A terhességgel kapcsolatos legismertebb 10 mítosz

 In Terhesség és babavárás

A terhességgel kapcsolatos legismertebb 10 mítosz

1. A pocak formája meghatározhatja a gyermek nemét.

Bár nagy a kísértése annak, hogy orvosi technológiák nélkül is meg lehessen jósolni,gyermeked kisfiú lesz-e vagy kislány, ez mégsem lehetséges. A nő terhességének külső megjelenését a baba mérete és elhelyezkedése határozza meg. A kismamának azért is lehet megemelkedett vagy különlegesebb alakú a pocakja, mert nagyobb gyermeket hord a szíve alatt. Sajnáljuk, de minden esetben meg kell várnod az ultrahang vizsgálat eredményét, hogy megtudd a baba nemét.

 

2. Nem szabad hanyatt feküdnöd, csak a jobb oldaladon.

A terhes nők, bármilyen helyzetben is alszanak, az biztonságos a baba számára. Tehát válaszd a számodra legkényelmesebb fekvőhelyzetet! 3. Ha terhesség alatt a fejed felé emeled a kezed, a köldökzsinór a baba nyaka köré tekeredhet.
Terhesen is nyugodtan a fejed felé emelheted a kezed, amilyen gyakran csak akarod. Még jóga-mozdulatokat is végezhetsz, akkor sem lesz a babának semmi baja. A köldökzsinór tekeredése az anyaméhben történő mozdulatok eredménye, és semmi köze az anya mozdulataihoz. Bár a statisztika, miszerint a magzatok 25%-ának a nyaka köré tekeredik a köldökzsinór, egészen rémítő, a jó hír az, hogy szinte minden gyermek teljesen egészségesen születik.

4. Terhesen nem szabad megérinteni a macskákat.

Ebben a mítoszban van valami igazság. De még mielőtt pánikba esnél, meg kell értened, hogy a legtöbb macskához kapcsolt tevékenységet, mint például a simogatást, átkarolást és táplálást, tökéletesen biztonságosan lehet végezni. Az egyetlen macskákkal kapcsolatos problémát, az alom jelenti. A terhes nőknek nem szabad a macskaalom tisztításával foglalkozniuk, mert abban a macska ürülékében megtalálható paraziták is megtalálhatóak. A toxoplazmózis egy súlyos fertőzés felnőttek esetében, melyet egy élősködő okoz, a magzat fejlődésében pedig rendelleneségeket idézhet elő. Ezért továbbra is fürösztheted kedvencedet, de az almot valaki mással tisztíttasd ki.

5. Terhesség alatt kerülnöd kellene a szexet és a testmozgást.

Egy egészséges várandós nő számára a szex és a testmozgás nem tilos, sőt még egészséges is. A baba biztonságban van az anyaméhben, ezért a szex nem okoz problémát. És addig a mérsékelt testmozgást is ösztönzik, amíg nem viszed túlzásba a fizikai erőfeszítést (azaz a józan ész határain belül maradsz), például nem sportolsz nagy hőségben.

A jóga viszont kivétel. Gyakorlhatod, de kizárólag bizonyos óvintézkedéseket követően. Ha a jóga mellett döntesz, meg kell értened, hogy a szalagok és az ízületek most sokkal rugalmasabbak. Izomszakadásod lehet a terhességi hormonok miatt, amelyek lehetővé teszik a méh kitágulását, de a kötőszövetekre is hatással lehetnek. Ha csak rövid ideje jógázol, vigyázz, hogy ne vidd túlzásba a nyújtó gyakorlatokat, mert súlyos sérüléseket okozhatnak.

Sok orvos azt javasolja, hogy a terhesség első trimesztere után ne végezzünk semmilyen gyakorlatot háton fekve, mert megállíthatja a vér áramlását a méhben. (Mindig) A legjobb, ha egy szakképzett oktatót keresel, aki megmutatja a megfelelő technikákat, és aki ügyelni fog, hogy ne feszítsd túl magad.

