A kifestőkönyvek előnyei és hátrányai

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

színes ceruzák
Sok ember úgy gondolja, hogy a kifestőkönyv a gyermekkor velejárója. Annak függvényében, hogy kivel beszélsz, létezhetnek pozitív dolgok is a kifestőkönyvekkel kapcsolatban, de az oktatók egyhangú konszenzusa szerint a kifestőkönyveket el kellene kerülni.

Kifestőkönyvek: mit gondolnak a szakértők?

A gyerekeknek szükségük van arra, hogy saját "művészetet" alkossanak. Amikor arra ösztönözzük őket, hogy olyan dolgot csináljanak, amire még nincsenek felkészülve, saját szükségleteik elfojtásában szenvednek.

Valójában egy gyerek képzelete soha nem fejlődik egy kifestőkönyv által és negatívan hathat rájuk a színezés, mivelhogy nem tudják megtartani a színeket a vonalakon belül vagy "rossz" színeket használtak.

Rendszerint a gyerekek sokkal érdekesebb műveket készítenek szabadon, a felnőttek befolyása nélkül, amikor nincs megszabva, hogy mi a szép és mi a helyes.

A kifestőkönyvek színezése gyakran a gyerekek első tapasztalata a művészeti dolgokkal kapcsolatban. Művészeti projektként mutatják be, de valójában ezek a legrosszabb bevezetések.

Ha szeretnéd egy gyereknél fejleszteni a kézügysséget és jó technikákat alkalmazni erre, gyakoroltathatod vele az írást, a modellek, legók illetve más dolgok összeillesztését. Ne keverd ezt össze a művészetről vagy a kreatív kifejezésről való tanítással!

Ha egy harmadik osztályos vagy annál kisebb gyermek hajlamos színezni, bizonytalan lesz és félni fog egy fehér papírra rajzolni, mivelhogy elméjében nem mutat annyira jól a rajz, mint a sablonok vagy kifestőkönyvek, melyeken dolgozott és megdicsérték. Mutathat valaha egy gyermek elméjében egy általa készített rajz olyan tökéletesen, mint egy felnőtt rajza?

Ezen típusú gyakorlatok általában gátolják a független és kreatív gondolkodást. Akár a tény is, hogy összehasonlítják egy baráttal vagy osztálytárssal, befolyásolhatja a gyermek önbizalmát. A szabadságot, kíváncsiságot és kalandvágyat, mellyel a gyerekek megközelítik a művészetet, nagyon nehéz újra megtanulni, ha már megsemmisült.

Szakértők azt tanácsolják, hogy soha ne adj a gyereknek kifestőkönyvet, pontot ponttal összekötő feladatokat, mágikus vízfestéket vagy hasonló "művészet elleni játékokat". Ezek kontraproduktívak és a gyerekek függők lehetnek nagyon gyorsan. Ezen stílusú művészeti tevékenységek által mi véletlenszerűen elraboljuk a gyerekek önkifejezését és saját műveik megvalósításának örömét.

Néha jók a kifestőkönyvek

Igen, valószínűleg arra gondolsz, hogy mi történik, ha gyermeked kedveli a kifestőkönyveket?

Egyes gyerekek imádják a kifestőkönyveket, és nem frusztráltak, hogy vonalakon belül kell színezzenek, ameddig nem tudják, hogy ezt tulajdonképpen követelik tőlük. Ők csupán örülnek a képek színezésének/mázgálásának és annak megbeszélésének, amit csinálnak.
Igazán kedvelik ezen tevékenységet, és néha hosszú ideig fognak színezni.

Egy kicsi gyermek jobban örülhet egy kifestőkönyvnek, mint egy fehér papírnak. Hároméves kortól kezdődően a gyerekek tudatában vannak a ténynek, hogy a színezés egy olyan készség, melyben sikeresek lehetnek. A legtöbb háromévesnek nem sikerül a kép vonalain belül színezni, frusztráltak lesznek, és épp ezért többet fognak elérni szabad művészeti tevékenységek által.

A kifestők fontossága vitatott tény, azonban például ha egy gyermek szereti az autóversenyeket, nem feltétlenül rossz, ha a szülő autós témájú kifestőskönyvet vásárol neki. Ebben az értelemben ezek motiválóak és jó gyakorlatot biztosítanak.

A kreativitás fejlesztése

Még több alkotási szabadság
Az egyik ok, amiért gyermeked szeret színezni, a kreativitás kifejezésének öröme, melyet te és a fehér papír engedélyeztetek neki és a tény, hogy együtt megoszthatjátok ezen művészet örömét. Ha szeretnéd, hogy gyermekeid szabad gondolkodók legyenek, nem alárendelve egy kifestőkönyv vonalainak, van egy javaslatom: adj minden gyereknek egy darab fehér papírt! Ha pedig szeretnék, akkor egy másodikat vagy harmadikat is!

Mesterműveik a falakon
Gyermeked alkotását nem a hűtőszekrényen kellene megjeleníteni. Gyermeked már tudja, hogy a "valódi" műveket keretbe helyezik és felfüggesztik mindenütt a házban. Kereteztess be valamit, amit gyermeked készített és függesztd fel fontos helyre a lakásban vagy akár eégrpadot is készítetthetsz belőle.

Sok család készít portfóliót a művészeti alkotások megtartása érdekében. Készíthetsz digitális fényképeket vagy szkennelheted a művészeti alkotásokat, hogy bármikor visszaköszönhessenek számítógéped hárttérképeként – ezáltal aggódnod sem kell, hogy a fehér papír megsárgul.

Tölts be házadban egy egész falat művészeti alkotásokkal, mágnes vagy szalagok használatával. Nem léteznek határok, amikor alkotásról vagy kreativitásról van szó!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search