A gyerekek és a hazugság

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

gyerek hazudikKi a hibás, ha hazudik a gyerek?

Szülőként a legnagyobb részben mi vagyunk felelősek gyermekeink viselkedéséért, még ha nehezen is valljuk be. A kicsik hazugságai, nagymértékben a mi hibánk. Íme egy egyszerű példa: ha azt tanítjuk neki, hogy nem szép megbántani az emberek érzéseit és valaki megkérdezi a gyermektől, hogy ízlett-e az általa sütött torta, ő tudja, hogy "igennel" kell válaszoljon, még akkor is, ha nem ez volt a legjobb sütemény amit evett.

A kisgyerek tudja, hogy mintsem mondjon valami rosszt, jobb ha hallgat. Sokszor pedig szüksége lenne arra, hogy aktívan részt vegyen egyes beszélgetésekben. És ha a szükség ráviszi, hogy hazudjon, biztosan azt fogja tenni. Ezáltal elkerülhetetlen, hogy a gyerekek ne az alábbi következtetést vonják le: "néha az igazság bajba sodor…", "minden alkalommal, amikor mondok valamit, csak problémáim származnak belőle…". Nem vesszük észre, hogy közvetett módon mi hajtjuk őket a hazugságba, ugyanakkor meg is büntetjük őket érte!

A hazugság, nem számít mennyire komoly, különböző problémákat jelez. Gyakran a hazugság felveszi egy betegség formáját, a szeretet és a figyelem hiányában. Ha nem töltesz sok időt a gyermekeddel, nem kommunikálsz és nem épitesz ki egy kapcsolatot vele, nem várhatod el, hogy mindig elmondja az igazságot. Ha nem kezelitek, ennek a hiányosságnak komoly következményei lehetnek hosszú távon. Megérkezve a kamaszkorba, a gyermekek agresszívak lehetnek, oda juthatnak, hogy csalnak, lopnak, lógnak, mert egyszerüen csak nem tudják kezelni az igazságot.

Miért hazudnak a gyerekek?

Félelemből – attól tartanak, hogy az anyjuk újra kiabálni fog velük vagy, hogy az apa megbünt őket és nemengedik ki játszani, vagy attól tartva, hogy a tanárnő ismét kinevetetti az iskolában egész osztály előtt, a hazugságba nyomja. Az ilyen félelemnek, legyen az racionális vagy irracionális, a hatása ugyanaz: a hazugság egy átmeneti menedéket nyújt a büntetés elöl.

Hogyan kellene megoldjuk a félelem okozta hazugság problémáját? Először is a gyerekek, ha félelemből hazudnak hamar észreveszik, hogy valami rosszat tettek és ez jelenti az első lépést a probléma megoldásában.

Ha nem kommunikálsz a gyerekkel, ha nem hozol létre egy kapcsolatot vele, ne várd el, hogy elmondja neked mindig az igazságot. Ne add azt a választ, hogy: "megmondtam százszor eddig is, hogy ne hazudj nekem", mert nem lesz hatása és nem fog kijavítani semmilyen hibát.

Nem elég rájönnöd, hogy a kisgyerek hazudott, azt is fel kell fedezd, hogy valójában mi okozta a hazugságot. Nyerd el a gyermek bizalmát és próbáld meggyőzni, hogy ne féljen az igazság következményeitől.

Fogadd el, hogy, a gyerekek főként a szülők miatt hazudnak: a büntetéstől való félelem miadt vagy, hogy egyszerűen csak ne okozzanak csalódást neked. Nem csoda, hogy azoknak a szülőknek a gyerekei akik állandóan kiabálnak és mindig dühösek, általában hazugokká válnak. Próbáljatok kompromisszumos megoldásra törekedni a gyerekkel még mielőtt vádolni kezdenétek, beszéljetek lassan és érthetően.

Megszokásból
– egy másik ok amiért a gyermekek hazugságba menekülnek, az a megszokás. A hazugság egy megszokott viselkedéssé válhat, amennyiben sokszor alkalmazza a gyermek. Annak lehetősége is megvan, hogy általában reflexből hazudjon, de egy komoly összecsapás alkalmával beismerje az igazságot.

A "mérsékelt" hazugságok.
A gyermekek hozzászoknak a hazugsághoz a családi viselkedéséből is. A "mérsékelt" hazugságokat gyakran a szülőktől látják, mint ártalmatlan és kis tévedések (nem tartották be az ígéretet, eltorzították az igazságot, megsértettek bizonyos szabályokat).

A kisgyerekek nem tesznek különbséget a különböző típusú hazugságok között, nem értik az árnyalatokat, és ha ti, szülők, ha nem is tudjátok megmagyarázni a különbséget a hazugságok között, legalább próbáljátok meg kiemelni az igazat, legyetek a gyermeketek példaképe és ismerjétek el ha hibáztok.

Vigyázz, amikor jóslatokba bocsátkozol mások viselkedésével kapcsolatban, mert gyermeked is hasolóan tehet. Biztos sokszor hallottad már a következő kijelentést kamaszoktól: "tudtam, hogy nem fogsz elengedi, ezért mentem el anélkül, hogy szoltam volna." A gyermeked megelőlegezi amit mondanál neki, előrejelzéseit pedig a múltbeli tapasztalatokra alapozza és… megerősítve, hazudik neked.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search