A Pszoriázis Világnapja

 In Közérdekű információk, hírek

Magyarországon több mint 400 ezer ember – köztük sok gyermek – szenved pszoriázisban azaz pikkelysömör bőrbetegségben. A betegség égő, gyulladásos bőrirritációval jár, látható jelei pedig gyakran szégyenérzetet váltanak ki a betegben, amely megnehezíti a társadalomba történő beilleszkedését. Sokan nem tudják, hogy helyes és rendszeres bőrápolással a betegség tünetei jól kezelhetőek és lényegesen enyhíthetőek.

 

Egy nap, amikor tekintetünk a rejtegetett foltokra vetődik

Portugáliából a rendezvény kedvéért Budapestre érkezett gróf Ulisses Rolim, a lovagrend nagypriorja.

A fontos ügy mellé állt Árpa Attila rendező, színész is, aki az adományozási ceremónián jelenlétével is kifejezte az ügy melletti elkötelezettségét.

Amikor felkértek, hogy segítsek felhívni a figyelmet a pikkelysömörre, nem volt kérdés, hogy segíteni akarok, hiszen ez a betegség testileg és lelkileg is megterheli viselőjét. Személyesen is találkoztam már a betegséggel és láttam, hogy tényleg elcsúfítja a bőrt. De azt is láttam, és most meg is bizonyosodhattam róla, hogy kellő odafigyeléssel nagy eredményt lehet elérni.“– mondta köszöntőjében Árpa Attila.

Megdöbbentő, de még sok pszoriázisos beteg sem tudja, hogy a tünetek enyhítéséhez és a foltok visszahúzódásához életmódszerű változtatásokra, odafigyelésre és állandó gondoskodásra van szükség. A Szent Teotonio Lovagok Testvéri Társasága ezért döntött úgy, hogy segít a pikkelysömörös betegeknek, hogy megtanulják a helyes bőrápolást és a bőr természetes táplálásának fontosságát.

A Szent Teotonio Lovagok Testvéri Társasága a testvériség, az összetartás és a feleszeretet nevében a szegényeket, az elesetteket és a betegeket támogatja világszerte. A Pszoriázis Világnapja alkalmából ezért kerestünk – és szerencsére találtunk egy olyan, magyar gyártású termékcsaládot, mely klinikailag bizonyítottan ápolja a pikkelysömörös bőrt, és melynek rendszeres használatával a betegek jobb, minőségibb életet élhetnek” – hangoztatta gróf Ulisses Rolim, nagyprior.

A Királyi Szent Teotonio Lovagok Testvéri Társasága (RCST) 2011 augusztusában alakult meg Magyarországon is. A lovagrend 2000-ben alakult újjá Portugáliában, a rend névadója Szent Teotonio (1082-1162), az első portugál szent. Fővédnökük Õ királyi fensége Dom Miguel de Braganca, Duque de Viseu hercege, és Portugália infánsa. A Társaság alapja három ideál, azaz a spiritualitás, a testvériség és a feleszeretet. A spiritualitás gyökere a közös hit. A három ideál az elesettek és betegek támogatását jelenti világszerte. A testvéri társaságba csak felkérés alapján lehet bekerülni, és a női, valamint a férfi jelölteknek egyaránt meg kell felelniük a Társaság elvárásainak.

Az adományunkat klinikailag bevizsgált, és nem utolsó sorban hazai, magyar gyártású készítményekből állítottuk össze. Egyik lovagtársunknak, dr. Nagy Zoltánnak, a Psorioderm® kifejlesztőjének, gyártójának és forgalmazójának nagylelkűsége tette lehetővé ezt a nemes kezdeményezést” – nyilatkozta lovag Bárdossy Péter, regionális prior- és parancsnok helyettes.

