A fejlődés szakaszai: a kisbabák fogzása

 In Csecsemők és újszülöttek

baba fogai
A foghíjas mosolytól a csillogó fogsor kialakulásáig három év is eltelhet. A tejfogazat fejlődése már az anyaméhben elkezdődik, a fogak azonban csak a harmadik hónap után kezdenek áttörni.

Az első fog megjelenése – amely a gyermek fejlődésének egyik jele – rendszerint féléves korban, a szilárd ételek bevezetésével egy időben történik. Három éves korára teljes lesz a fogazata, és el lehet kezdeni a fogápolást, megtaníthatod neki a fogmosást, amit lassan egyedül is elvégezhet.

Mikor fejlődnek ki a baba fogai?

Kétezer kisbaba közül egynek születéskor már van egy vagy két foga, azonban a többségüknek hat hónaposan indul be a fogzása.

Annak a kisbabának, aki jobban fejlődik, már három hónapos korában kibújhat az első foga, ugyanakkor annak, aki lassabban fejlődik, lehet, hogy már egyéves lesz, mire elindul a fogzása. Hároméves korára gyermekednek már teljesnek kell lennie a fogsoroknak, 20 tejfog kell csillogjon szájában.

Hogyan alakulnak ki a kisbaba fogai?

Sok gyermek és szülő számára az első fog megjelenése nem éppen szórakoztató, és egy hosszabb folyamat is lehet. A legelső tünetek (ide tartozik a fájdalom is), a fogzás előtt egy-két hónappal megjelenhetnek.

Lesznek olyan éjszakáid, amikor vigasztalod a gyermekedet, és várod, hogy mikor is bújik ki már a foga. A fájdalmát, hogy enyhítse, a baba harapdálni fog különböző tárgyakat. Ha adsz neki valamit, amit harapdálhat, vagy az ínyét dörzsölgetheti, akkor könnyítesz a helyzetén.

Fogzáskor a kisbaba ínyei is megduzzadnak, és úgy láthatod, mintha az arca lenne megdagadva. Sok szülő úgy véli, hogy a fogzás hőemelkedéssel jár, de a szakértők szerint ez nem állja a helyét. Tehát ha gyermeked lázas vagy megfázott, vagy emésztési zavara van, vidd orvoshoz!

A szerencsésebbeknek a fogzás fájdalommentes. A kisbabád fog nélkül mosolyog, és rá egy hétre már látszik a fehér folt az ínyén, ami valójában az első fogacskája.

Ünnepeljétek meg az első fog megjelenését, készítsetek fényképeket, és jegyezd be a napot a babnaplóba.

A fogak egymás után jelennek meg, előbb alul középen, majd felül középen, később pedig az oldalsó, és hátsó fogak. A fogzás örökletes, tehát ha neked hamar kibújtak fogaid, akkor valószínűleg kisbabádnak is hamar megjelennek.

A tejfogak csak akkor esnek ki, amikor a maradandó fogak készek az áttörésre, a gyermek hatéves kora körül.

Miként lehet siettetni a fogzás beindulását?

Nem tehetsz semmit annak érdekében, hogy a fogak hamarabb kibújjanak, de a fogzással járó fájdalmát enyhítheted. Adj a gyermekednek hűtött rágókát, ami hűsíti a fogínyét rágcsálás közben. Segíthetnek a hidegen adott ételek is, mint az almapüré vagy a joghurt, amit a hűtőszekrényből kivéve máris odaadod a kicsinek. Ha nagyon szenved a kisbabád, akkor adhatsz neki gyerekeknek megfelelő dózisú paracetamol tartalmú készítményt. Vannak szülők, akik a homeopata szereket választják ilyenkor. Ha gyermeked lázas, és nem tudod megnyugtatni sem, akkor vidd orvoshoz, mert lehet, ha fülfertőzés vagy más betegség kínozza.

A a baba fogainak megjelenése után, a te feladatod lesz tisztántartásuk. Egyéves kora előtt nem lesz szükség fogmosásra, de esténként jó azért, ha megtisztítod a fogait. Lehetséges, hogy nem fogja eltűrni a fogkefét a szájában, ha így van, akkor egy gézdarabbal is megtisztíthatod a fogait.

Ne hagyd a cumisüveggel elaludni, valamint az anyatej fogszuvasodást okozhat.

Beszéld meg az orvosoddal vagy egy fogorvossal, hogy kell-e fluortartalmú étrend-kiegészítőket adnod a kisbabának (a fogszuvasodást gátló szerekre akkor lehet szükség, ha az ivóvíz nem tartalmaz kellő mennyiségű fluort).

Másfél éves korában a gyermeket megtaníthatod az önálló fogmosásra. Segíts neki, és – még néhány évig – rendszeresen ellenőrizd, jól megmosta-e fogait. Mutasd meg, hogyan mozgassa a szájában a fogkefét. Lágysörtéjű fogkefét használj és egy kevés fogkrémet. Nincs előírva, hogy milyen irányba mozgasd a fogkefét, de távolíts el minden ételdarabot, és tisztítsd meg jól a fogakat és a fogínyt.

Ha a gyermeked nem szereti a fogkrém ízét, akkor vásárolj másikat vagy hagyd ki. Csak akkor szükségszerű a fogkrém használata, ha a kicsi sok cukortartalmú élelmiszert fogyaszt, amit amúgy is célszerű elkerülni.

Ha – mondjuk egy családi összejövetel alkalmából – édességet eszik, akkor minél előbb mosd meg a fogait, vagy ha nem lehetséges, akkor adj neki valamilyen ételt, például egy darabka sajtot.

Amikor gyermeked betölti a három évet, vidd el fogorvoshoz azért is, hogy a kicsi szokja meg a fogászati ellenőrzéseket.

Milyen esetekben adhat okot aggodalomra a kicsik fogzása?

A koraszülött gyerekeknek néhány hónappal később indul meg a fogzásuk. Ha a gyermeked már egyéves és még semmi jele a fogzásnak, akkor a legközelebbi vizsgálaton kérd ki az orvos véleményét!

Amennyiben a gyermekednek beindult a fogzása, de nagy fájdalmai vannak, akkor vidd orvoshoz! A fogzás ne legyen egy kín legyen a gyerek számára!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search