A testmozgás jótékony hatásai a középkorúaknál

 In Egészség és életmód, Sport, Sport és életmód

A testmozgás jótékony hatásai a középkorúaknál

Egy nemrég közzétett kutatás szerint, ha valaki a 40-es, 50-es éveiben kezd el fizikailag aktív életet élni, annál hasonlóan csökken a korai halálozás veszélye, mintha már tinédzser kora óta aktív életet élne.

A tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy a testmozgás jótékony hatásai csökkennek, amint az intenzitás csökken, így nem mindegy meddig és milyen intenzitással sportolunk.

A kutatók 300 000 amerikai életmódját követték a 90-es évek közepétől 2011-ig, s az ezen időszak alatt összegyűjtött adatok elemzése alapján jutottak a fenti következtetésekre.

Meglepetésükre az adatok szerint azok az emberek, akik 40 és 61 éves koruk között kezdtek el rendszeresen mozogni, s érték el a heti 7 órás edzésmennyiséget, kb 35%-al csökkentették a bármely okból fakadó elhalálozás kockázatát. Ez az arány azoknak az embereknek az eredményeihez volt hasonló, akik már tinédzser koruk, vagy a 20-as éveik óta éltek aktív életet, vagy akik fiatalként sokat mozogtak, a 30-as éveikben leálltak, majd középkorúként újrakezdték az aktív életet.

De a kutatás azt is megállapította, hogy az aktív életformának köszönhető egészséget védő jótékony hatások nem tartanak örökké: aki 40 felett leáll a mozgással, annak ugyanolyan kockázatokkal kell számolniuk a korai elhalálozás tekintetében, mint akik egész életükben csak a kanapén ülve a tv előtt „sportoltak”.

Noha a kutatás sok szempontból nem tekinthető teljes körűnek – például csak a bekövetkező haláleseteket vette figyelembe, a kialakuló betegségeket nem; az adatgyűjtés az egyének saját bevallásán alapult, nekik kellett visszaemlékezniük, mennyire voltak aktívak fiatalon -, a tudósok az eredmények láttán visszaigazolva látják azt a már régóta tényként kezelt feltételezést, hogy az edzés és testmozgás mennyire fontos szerepet játszik az egészégünkre gyakorolt hatásain keresztül az életünkre, illetve hogy sosem késő a mozgást, a tréninget elkezdeni.

Forrás: The Guardian

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search