 

jelkpes_adomnytads_magyarorszgi_pszorizis_klubok_egyeslete-balogh_istvn_elnk_adomnyozott
Jelképes adományátadás

 

A pszoriázisról

A pszoriázis krónikus és jelenleg gyógyíthatatlan bőrbetegség, amely nem csak fizikailag, hanem látható és tapintható jelei miatt lelkileg is megnehezíti az érintettek életét. A krónikus bőrbetegségek közül a pszoriázis fordul elő leggyakrabban és elsősorban a bőrt, a körmöket és az ízületeket támadja. Hátterében a bőrben lévő hámsejtek érési folyamatának felgyorsulása áll. Leggyakrabban a végtagokon és a hajas fejbőrön jelentkezik, de előfordul, hogy a betegség az ízületekre is ráhúzódik, fájdalmas duzzanatokat okozva.

A betegség a populáció 2 százalékát érinti, és nem válogat férfiak és nők között. Magyarországon 400 000-en szenvednek ebben a betegségben. Az első tünetek általában 15-35 éves kor között jelentkeznek, de már gyermek-, sőt csecsemőkorban megjelenhetnek.

Kialakulása elsősorban genetikai hajlamra vezethető vissza, de közrejátszanak az úgynevezett provokáló faktorok is, melyek lehetnek a bőrünket ért külső hatások, de lehetnek belső szervi gyulladásos gócok is. A pikkelysömör ugyanakkor – a téves hiedelemmel ellentétben nem fertőz!

 

Sok múlik a betegen

Ez a kellemetlen betegség rendkívüli módon megterheli viselőjét testileg és lelkileg egyaránt. A bőrön megjelenő elváltozásokkal küzdő emberek nehezen szembesülnek azok tekintetével, akik rácsodálkoznak a látható helyeken jelentkező vaskos felrakódásra, hámlásra, bőrgyulladásra. Sajnos nem is alaptalan ez a félelem, hiszen szomorú tény, hogy a vizuális és tapintható tünetek miatt a betegség az érintett és környezete, akár szerettei közé állhat. Egy kapcsolatban az is gyakran előfordul, hogy a testi elhatárolódást érzelmi eltávolodás követi.

Valamelyest ezért érthető, hogy a pikkelysömörös betegek rengeteg energiát fektetnek testük elrejtésébe. Ugyanakkor csak kevesen hajlandóak ezt az energiát testük ápolására fordítani.

Holott létezik megoldás: az egész testre kiterjedő, mindennapi bőrápolás.

 

Megéri kidobni a rossz beidegződéseket

Sokan a pszoriázisban szenvedők közül sincsenek tisztában azzal, hogy a tünetek enyhítéséhez és a foltok visszahúzódásához életmódszerű változtatásokra, odafigyelésre van szükség. Az enyhe és középsúlyos pszoriázisban szenvedőknek jelentős változást hozhat a napi szintű, komplex ápolás természetes alapú készítményekkel. Különösen, ha ez kiegészül az életmód megváltoztatásával: a megfelelő étrenddel és a stressz csökkentésével. Súlyos pszoriázis esetében az orvosi felügyelet elengedhetetlen – fejtette ki előadásában Dr. Beleznay Gyöngyike kozmetológus, bőrgyógyász szakorvos.

A pszoriázis tüneteinek kezelésére többféle lehetőség létezik. A hagyományos gyógyászat előnyben részesíti a szteroidos kezelést. Ekkor a drasztikus kemikáliák hatására a beteg állapota viszonylag rövid idő alatt látványosan javul. Ám a gyógyító szándék a visszájára is fordulhat, mert a szervezet immunrendszerét folyamatosan gyengítik a szintetikus anyagok, a gyengülő immunrendszer pedig egyre erősebb tüneteket produkál. Ezért biztonságosabb a természetes alapú készítmények alkalmazása a kezeléshez és a testápoláshoz egyaránt. Azzal sincs tisztában minden érintett, hogy a szteroidos készítmények használata mellett is elengedhetetlen a bőr napi, természetes alapanyagokkal történő táplálása.

