A heves hasmenéses megbetegedés gyerekeknél

 In Egészség és életmód

rizs hasmeés ellenA gyerekek könnyebben megbetegedhetnek, mert az immunrendszerük nem olyan erős, és jobban ki vannak téve a baktériumok veszélyeinek. A piszkos tárgyak vagy piszkos kéz szájhoz emelése növeli a fertőzés lehetősegét.

Nyáron a fertőzési esély nagyobb, amikor az ételek gyorsabban romlanak, vagy a medencevíz és a homok lenyelése gondokat okozhat, így a vakáció mindenki számára kellemetlenné válhat.

Az első hasmenési tünet, a székletek számának növekedése, vagy a széklet puhasága (nő a széklet víztartalma, vagy sajátosan nyálkás, véres, zöld színű lesz). Ugyanakkor a gyermek nyűgös lesz, étvágytalan, hasfájásai lesznek, és felületesen alszik.

Egy helyes kezeléssel, ami a hidroelektronikus egyensúly visszaállítását feltételezi, a hasmenési zavarok rendszereződhetnek 72 órán belül.

Ha a tünetek súlyosbodnak, és nem pótoljuk a vízveszteséget, súlyos kiszáradás léphet fel.

A hasmenésnek két nagy veszélye van: kiszáradás és a gyermek lefogyása.

Diétával és gyógyszeres kezeléssel gyógyítjuk ezt a fertőzéses betegséget.

Az első órakban, a széklet után nagyon fontos a víz és elektrolitok pótlása, a kiszáradás elkerülése miatt. Ennek értelmében gyógyszertárban kapható szájon át adható hidratáló szereket használhatunk, forralt vízben oldva és lehűtve vagy teában, betartva a címkén levő javaslatokat. Ezeket a hidratáló szereket a gyerek súlyától függően adagoljuk.

A diéta a pektinekben és hasmenés elleni zöldségekben gazdag ételekkel történik: sárgarépa (leves formában), rizs (főzelék), banán, sült alma.

A 6 hónapos csecsmő esetében, akit mesterségesen vagy vegyesen táplálunk, vagy ez ettől nagyobb gyerekeknél, akik már elkezdték a változatosabb étrendet, az eddig adagolt tejet helyettesítjük dietetikus, laktózszegény tejjel.

Ezt az átmeneti diétát 4-7 napig kell tartani, lassacskán álljunk vissza az előző étrendhez, mindig figyeljük az emésztési toleranciát.

Ha a csecsemő helyzete rosszabbodik, napi több mint 10 széklete van, menjünk el az orvoshoz. A gyógyszeres kezlésben úgyszintén kérjük ki az orvos véleményét.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search