesen elválasztani egymástól. Nem számít, mennyire haragszik egyik szülő a másikra, például egy meg nem oldott anyagi nézeteltérés miatt, be kell tartaniuk a gyermek jogát ahhoz, hogy mindkét szülőjét láthassa.

A gyermekeket sosem szabad az anyagi problémákkal terhelni, legfőképpen egy ilyen kritikus időszakban!

Ne mondj sértő vagy lealacsonyító dolgokat a másik szülőről a gyermek előtt

A gyermeknek tisztelnie kell mindkét szülőjét, fel kell nézzen rájuk. Amikor az egyik fél sértő vagy lealacsonyító dolgokat mond a másikról, a gyermek középre kerül. A szülő példaképe kell legyen gyermekének, és biztosítani kell számára, hogy mindkettőt feltétlenül és egyformán szeretheti. Fontos, hogy megkapja azt a szeretetet és odafigyelést, amire szüksége van.

válás időszaka nagyon fájdalmas dolog mindenki számára. Csábító lehet a gyermek segítségét felhasználni a bosszúállásra. Tudatosítanod kell magadban, mennyire fáj a gyermeknek ez a dolog, és ellen kell állnod az effajta csábításnak.

Tartsd tiszteletben a másik szülő intimitását!

Soha ne használd a gyermekedet kémnek! Ha kíváncsi vagy, mi történik a másik szülő életében, találj más módszert kíváncsiságod kielégítésére.

Ne tedd ki a gyermeket a felnőttek közötti szóváltásoknak. Neki is meg kell tanulnia, hol az egészséges határ. Ezeket azonban a szülő könnyen túllépheti, hogyha vallatásnak teszi ki a gyermeket, vagy nyíltan kimutatja kíváncsiságát.

 

válás

 

Egészséges kapcsolat, békés hangulat az elvált szülők között

Az lenne az ideális, ha a szülők is találkoznának időnként és csak a gyermekről, annak fejlődéséről és viselt dolgairól beszélgetnének. Próbáld megismerni a gyermekedet a másik szülő szemével is. Működjetek együtt, hozzatok létre egy olyan környezetet a gyermek számára, ahol biztonságban, védve és szeretve érzi magát.

A szülői szeretet nem múlik el, és mindkét szülő érdeklődése segít kialakítani a gyermek önérzetét. Nagyon fontos, hogy az a szülő, amelyik nincs megbízva a gyermek felügyeletével, állandó kapcsolatot tartson fenn a gyermekkel, és gyakran látogassa. Ha kettejük között nem igazán volt szoros a kapcsolat, a válást akár esélyként is felhasználhatják kapcsolatuk megerősítésére. A válás miatt azok a gyermekek szenvednek a legjobban, akiknél teljesen megszakad az egyik szülővel való kapcsolat.

? Válás esetén kérheted pszichológus segítségét vagy szülői tanácsadást

A válás nagyon fájdalmas, ám a tanácsadás segít begyógyítani a fájdalmas sebeket, és felismerni a jövő kínálta lehetőségeket.

A tanácsadás azért is hatékony, mert segít felkészíteni, hogy a gyerek érdekében hogyan viszonyulj egészségesen a volt párodhoz. A válás ritkán egyszerű, de amikor gyermekek is vannak, ők élveznek elsőbbséget. A gyermek soha nem szabad felhasználni csupán azért, hogy valamelyikőtök jobb pozícióba kerüljön; ez igen nagy hibának bizonyul.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search