Hogyan erosítheted gyermeked önbecsülését?

 In Lélek és pszichológia

A gyerek önbecsülése hatalmas kincs

Ahhoz, hogy gyermekednek egészséges önbecsülése legyen, neked is meg kell becsülnöd őt, meg kell beszélned vele a nagyobb döntéseket, figyelned kell rá és ki kell mutatnod a feléje irányuló érzelmeidet.

Az önbecsülés jelképezi azt az értéket, amiről úgy gondoljuk, hogy a birtokában vagyunk. Úgy érezzük, hogy rendelkezünk mindennel, amire szükségünk van, és tudjuk, hogy szeretetreméltók és egyediek vagyunk. Az önbecsülés megléte a következőket feltételezi:

? pozitív rálátás a téged körülvevő dolgokra

? elégedett vagy önmagaddal szemben

? valószerű céljaid vannak.

  A szülőknek és a gyerekeknek is előnyük származik a jó és kiegyensúlyozott kapcsolatokból, a pozitív tapasztalatokból és optimista gondolkodásból. A gyermek önbizalmának és önbecsülésének felépítéséhez szükséges lépéseket te magad is alkalmazhatod.

  Amikor a gyermek önértékeléséről van szó, szülőként neked van a legnagyobb befolyásod. Te vagy az ő első és legfontosabb tanára, és amint a család többi tagjaival, nevelőivel, barátaival és más felnőttekkel is kapcsolatot alakít ki, az önbizalma is fokozatosan növekszik.

   

  Szeretet és elfogadás

  Az önbecsülés kifejlesztésének első és legfontosabb lépése,  kimutatni a gyereknek, hogy szereted, és olyannak fogadod el, amilyen. Tudnia kell, hogy megérdemli a szeretetedet (még akkor is, ha néha helytelenül viselkedik). Szülőként minden körülmény között fontos, hogy:

  ? feltétel nélkül szeresd gyermekedet

  ? törődéssel és ragaszkodással, nap mint nap kimutasd szeretetedet és elfogadásodat iránta

   ? sok időt együtt tölts vele, játsszatok, lazítsatok és dolgozzatok együtt.

   ? kimutasd törődésedet azáltal, hogy megöleled

   ? mondd gyakran neki, hogy “tetszik, amit mondtál” és “szeretlek”.

    

   A hovatartozás érzése

   A gyerekeknek érezniük kell, hogy fontosak. Kényelemben, biztonságban fogják érezni magukat, és, amikor látják, hogy az őket körülvevők elfogadják és szeretik őket, kommunikálni akarnak majd.

   Emellett a gyerekek könnyebben szereznek barátokat, ha tisztelik őket és biztonságban érzik magukat. Ha szeretnél segíteni neki a hovatartozás érzetének kifejlesztésében, akkor:

   ? ösztönözheted, hogy jó kapcsolatokat építsen ki a családban és közösségekben

    ? bátoríthatod ugyanakkor arra is, hogy büszke legyen az örökségére és családja értékeire, múltjára

    ? őrizhetsz otthon olyan emlékeket, amelyek családi eseményekhez kötődnek (fotóalbumokat, videokazettákat stb.)

     

     Biztonság és védelem

     Ha azt szeretnéd, hogy a gyerekek kényelemben és biztonságban érezzék magukat, biztosítani kell az alapszükségleteiket. Ha ezeket megkapják, következő lépésként tanulhatnak új dolgokat  és megismerhetik önmagukat. Ha biztonságban érzik magukat, kevésbé félnek a tévedésektől és könbyebben vállalják az esetleges hibákkal járó felelősséget. A sikert is eképpen tapasztalják meg. Amit te, szülőként tehetsz:

     ? biztos környezetet kell biztosítanod számára

     ? világos szabályokat és korlátokat kell meghatároznod és alkalmaznod

     ? légy realista az elvárásaiddal kapcsolatban

     ? bátorítsd őt arra, hogy mondjon nemet a negatív nyomásokra.

      

     gyerek-onbecsulese

      

      A bűvös szó: bizalom

      Egy biztossés állandó környezet a biztonság érzetet nyújt a gyermeknek. Még egészen fiatal korukban fontos megtanulniuk, hogy tetteiknek következményei vannak, akár pozitívak, akár negatívak; ha bármikor segítesz a problémáik megoldásában, bízni fognak benned, ebből kifolyólag pedig, önmagukban is. Azért, hogy ezt az önbizalmat felépíthesd:

      ? reagálj mindig ugyanúgy, hogy tudja mit várhat tőled

      ? biztosnak kell lenned abban, hogy ugyanazokat az üzeneteket továbbítod szóban, mint tettekben

      ? légy őszinte vele

      ? ne tegyél különbséget gyermekeid között.

       

       Kölcsönös tisztelet

       gyerekek önbecsülése azáltal is fejlődik ha megtanulják, hogy fontos az, amit gondolnak, tesznek és éreznek. Ám, ha nem veszed komolyan őt, hiábavalónak fogja érezni magát. A túl szigorú kritikák vagy büntetések által gyermeked személyisége nem fejlődik megfelelően. Ha lehetnek saját érzései, ő is elfogadja majd másokét. Ha pedig megtanulja, hogyan fejezze ki egészséges módon érzéseit, képes lesz pozitív kapcsolatokat kialakítani az őket körülvevőkkel. Amikor gyermekeddel beszélgetsz, emlékeztetned kell őt a következőkre:

       ? elfogadod azt, ahogyan érez, még akkor is, ha az különbözik attól, amit te szeretnél

       ? meghallgatod és ezáltal tiszteletben tartod az érzéseit, tetteit és egyéniségét

       ? amikor fel szeretnéd hívni a figyelmét arra, hogy valamit rosszul csinált, mondd neki: “Én úgy érzem, hogy…” vagy “Én úgy gondolom, hogy…” ahelyett, hogy “Te egy…”

        Fontos támogatni őt és “szabad kezet” adni neki, mivel így gyermeked hisz önmagában, illetve saját képességeiben; így sokkal nagyobb esélye lesz a boldog, kiegyensúlyozott, felnőttkori életre.

         

        Segíts, hogy gyermeked tanuljon a saját a hibáiból, küzdjön a céljai eléréséért és legyen büszke, amikor sikereket ér el!

        Recommended Posts

        Start typing and press Enter to search