A másik, gyakran felmerülő probléma a holisztikusz szemlélet hiánya. Létünk, lényünk egy egységes egész. A testi tünetek kezelése mellett ezért a lelkünk gondozására is szükség van, hiszen a fizikai tünetek szinte mindig összefüggésben vannak pszichés tényezőkkel. A holisztikus felfogás szerint bőrünk is egységes, összefüggő szerv, nem tekinthetünk bizonyos részire különállóként. A pikkelysömör felerősödése és szóródása ezért úgy kerülhető el, ha nem csak a problémás felületre koncentrálunk, hanem minden nap, és tetőtől talpig ápoljuk a beteg testet. Hiába kezeljük a betegséget természetes készítménnyel a beteg bőrfelületen, ha testünk többi részén a hosszú távon inkább ártalmas, szintetikus hatóanyagokkal is beérjük. A pszoriázisos bőrnek olyan készítményre van szüksége a teljes testfelületen, amelynek természetes hatóanyagokból kivont összetevői hozzájárulnak a bőr táplálásához, hidratálásához, nyugtatásához és a felesleges hámrétegek eltávolításhoz is.

Egy 41 éves férfi mondta, aki már változtatott életén: “Nem csak a munkám miatt, hanem magánéletemben is jelentős életminőség-javulás követezett be. Gyakran megnéztek az emberek a strandon, amikor a gyerekeimmel a medencében voltunk. Szabadidőmben zenélek és nagyon kellemetlen volt, hogy a színpadon takargatnom kellett a térdemen, könyökömön lévő foltokat, a nyári koncertek alkalmával a meleg miatt igen kényelmetlen volt felöltözve dobolni. Szerencsére úgy tűnik, az idei nyáron nem melegítenek tovább a ruhák.”

 

Minőségi élet, magyar fejlesztéssel

A gyártó jóvoltából felajánlott, hazai fejlesztésű és gyártású Psorioderm termékcsalád a beteg kezébe adja a tünetmentes, minőségi élet lehetőségét. A termékcsalád tagjai: a tusfürdő, a testápoló, a sampon és krém a természetből fakadó, speciálisan válogatott hatóanyagok erejét hordozzák magukban, és szteroidmentesek. Együttesen használva fokozzák egymás hatását a napi használat során.

A közel 10 féle gyógynövénykivonatot, Aloe Verát, esszenciális zsírsavakat, (Omega-3, -6), holt-tengeri sókat, Shea vajat, szalicilsavat, teafa olaj kivonatot, zeolitokat, nyomelemeket és vitaminokat tartalmazó készítmények a klinika tesztet is sikerrel vették: a Debreceni Egyetemi Orvos- és Egészségtudományi Centrum Bőrgyógyászati Klinikáján végzett kettős vak placebo kontrollált vizsgálata szerint a Psorioderm krém napi alkalmazása képes enyhíteni a pszoriázis tüneteit, csökkentheti a lokális szteroid igényt, ezzel mérsékelheti azok mellékhatását. (Prof. dr. Remenyik Éva, az MTA doktora, egyetemi tanár, klinikaigazgató Debreceni Egyetemi Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Bőrgyógyászati Klinika.)

 

Pszoriázis: a lélek jajkiáltása – szemelvények betegek leveleiből

Már elég régóta (35 éve) vagyok beteg ahhoz, hogy hozzászokjam. Eleinte, amikor több volt a sebem és fiatalabb is voltam, zavart a dolog. Most, ha valaki megnézi, visszanézek erősen és akkor elkapja a fejét. Volt rá precedens, hogy be is szóltam az erősen bámuló egyénnek, hogy „nem fertőz!” Én nem szoktam feltűnően megbámulni a strandon, ha beteg embert látok. Nekik, nekünk is joguk, jogunk van élni!

34 éves vagyok, 18 éves korom óta van pszorim. Nagyon jó lenne egy társat találni, olyat, aki előtt nem kell szégyellnem ezt a betegséget. Sajnos sorra kudarcba fordul minden induló kapcsolatom. Már a legelején megfutamodok, mert félek, mi lesz majd, ha megtudja az illető… Gondolom, nemcsak én érzem így, és mások is – hozzám hasonlóan – nehezen alakítanak ki párkapcsolatot..”

(Idézetek a Magyar Psoriasis Alapítvány Társkereső oldaláról)

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search