A D-vitamin fontossága a terhesség és szoptatás alatt

 In Egészség és életmód

A D-vitamin fontossága a terhesség és szoptatás alatt

d vitamin nap

A D-vitamin megköti a kalciumot a vérben és a foszfort a szervezetben. A kalcium és a foszfor szükséges az egészséges csontozat és fogsor megőrzése miatt.

A D-vitamin fontos szerepet játszik a rákos megbetegedések, a cukorbetegség, valamint a szklerózis multiplex kockázatának csökkentésében, ugyanakkor segít a szervezetnek a fertőzések elleni védekezésben is.

Ha a terhesség vagy a szoptatás alatt a D-vitamin-szint alacsony, ez rossz hatással lehet a gyermek fejlődésére, a fogzománc képződésében, valamint a szervezetben való kalcium eloszlásában.

A D-vitamin beszerzésére két lehetőségünk van:
• Az UVA és UVB sugarak hatására a szervezet D-vitamint termel. Tél idején a szervezet a tartalék D-vitamint használja fel.
• D-vitamint tartalmazó élelmiszerek az olajos halfajták, mint a lazac vagy a szardínia, de megtaláljuk még a margarinban vagy a gabonafélékben is. Bár kisebb mennyiségben, a vörös hús vagy a tojásfehérje is tartalmaz D-vitamint.

Fontos, hogy terhesség alatt vagy a szoptatási periódusban D-vitamin tablettákat szedjünk. Legtöbb várandós kismama kiegészíti étrendjét olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek D-vitamint is tartalmaznak. Ne kezdjünk el viszont semmiféle kezelést az orvos jóváhagyása nélkül!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search