Gyerekek és a sport

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

gyerek sportA sport fontossága a gyerekek számára

Mindenek előtt: tiszteljük annyira gyermekünket, hogy ne kényszerítsük olyasmire, amit nem szeret. Inkább hagyjuk, hogy egyedül válasszon, még akkor is, ha minden harmadik hónapban máshova kell beíratnunk.

Minenhol azt halljuk, milyen jó dolog sportolni. Jó az egészségnek, a szervezetnek, mindennek. De mit tehetsz abban az esetben, ha a gyermek nem szeretne sportolni? Vagy akkor, ha először lelkes, de mikor elviszed az edzésre azt mondja, hogy nem szereti? Melyik a megfelelő sportág számára? És ha ő nem megfelelő egy bizonyos sporthoz? Lehet túl kicsi? Hány éves korában vigyem el sportolni? Ez csak pár kérdés azok közül, amelyek egy szülő fejében megfordulnak, mielőtt sportolni viszi gyermekét.

 

A babának is kell a sport…

Mikor van túl korán? Az úszáshoz például soha sincs túl korán – manapság még az újszülötteknek is tartanak különböző típusú úszás programokat. A csecsemők számára tartott vizitornára már 2-3 hónapos korától beíratható, ez segít a mozgékonyságának fejlesztésében, a hátgerinc izmainak megerősödésében és a csontozat egészséges fejlődésében is.

Egy éves korától olyan sportokra is elkezdheted felkészíteni amelyekre még valójában nem áll készen (biciklizés, labdarúgás, műkorcsolya, síelés), de a későbbiekben szeretnéd, ha kipróbálná. Fejleszd az egyensúlyérzékét úgy, hogy féllábon áll vagy ugrál egyikről a másikra. Más gyakorlatok, mint az ugrálások vagy nyújtózkodások szintén elősegítik a megfelelő növekedést és a harmonikus testi fejlődést.

A 3-5 éves gyerekek szeretnek csoportosan játszani, a számukra ennek megfelelően kell az egyszerűbb mozgásformák közül választani.

 

A megfelelő sportág kiválasztása a gyermek számára

Ennek kiválasztásában mindenképpen figyelembe kell venned a gyermek korát, érdeklődési körét, valamint az anyagi képességeiteket is. A 6-8 éves gyereknek az egyéni sportok, mint az úszás, síelés, balett, torna, atlétika, és a tenisz kezdő szinteken javasoltak. Ebben az életkorban a kifinomultabb csapatjátékok még túl korainak számítanak.

A gyerek 8 éves kora után már nem csak az egyéni, hanem a csapatban űzhető sportok is ajánlottak, mint a tenisz, labdarúgás, kosárlabda, kézilabda vagy röplabda, illetve a különböző küzdősportok, mint a cselgáncs vagy karate.

Ebben a korban már jobban megérti a játékszabályokat, valamint a csapatjátékra vonatkozó szabályokat is. Jobban elfogadja az alárendeltséget és szeret majd egy csapathoz tartozni. Nagyobb korban akár a különböző sporttáborok is jó alternatívát nyújtanak a nyári szünidő aktív eltöltésére.

Ebben a korban a figyelmét már 50 percnél is hosszabban tudja összpontosítani, kitartóbb, megnő az állóképessége, valamit a motivációnak köszönhetően az akaratereje is megerősödik. Ez természetesen csak abban az esetben érvényes, ha a sportot maga választotta és nem a család erőszakolta rá.

 

Javaslatok a megfelelő sportág kiválasztásához a gyermek temperamentumának függvényében

•  azokat a gyermekeket, akiket a spontaneitás jellemez és akikben versenyszellem lakozik, beírathatjuk teniszre, táncra, golfra, síelésre vagy esetleg gokartra.

• ha a gyermek inkább magába forduló és szereti a győzelmet csak a magáénak tudni, akkor a legjobb választás számára a biciklizés vagy az úszás.

• az agresszívebb gyermekeknek a fegyelmezettséget igénylő sportok ajánlottak és amelyek ugyanakkor segítenek az agresszivitásukat önuralommal helyettesíteni, mint például a harcművészetek, tenisz vagy kerékpározás.

• a társaságot kedvelő gyermekeknek olyan sport kell, amelyben sok a kölcsönhatás és a csapatmunka: labdadrúgás, röplabda, ping-pong, golf, tenisz, harcművészetek vagy tánc.

 

A sport pozitív hatása a gyermekekre

Szociális hatás – csapatszellem és empátia

Egy sport űzése segít a kommunikációs készség fejlesztésében, hogy könnyebben viszonyuljon a vele egykorúakhoz vagy a felnőttekhez. Növeli a képességet hogy megértsen másokat, az empátiát és a segítőkészséget. A gyermek megtanulja kimondani mit érez és mire van szüksége. Növeli a magabiztosságot, a függetlenséget, jobban megérti mások szükségleteit, valamint könnyebben alkalmazkodik a társaságban.

 

Fizikai hatás – egészséges fejlődés és harc az elhízás ellen

A sport megelőzi a gyermekkori elhízást, a mozgáshiányt, a rendszeres fizikai aktivitás segíti a gyermek harmonikus fejlődését (segít a csontok megerősítésében, a szív és tüdő fejlődésében, az izmok és az idegrendszer fejlesztéseben is) nő az immunrendszerének ellenálló képessége, a hormonális egyensúly. Ugyanakkor a gyermek sikeresen szembenéz a fáradsággal és a kimerültséggel is.

 

Pszichológiai hatás – koncentrációs készség javítása

A sportolás ideje alatt az agy oxigén ellátása sokkal kielégítőbb, ezáltal javul a koncentrációs készség és a tanulási képessége is. A sport segítségével a gyermek kiszámíthatóbbá válik és az iskolában is jobban tanul majd.

A sikerélmények, a fizikai keretek átlépése, a sport sikerei hatalmas boldogság-forrást jelentenek, amely segít egy helyes önkép kialakításában és a gyermek önbecsülésének megőrzésében. Ugyanakkor jobban uralja saját indulatait, érzelmeit és a stresszt.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search