A szervezet változásai a terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

terhes nő

A szervezet változásai a terhesség alatt

Dolgoznak a hormonok

Az embrió kifejlődése nagymértékű változásokat okoz a kismama szervezetében.

A változások már a megtermékenyítés pillanatában kezdődnek el, ezeket a hormonok aktivitása váltja ki, főleg az ösztrogén és a progeszteron.

A progeszteron hatására az ovuláció megszűnik, ennek következtében a menstruáció sem jelentkezik többet. Ez rendszerint a terhesség egyik első jele. Egy rendszeres ciklus esetében, az 1-2 hónapos kimaradás általában áldott állapotot jelent. Ahhoz viszont, hogy teljes mértékig megbizonyosodj erről mielőbb fordulj nőgyógyászodhoz.

Az ösztrogén hatása miatt, a terhesség előrehaladásával az ágyéki ízületek megnőnek és megpuhulnak, az összes ízületi szövetekkel és kötésekkel együtt. Ez a folyamat a szülésben segít majd.

Sok más hasonló tüneteket vehetsz majd észre, de ezek nem kell megijesszenek, hiszen teljesen normálisak. Egyesek viszont nem kötelező módon kell, hogy megjelenjenek.

A szivvered felgyorsul, a légzés is szaporább lesz, az emésztőrendszer aktívitása megnő és sűrűbben távoznak a visszamaradt anyagok.

A folyedék és a vér mennyisége jelentősen megnövekszik. Ugyancsak a hormonok hatásának köszönhető, hogy a vérmennyiség a szervezetben legalább 50%-al növekszik. Ez nagyon fontos, ugyanis a szervezet így felkészül a szülés során történő vérveszteségre. Az ösztrogén ugyanakkor megduplázza a vér alvadási fokát is és sajnos ezáltal nő a trombózis veszélye.

Vigyázz a súlyod növekedésére

A terhésség első 3 hónapjában a súlyunk nem sokat fog gyarapodni, a tünetek nem olyan sűrűek és kevsébé észlelhetőek lesznek. A hasad akkor kezd el bámulatosan növekedni, amikor a magzat mozogni kezd. Ugyanebben a periódusban, a méh folyamatosan fejlődik. A 12. terhességi héttől kezdődően, a növekedés felgyorsul, és kb 1,5 kg-ot nő a testsúlyunk minden hónapban. A következő 6 hónap után az eredeti súlyunkra még számolhatunk 9-12 kg-ot, ami nagyjábol folyadékból áll, gondoljunk csak a vérmennyiségre és a magzatvízre.

A test súlyának növekedését  az egész terhesség alatt figyelemmel kell kísérned, hiszen ettől függ a magzat optimális fejlődése és így tudod legkönyebben elkerülni és megelőzni a szülési problémákat. Ajánlott, hogy heti egyszer mérd meg súlyodat. A 10-12 kg-al növekedett testsúly már gondot okozhat. Az anyuka túltáplált lesz, megnő a vérnyomása, cukorbeteg lehet, szülési gondok vagy vérzések léphetnek fel. A gyermek pedig túl nagyra nő és szülési traumái lehetnek vagy nehezen lesz kepés alkamazkodni az első 24-48 órában.

Azoknak a nőknek, akik hajlamosak a hízásra csökkenteniük kell a napi étel adagot a terhesség alatt, főleg az olyan ételek esetében amelyek nagyon hízlalnak, mint például a kenyér, a zsíros ételek, a tej, a zsíros tejtermékek, stb. Ezzel ellentétben fontos, hogy növeld a zöldség mennyiséget, a gyümölcsöket, a húst és a zsírszegény tej napi fogyasztását.

Az keringő organikus folyadékokon kívül, még a szövetekben is található folyadék, amelynek térfogata szintén olyan 4-5 kg-al növekszik meg meg. Mindezek együttese az anyuka fizonómiai változását idézik elő. A bőr enyhén rózsaszínes lesz, a szövetek kicsit duzzadtak. A keringésben levő megnövekedett mennyiségű folyadékok miatt, az erek kitágulnak, és gyakran viszerek formájaban tünnek fel, főleg lábakon.

Ez az oka annak is, hogy a kismamák arca kerekebbnek tűnik, a nyaka és a karjai megduzzadnak, a bokája is megvastagszik, sokszor olyan mértékben, hogy akár fájdalmas is lehet.

A megfelelő folyadékmennyiség bevitele azért fontos, főleg a terhesség utólsó két harmadában, mert a légzés nehezebbé válik és nagymértékű izzadás is jelentkezik.

Egyéb változások a terhesség alatt

Egyes nőknél undor vagy reggeli hányinger lép fel, depresszió vagy múlandó fáradtság. Ugyanakkor a melasmának nevezett jelenség is bekövetkezhet, mely sárgás-barnás foltok formájában jelenik meg az arcon, a homlokon vagy az állon, ezek viszont szülés után eltűnnek.

Az utolsó hónapban egy fekete csík (linea nigra) jelenhet meg, ami függőlegesen átszeli a hasat a köldök alatt és felett.

A második hónaptól kezdve, a méh akkora lesz mint egy narancs. A mellek is megnőnek. A mellbimbók is sötétebbek lesznek, és a bimbóudvaron kisebb dudorokat vehetsz észre. Nyomásra kolosztrum cseppek bukkanhatnak elő, de ez nem kötelező jelenség. Ugyanakkor a nemi szervek is elszineződnek és lilás színre váltanak.

Mozog a baba

A fizinómiai változásokkal, súlynövekedéssel, a test funkcióinak élénkülésével, a terhesség második felével anyaként a legérdekesebb változást érzékelheted azaz, érzed a magzatot mozogni az méhedben.

Egy másik tünet a gyakori vizelési inger, ez azért van, mert a gyermek feje nyomást gyakorol a hugyhólyagra. A magzatnak ez a helyzete hatással van az anyuka hátgerincére is, ami most nagyobb súlyt kell elviseljen mint ezelőtt, így lehetséges, hogy fellép a hátfájás is.

A természet legcsodálatosabb munkája a 9. hónapban következik be, amikor a gyermek feje a medencecsont felé van taszítva, hogy gyorsan áthaladjon ezen a lehetetlennek tűnő szoroson a szülés pillanatában. A gyermek a legmegfelelőbb helyzetben, fejjel lefele van. A természet megoldotta, hogy a terhesség végére a csontos csatorna kitágul, a medencecsontokat összefogó ízületek ellazulnak, hogy a medence tágulhasson, a farokcsont (a hátgerinc utólsó csigolyája) pedig mobilisabb lesz, eltávolodik mint egy szelep amikor a gyerek ott áthalad. Így a csatorna átmérője legalább 2 cm-el megnövekszik. Ugyanakkor, a gyermek feje is alkalmazkodik a csatorna nagyságához, ugyanis a koponya csontjai még nincsenek teljesen összeforrva, puhák és valamennyire képesek elmodulni.

Függetlenül attól, hogy milyen változásokat idéz elő a terhesség nem kell aggódnod, ugyanis ezek természetes dolgok még akkor is, ha némelyek kényelmetlenséget okoznak neked. Ezeken keresztül valójában a szervezet készül fel a nagy megpróbáltatásra. Bízz önmagadban, legyél optimista és kövesd az ösztöneidet. Ezek vezérleni fognak és tudni fogod, hogy mit kell majd tenned.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search