Kismama étrend – mit egyél és mit ne a terhesség alatt?

 In Táplálkozás és diéta

Kismama étrend – mit egyél és mit ne a terhesség alatt?

Vigyázz mennyit eszel a terhesség alatt!

A súlybéli gyarapodással kapcsolatban megemlítenénk, hogy a jövendőbeli anyaként ellenőrizd le hetente legalább egyszer a súlyodat, mivel a 10-12 kilogrammos növekedés már veszélyeztetheti az egészséged. A túltáplált nő hajlamos lehet a magas vérnyomásra, rángógörcsökre, cukorbetegségre, nehéz szülésre, vérzésekre stb. Hasonlóképpen a nagyon nagy magzat problémát okozhat szüléskor, szülészeti traumákat szenvedhet, és nehezebben alkalmazkodhat a szülés utáni 24-48 órában.

Főleg azokat a nőket figyelmeztetik, akik hajlamosak az elhízásra. Nekik csökkenteniük kell a napi étkezési fejadagot a terhesség ideje alatt, főleg azokat az élelmiszereket, melyek nagyon táplálóak, mint a kenyér, zsírok, zsíros tej, zsíros tejtermékek stb., helyettük viszont növelniük kell a főzelékfélék, zöldségek, gyümölcsök, húsok, zsírszegény tej és tejtermékek fogyasztását.

Ahhoz, hogy a terhesség ideje alatt egy rendszeres növekedést érjenek el, a terhes nőknek be kell tartaniuk egy megfelelő kalóriás étrendet.

Ebben az időszakban a nők táplálkozási szükséglete negyedévenként kb. 10%-al megnő. Az arány függ a terhes nő korától, súlyától és hogy milyen tevékenységet folytat. Általában egy nőnek közepes aktivitással 2000-2400 kalóriára van szüksége naponta.

Terhesség ideje alatt viszont a kalorikus aránynak iránymutatásként a következő értékeket kell mutatnia:

? a terhesség első trimszterében a kalóriák száma 2300-2600 közé kell essen

? a terhesség második trimeszterében 2600-2900 kalória közé

? a terhesség harmadik trimeszterében 2900-2400 kalória közé.

A szervezet számára szükséges kalóriákat arányosan kell bevinni. Ezeket az élelmiszerek fajtája határozza meg, például 1 gramm fehérje 4 kalóriát tartalmaz; 1 gramm zsír 9 kalóriát; 1 gramm szénhidrát 4 kalóriát. A legfontosabb az egészésges táplálkozás.

 

Hogyan lehet egészséges babánk már a terhesség pillanatától?

Minden terhes nőnek tudnia kell, hogy nem az élelmiszerek mennyisége számít, hanem azok összetétele. Fontos, hogy friss termékeket fogyassz, tartósítószer nélkülieket, minél változatosabban, hogy minden tápanyagot megkapj, amire szükséged van. A friss zöldségek és gyümölcsök bevitelét meg kell növelni, viszont csökkenteni kell az édes, sós és mesterségesen előállított termékek fogyasztását. A magzatnak csak egyetlen táplálékforrása van, épp ezért kell a fejlődésben lévő szervezetnek minden szükséges építőelemet megadni, mint a fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok és szénhidrát.

 

Alapvető fontosságú tápanyagok terhesség alatt

Fehérjék

Fontosak a szövetek felépítésében, a magzat kialakulásában, a méh fejlődésében és a vértömeg növekedésében. Egyes dietetikusok szerint naponta 100-120 gramm fehérjét kell fogyasztani. Ezeket megtalálhatjuk a halban, húsban, tojásban, tejben, tejtermékekben, diófélékben, hüvelyesekben. De az állati termékek zsírokat is tartalmaznak, ezért ajánlott a fogyasztásuk csökkentése és amennyire csak lehet, a sovány húsok fogyasztása. Szintén elkerülendő a nyers vagy nem teljesen megfőtt tojás.

Szénhidrátok

300-350 gramm szükséges naponta. Ezeket a kenyér, hal, krumpli, zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák. Vigyázz a cukorral, mézzel, lekvárral és más édességekkel, mivel azok hízlalnak.

Zsírok

80-100 gramm/nap ajánlott vaj, tej, tejtermékek és növényi olajok (kukorica, napraforgómag) formájában. Ezek esszenciális zsírsavakban gazdagok és felelősek az idegszövetek felépítésében.

Ásványi anyagok

Nélkülözhetetlenek úgy az anya, mint a gyermek szervezete számára.

Kálcium. A kalcium alapvető fontosságú, különösen a terhesség utolsó hónapjaiban. Ebben az időszakban a kalciumszükséglet kétszer nagyobb, mint normális esetben, eléri a 1,50 gramm/nap mennyiséget, mindez azért van így, mert a magzat csontváza egy nagy részt leköt ebből az ásványból. Tehát segít a baba csontjainak és fogainak fejlődésében, melyek már a terhesség 8. hetétől elkezdenek fejlődni. Elég mennyiségű kalciumot találunk a tejben, túróban, joghurtban és zöldlevelű zöldségekben. A tejtermékekkel kapcsolatban vigyázz , mert zsírban gazdagok. Ajánlott az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása, mint például a zsírszegény tejé.

