A meddőség leggyakoribb okai

 In Családtervezés és gyermekvállalás

A meddőség leggyakoribb okai

Amerikában több mint 6 millió párnak meddőségi gondjai vannak, és ebből 10% a termékenységi korban van. Ha 35 év alatt vagy és már egy éve próbálsz terherbe esni sikertelenül, keress fel egy szakértőt. A teherbeesés 35 év felett már kockázatokkal járhat. Fontos, hogy mielőbb  felkeresd az orvosod, mert ebben a korban már csökken a terherbeesés esélye.

A nőgyógyász válaszolhat az általános kérdésekre, de tanácsos felkeresni egy termékenységi problémákra szakosodott endokrinológust.

A meddőségnek számtalan oka lehet. Egyharmadáért a férfiak felelősek, másik harmadáért a nők, harmadik harmadáért a kettőjük kombinációja vagy egyszerűen megmagyarázhatatlan okok.

A női meddőség okait három csoportba sorolhatjuk:
• hormonális problémák
• szervi problémák
• ismételt vetélés, méhen kívüli terhesség és halvaszületés, lelki okok.

A férfi meddőség okait négy kategóriába sorolhatjuk:
• a spermiumok termelésének és fejlődésének panaszai
• a spermiumok mozgási képességének problémái
• a vezetékek elzáródása
• ejakulációs nehézségek.

A meddőségi esetek kb. 20%-ánál mindkét félnél fennáll valamilyen zavar, 10%-ában pedig nem találnak fiziológiai elváltozást, tehát tisztázatlan okú meddőség áll fenn. A párok számára ez az egyik legnehezebben elfogadható diagnózis, mivel úgy érzik nem szabad felhagyniuk a próbálkozással, mégis kilátástalannak érzik a küzdelmet, mert nem tudják, tulajdonképpen mi ellen is kellene küzdeniük.

A következőkben bemutatunk négyet, a meddőség leggyakoribb okai közül:

Ovulációs rendellenességek

Ez egy olyan probléma amikor a petesejt nem termelődik megfelelően, vagy nem kerül ki a petefészekből.
Előfordulás: általában a meddőségek 40%-ában fordul elő
Diagnózis: az orvos a menstruáció vizsgálata alapján állapítja meg. A rendszertelen ciklus vagy ennek hiánya erre utaló jelek lehetnek, ugyanakkor ez megjelnehet a teljesen rendszeres menstruáció esetében is. Az orvos egy vérvizsgálatot végez a ciklus különböző szakaszaiban vagy ultrahanggal vizsgálja mikor van peteérésed.
Kezelés: termékenységi kezelést írnak fel, amelyek serkentik az ovulációt.

Elzáródott petevezeték

Ez akár teljesen vagy részlegesen is elzáródhat és nem engedi át a spermát a petesjtekhez.
Előfordulás: általában a meddőségi estek 30%-ában fordul elő
Diagnózis: a röntgen kimutatja ezt a problémát. A nőgyógyász alkalmazhatja még a laparoszkópiát is, ami abból áll, hogy egy bemetszést ejt a köldök alatt, melyen bevezet egy keskeny, teleszkóp alakú ezközt, hogy megvizsgálja a reproduktív szerveket.
Kezelés: műtét, hogy felszabadítsák az elzárulást vagy mesterséges megtermékenyítés. Ez abból áll, hogy petesejtet vesznek az anyától, laboratóriumi lombikban megtermékenyítik és néhány nap múlva az anyaméhbe ültetik vissza.

Sperma rendellenességek

Lehet, hogy a formája nem megfelelő, nem mozog gyorsan vagy nem elegendő a mennyisége. A fertőző betegségek, mint a mumpsz, vagy a nemi hormonok elégtelen termelése oligozoospermiához (csökkent spermiumszám, 20 millió/ml alatti) vezethet.
Előfordulás: az esetek majdnem 40%-ában fordul elő
Diagnózis: sperma analízis. Mintát vesznek és laboratóriumban megvizsgálják. Ha valami rendellenességet találnak, a szakorvos egy urológust fog javasolni, aki szakértő a férfi meddőségben.
Kezelés: leggyakrabban a mesterséges megtermékenyítést, ami azt jelenti, hogy spermát visznek be a nő reproduktív vezetékébe.

Endometriózis

Az endometriózis egy olyan betegség amely következtében a a méh belsejét képző szövet (méhnyálkahártya), ami a menstruációval szokott távozni, a méh üregén kívül is megtalálható. A sérülések elzárják a petevezetéket, és megakadalyozzák a petesejt áramlását.
Előfordulás: a meddőségek 20%-ában jelentkezik
Diagnózis: laparoszkópia, amely során egy vékony csövet a köldökön keresztül bevezetnek, hogy megnézhessék a méhet, a petefészket és a petevezetéket.
Kezelés: laparoszkópikus műtét, hormonális kezelés mint az ösztrogén vagy a progeszteron vagy mesterséges megtermékenyítés

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search