Kizárólag veszélyeztetett terhesség esetén kérheti az orvos, hogy ne élj szexuális életet, vagy hogy korlátozd a mozgást.

6. Tilos röntgen-felvételeket végeztetned és el kell kerülnöd a mikrohullámú sütőt és számítógépeket, sőt, még a mobiltelefonokat is.

Általában véve jó ötlet elkerülni a fölösleges sugárzást terhesség alatt, de ha fontos, hogy röntgenfelvételt csináltass, ne aggódj amiatt, ha már megtetted. Az X-sugár által kibocsátott sugármennyiség a lehető legkevésbé befolyásolja a gyermek egészségét.

Ami pedig a mikrohullámú sütőt és a számítógépet illeti, nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy káros hatással van a babára. Néhány kutatás kapcsolatba hozta a sejtsugarakat az embrió egyes részeivel. De a kutatásban alkalmazott sugarak mennyisége jelentősen nagyobb, mint a mobiltelefonok által kibocsátott sugármennyiség. Nem találtak semmilyen összefüggést a mobiltelefonok használata és a terhesség során kialakult problémák között. Éppen ezért, a legtöbb orvos nem aggódik, mert az általuk kibocsátott sugárzás és annak szintje nagyon alacsony.

7. Terhesség alatt nem kellene fürödnöd.

Nem létezik semmilyen orvosi bizonyíték rá, hogy a fürdés vagy az úszás ártalmas lenne a terhes nők számára. Ez a tévhit abból az aggályból adódik, hogy a nők megfertőződhetnek a víztől és a fertőzés az anyaméhre is átterjedhet. Nincs orvosi alapja ennek az aggodalomnak. Míg a víz hőmérséklete elfogadható, még a műanyag kacsákat is vízre teheted!

8. Vihar vagy telihold esetén nagyobb a valószínűsége, hogy beindul a szülés.

A kutatások szerint nincs összefüggés a telihold és a születési időpont között. Továbbá, az időjárás sincs hatással rá. A szülés beindulását egy sor hormonális szövődmény okozza, nem pedig a holdfázis vagy az időjárás.

9. Az is beindíthatja a szülést, ha gödrökbe hajtasz a kocsival.

A súlyos és komoly baleseteket leszámítva, az autóval történő utazás során tapasztalt átlagos mozgások nincsenek káros hatással a babára. A méh és az azt körülvevő folyadékok bőséges védelmet nyújtanak az értékes rakomány számára. Az anya teste a lehető legkényelmesebb kisszék a baba számára, amin valaha is ülni fog, úgyhogy nem kell aggódnod!

10. Közvetlenül szülés után nem szabad a babával kimenni.

Sokan azt hiszik, hogy az első hónapokban nem szabad a gyermeket kivinni a lakásból. Bár a járókelők aggódó pillantásokban részesíthetnek, nagyon fontos a gyermeket levegőre vinni, amíg jól fel van öltöztetve és nincs szélsőséges időjárásnak kitéve.

Ugyanakkor figyelembe kell venni a különböző mikróbáknak való kitettséget, függetlenül attól, hogy a baba odakint vagy a lakásban tartózkodik. Gyermeked már lenyűgöző immunrendszerrel rendelkezik, de még nem annyira fejlett, mint az idősebb gyermekeké vagy a felnőtteké.

A legjobb dolog, amit csak tehetsz, hogy távol tartod a babát azoktól a személyektől, akikről tudod, hogy fertőző betegségben szenvednek. Ha nem mostak jól kezet, ne engedd, hogy sokszor megérintsék a gyereket. Az első hónapokban próbáld kerülni a forgalmas helyeket. De ezek mellett az egyszerű óvintézkedések mellett, neked és gyermekednek élveznetek kellene a tiszta levegő előnyeit.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search