A köldökcsonk ápolása

 In Csecsemők és újszülöttek

újszülött köldökcsonkja
A fertőzések megelőzésének érdekében, célszerű a területet tisztán és szárazon tartani.  Íme, néhány tanács a köldökcsonk ápolására:

• Hajtsuk le a pelenka derekát, hogy a köldökcsonk területe minél inkább szellőzhessen és hogy a pelenka ne irritálja ezt a területet.
• Tisztítsd meg a területet alkoholba mártott vattával, különösen a köldökcsonk alapjánál. Ismételd meg ezt naponta háromszor (vagy amilyen gyakran a gyermekorvos javasolja).
• Kerüld a kádban fürdetést, amíg a megszáradt csonk le nem esik magától. A vízbemerítés irritálhatja a területet, és elősegíti a fertőzéseket.

Néhány nappal azután, hogy hazahoztátok a babát a szülészetről, látni fogod, hogy a köldökcsonk elkezdett száradni. Ne aggódj, ez normális – azt jelenti, hogy a terület gyógyul, és egy-két héten belül le fog esni.

Néha azonban a köldökcsonk elfertőződik. Ha a következő tünetek bármelyikét észleled, sürgősen fordulj gyermekorvoshoz:
• gennyes váladék a köldök alapjánál
• szúrós szag (egy enyhe illat normális, de egy erős nem)
• bőrpír, melegség, duzzanat, vagy érzékenység az egész köldök körül.

Ha a baba sír, amikor alkohollal tisztítod a területet, az normális, mivel az alkohol hideg. De az már nem normális, ha akkor sír, amikor a kezeddel érsz hozzá gyengéden.

Abban az esetben, ha a köldökcsonk elfertőződik, az orvos javasolni fog egy külső vagy orális antibiotikumos kezelést.

Ha azt veszed észre, hogy a köldök területén megjelenik egy nedves, húsos dudor, az ún. “umbilicalis granuloma“, az orvos helyi kezelést fog alkalmazni; bizonyos esetekben egy kisebb sebészeti beavatkozásra van szükség, hogy eltávolítsák a dudort (ez az eljárás az orvosi rendelőben zajlik le).

Abban az esetben, ha a köldök kifordul, különösen sírás közben, lehetséges, hogy köldöksérve van (egy törés a hasfalon; amikor a baba sír, a nyomás miatt egy szövetdarab tolódik ki a hasadékon keresztül). A köldöksérv kétszer olyan gyakori fiúknál, mint lányoknál, és szinte minden esetben maguktól gyógyulnak meg, a gyermek egyéves koráig. Ellenkező esetben az orvos javasolni fogja a hasfal műtéti eljárással történő gyógyítását.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search