Foszfor. A foszfor hasonlóan nagyon fontos a terhesség ideje alatt, a kalciumhoz hasonlóan segít a csontok, fogak és izmok kialakulásában. Ebből 1,20-1,40 g/nap szükséges, és nagy mennyiségben találunk belőlük a tojásban, halban, húsban, és teljes kiörlésű kenyérben.

Vas
. A vasnak a terhes nő szervezetében egy könnyű kiegészítésre van szüksége (15-20 mg/nap). Ez segít a vér vörösvértesteinek kialakulásában. A tejben, tojásban, húsban, zöldségben találjuk meg, de főleg a petrezselyemzöldben, májban, szárazpaszulyban, lencsében, spenótban. A sovány vörös hús és a szardíniák olyan vasforrások, melyek a legegyszerűbben szívódnak fel. A gabonák is vasban gazdagok, ezek nehezebben szívódnak fel. Figyelem! A C-vitamin segít a vas felszívódásában, viszont a kávé és tea meggátolja. Ezért jó, ha kerülöd a kávé vagy teafogyasztást, miközben vasban gazdag élelmiszereket fogyasztasz.

Jód. A jód egy másik szükséges elem a magzat fejlődéséhez, méghozzá 100 mikrogramm/nap mennyiségben. Főleg a halak tartalmazzák. A konyhasó bevitelét a terhesség utolsó hónapjaiban le kell csökkenteni napi 5 grammra. A túl sok só ödémákat és magas vérnyomást okozhat.

Vitaminok

Akárcsak az ásványi sók, a vitaminok is nagyon fontosak terhesség alatt úgy az anya, mint a magzat számára. Friss élelmiszerekben találjuk meg őket.

D-vitamin. 400-600 nemzetközi egységnyi szükséges naponta. Megköti a kalciumot és a foszfort, máskülönben ezek felhasználatlanul távoznának a szervezetből. Ne felejtsük el a nap fontosságát, ultraibolya sugaraival meghatározza a D-vitamin bőrben való termelődését. Ezért ajánlott, hogy minden terhes nő a melegebb hónapokban mérsékelten menjen ki a napra. Akik a téli hónapok alatt terhesek, azok viszont az orvos tanácsára halzsír formájában kapják majd a D-vitamint, cseppekben vagy fiolákban.

C-vitamin. Segít az erős placenta kialakulásában, és a fertőzésekkel való ellenállásban. Fontos a porcok, csontok, fogak kialakulásában és vas megkötésében. A zöldfélék, gyümölcsök és friss zöldségekben található meg. Napi 100-150 mg szükséges, mivel nem lehet tárolni a szervezetben. A C-vitamin tönkremegy, elvész a hosszas elraktározásban és főzés során. Épp ezért jó, ha friss gyümölcsöket és zöldségeket eszünk, vagy legfeljebb párolt állapotukban.

A-vitamin. Szükséges a zsírok és egyes fehérjék használatában. Az állati zsírok, a hal és tej tartalmazza. A szükséges mennyiség 600 nemzetközi egység naponta. A B1-vitamin segít a cukrok beépülésében. A sörélesztőben, zöld zöldségekben, gabonamagokban, húsban stb. található meg. 1,5-1,7 mg/nap szükséges belőle. A B2-vitamin a zöld zöldségekben és a májban található. A napi szükséges adag 2-2,5 mg. A folsav szintén egyfajta B-vitamin. Segít fejleszteni a baba központi idegrendszerét, főleg az első hetekben. A terhesség első 3 hónapjában háromszor nagyobb mennyiségű folsavra van szükség, mint normális esetben. Figyelem, úgy, mint a C-vitamin, a folsav is tönkremegy magas hőmérsékleten és hosszas tárolás alatt, viszont fagyasztás során nem. Ajánlott a folsavban gazdag kenyér és gabonatermékek fogyasztása. Úgy tűnik, azonban, hogy a folsavat nem csak a táplálkozás során lehet bevinni, épp ezért célszerű, hogy étrend-kiegészítőként is szedjük. A magas folsavtartalmú élelmiszerek (50-100 mg/nap) a következők: bab, marhahús, élesztő, főtt vese, karfiol, spenót, graham kenyér, tavaszi zöldségek, brokkoli, kenyér, mogyoró stb.

Rostok

A magas rosttartalmú élelmiszerek a napi étrend nagyon fontos részét kell képezzék, mivel megakadályozzák a székrekedést, mely gyakori probléma terhesség alatt. Ehetsz naponta nagy mennységben gyümölcsöt és zöldséget. Ezek jelentik a fő rostforrást. Mindezek a tápanyagok az élelmiszerekből a placentán keresztül jutnak a magzathoz ugyanúgy, ahogy a mérgezőek is eljuthatnak.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search