Kiadványajánló: Csuszi Csasziék kalandjai, avagy egy különleges Facebook nyereményjáték utóélete

 In Szabadidő, kultúra és szórakozás

2012. májusban létrejött az Életszépítők oldal a Facebookon. Otthon, kreatív, ökodekor, újrahasznosítás – ezek a címszavak tükrözik leginkább a közösségi médiaoldalon fellelhető tartalmakat. Egy hónap elteltével – amikorra több százan csatlakoztak a kreatív közösséghez – meghirdettünk egy nyereményjátékot: írjunk közösen mondókát gyerekeknek!

A célunk eredendően az volt, hogy megmozgassuk játékos kedvű követőink szürkeállományát, s eközben jól szórakozzunk. Hamar kiderült, hogy a játékosoknak – szerzőtársaknak – nemcsak a különleges mozaiklámpa, vagyis a nyeremény  a fő ihletője. Elragadta őket a játék öröme, élvezték a mondókaírást. Minden játékos 2-2 sorral szállhatott be, azzal a feltétellel, hogy az előző strófához költse saját sorait. Feltétel volt továbbá, hogy a mondóka 2-6 éves gyerekeknek szóljon, állatok szerepeljenek a történetben, és tanulsággal is szolgáljon a kicsik számára. Így született meg a kedves történet: Csuszi Csaszi kalandos napja.

 

Csuszi Csaszi kalandos napja
Részlet a kiadványból: Csuszi Csaszi kalandos napja

 

A játék zárultával úgy gondoltuk, hogy a mondókát nem hagyhatjuk a sorsára, meg kell ismertetnünk a gyerekekkel, hiszen nekik íródott! Adta magát az ötlet, hogy a műnek kiadványt készítsünk, s lehetőleg minél több gyermekhez eljuttassuk, ajándékként.

2012. október elején elkészült a kiadvány, Életszépítők apróságoknak címmel. Az Életszépítők Facebook közösség mondókáján kívül még két gyermekeknek szóló írásmű – mese és mondóka – található benne, továbbá szerkesztői bónuszként egy finom sütemény receptje.

Az ingyenes kiadvány nyomdai változatát gyermekkórházak kis betegeihez juttatjuk el. Szeretnénk azonban széles körben a nyilvánosság számára elérhetővé tenni; a kiadványt PDF-formátumban bárki letöltheti, vagy internetes formátumban virtuálisan lapozgathatja ITT >>


Életszépítők apróságoknak címoldal

 

Köszönet illeti meg mindazokat, akik a kezdeményezés mellé álltak az első hívó szóra: illusztrációkat készítettek, vállalták a nyomdai előkészítést, médiapartnerként segítették munkánkat, és – hogy a nyomdaköltséget fedezni tudjuk – anyagilag támogatták a létrejöttét.

Ez a kis füzet lenne hazánkban az első olyan gyermekeknek szóló, ingyenes terjesztésű kiadvány, amely egy Facebook-közösség tagjainak közös szellemi produktuma, stílszerűen: életszépítő gesztusa.

 

Forgassák, olvassák szeretettel!

 


 

Budapest, 2012. október

Mesterházy Mónika

felelős kiadó, Életszépítők szerkesztő

Facebook: facebook.com/eletszepitok

Közreműködők:

Címlap – Huba bagoly

Illusztráció: Steiner Lídia

www.lidiasteiner.wordpress.com

Facebook: Lídia Steiner Illustrations

Csuszi Csaszi kalandos napja

Illusztráció: Vicger

Szerző: Életszépítők Facebook közösség

Füles Földe

Illusztráció: Vicger • facebook.com/Vicger

Szerző: Életszépítők

Huba bagoly

Illusztráció: Steiner Lídia

Szerző: Életszépítők

Tördelés, nyomdai előkészítés

Mészáros Róbert, Látványügynökség

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search