A szavak ereje a szülő-gyermek kapcsolatban

 In Lélek és pszichológia

baba-mama A beszédfejlődés különböző ütelben zajlik és a kisbabák sokkal többet értenek, mint azt el tudnánk képzelni. Mielőtt a gyerekek beszélni kezdenek, sokszor már értik a szavak jelentését, vagyis inkább érzékelik azok érzelmi töltetét, mint a boldogság, öröm vagy szomorúság.

Soha ne használj közepesen magas vagy dühös hangnemet! A kedves beszéd, a lágy hangnem azt fogja gyermekednek sugallni, hogy szereted és tiszteled őt.

Ugyanúgy maradj nyugodt és próbáld visszafogni magad, amikor gyermeked válogat vagy duzzog, anélkül, hogy bármi módon is megbüntetnéd őt ezért. Néha ő is lehet morcos, akár sírhat is, hiszen valamivel ő is le kell vezesse a feszültséget és a stresszt. Nem azért csinálja mindezt, hogy téged bosszantsaon, csupán ő is ugyanolyan érzésekkel rendelkezik, mint te. Néha stresszelve érzi magát és szüksége van valakire, aki ”beszél” hozzá, megszabadítva őt a felgyülemlett feszültségtől. Ha ezt valaki meg tudja számára adni, sokkal mélyebben, nyugodtabban és tovább alszik majd.

Ez természetesen fordítva is igaz. Figyelmesen és kedvesen meghallgatva őt a legjobb módszer arra, hogy megmutasd: törődsz vele. Ezek a gyermekek, akik meg vannak hallgatva szüleik által, szintén nyugodtabban fognak aludni és kevesebbet fognak sírni.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search