A csecsemő lázának csillapítása

 In Csecsemők és újszülöttek

A csecsemő lázának csillapítása

Csecsemőnek a 8 naposnál nagyobb babát nevezzük, amelyik még nem töltötte be az 1. életévét. (De van egy olyan felfogás is, amely szerint kétéves korig csecsemőnek számít a gyermek.)

Mivel mérjük a lázat?

Remek homlok- és fülhőmérők vannak már, amikkel pár másodperc alatt meg lehet mérni a baba testhőjét. Amire vigyázni kell, hogy szigorúan kövessük a készülék használati utasítását, mert ha nem megfelelően használjuk, akkor 0,5 fokot is tévedhet a készülék. Ha jó minőségű készülékkel és helyesen mérünk, akkor alapvetően pontos értéket kapunk.

A “normál lázmérővel” vagy digitális lázmérővel történő mérés esetén a csecsemőnél a végbélben ajánlott mérni a hőmérsékletet. Arra kell vigyázni, hogy előtte a hőmérő végét (tisztítás után) vazelinozzuk be, hogy nehogy felsértse az érzékeny bőrfelületet. Ha nincs vazelin (márpedig sok háztartásban nincs), akkor bekenhetjük a baba popsikenőcsével is. Ami még fontos: a végeredményből vonjunk le 0,5 fokot, mert a végbélben ennyivel magasabb a testhő.

Hány foktól számít láznak?

Sok anyuka nem tudja, hogy lázról csak 38 fokos testhő fölött beszélünk. Az az alatti ingadozás hatalmas aggodalomra nem ad okot. Legkönnyebben észlelhető jele a forró homlok, amit kézzel, saját homlokunk odaérintésével és ajkakkal is érezni lehet. (Egyéni dolog, hogy ki mivel érzi jobban.) A csecsemő lázasan általában pilledtebb, bágyadtabb, nyűgösebb, s általában izzadékonyabb a szokásosnál. S valószínűleg jobban igényli az ölben létet, a közelségünket is.

Mit tegyünk a lázas csecsemővel?

A legtöbb gyermekorvos azt javasolja, hogy 38,5 fokig ne csillapítsuk a lázat, hagyjuk dolgozni az immunrendszert. Bár ezt felülírhatja a baba kora és az is, hogy hajlamos-e lázgörcsre. Ha 3 hónaposnál kisebb, akkor alacsonyabb testhőnél is érdemes csillapítani a lázat.

Ha sokáig fennáll a láz, az nagyon fárasztó a szervezet számára, illetve az alvást is nagyon megnehezítheti. Ilyenkor természetesen csillapítsuk a lázat akkor is, ha nem éri el az alapból kiszabott 38,5 lázküszöböt. Lefekvéskor, altatás előtt akkor is érdemes lázcsillapítani, ha még csak egy nagyobb hőemelkedésről van szó (pl. 37,7), mert ágynyugalomban szinte biztos, hogy feljebb megy.

Mikor mit használjunk?

Először is nem mindegy, hogy mennyi idős pontosan a babánk. Ha 3 hónap alatti, akkor érdemes már 38 foktól lázat csillapítani. Ami nagyon-nagyon fontos: 3 hónapos kor alatt nem adjuk a jól ismert szirupokat a babáknak, csak kúpokat! A kúpokon kívül hatékony lehet a hűtőfürdő és a priznic (hűtőborogatás) is.

Vannak olyan családok, akik a természetes eszközöket részesítik előnyben, előbb azokat vetik be (hűtőfürdő, priznic, aztán homeopátiás szerek), majd ha azok esetleg nem használnak, akkor fordulnak a klasszikus medicina eszközeihez.

A szirupoknál lényeges, hogy egyfajta hatóanyagú szirupból max. 6 óránként lehet adni. Ezt a hosszú időintervallumot áthidalhatjuk – ha szükséges – azzal, hogy váltogatjuk a hatóanyagokat, vagyis egyszer paracetamol tartalmú szirupot adunk, majd 3 óra elteltével beadhatjuk a picinek pl. az ibuprofén tartalmú szirupot.

Hűtőfürdő

Engedjünk bőven vizet a kádba, a hőfok legalább annyi legyen, amennyi a csecsemő hőmérséklete. (Ilyenkor jól jön egy vízhőmérő.) Ha úgy látjuk, hogy a baba reszket, fázik a vízben, akkor túl hideg a víz. Ne ültessük benne, hanem fektessük, minél nagyobb testfelületen lepje el a víz. Nagyon lassan kezdjük meg a hűtést, szinte észre se vegye a baba a hőmérséklet változtatást. A hűtőfürdő  minimum 10 percig tartson, de nyugodtan hűtőfürdőzhetünk 15-20 percig is. Fontos még, hogy ne hűtsük le nagyon a gyermek vizét, elég 37 fokig. (Itt is elkel egy vízhőmérő.) A kezünkkel terelgethetjük a csecsemő teste körül a vizet. Gyakori hiba: hogy túl kevés ideig tart a hűtőfürdő, vagy túl hideg vízzel kezdjük, túl kevés vizet engedünk, túlzottan lehűtjük a vizet.

Priznic, vagy más néven hűtőborogatás

A hűtőborogatás nem más, mint langyos vizes borogatás. Használhatunk e célra lepedőt, vagy ágyneműhuzatot, törölközőt is. A nedves anyaggal körbe csavarjuk a kicsi testét nyaktól lefele, majd erre teszünk egy száraz réteget. Amennyiben átmelegedik (de legalább negyedóránként), cseréljük le a borogatást.

Sok szakember a hűtőfürdőt inkább kisebbeknek ajánlja, nagyobbaknál a priznicet propagálják. Persze nagyobbaknál is bevethető az előbbi is.

Kúp használata csecsemőnél

A kúpnál nagyon fontos, hogy szem előtt tartsuk az adagolást. A gyermek születése után a gyermekorvos által előirányzott babagondozási, egészségügyi „induló csomag” része egy bizonyos (aminofenazon hatóanyagú) végbélkúp, amelynek lázgörcs gátló hatása, és hányingert csökkentő, fájdalomcsillapító hatása is van. 3 hónapos korig ? kúp használata javasolt. Mindig a használati útmutató, a gyógyszerész és a gyermekorvos javaslata szerint járjunk el!

A kúp felhelyezése kicsit nehézkesnek tűnik elsőre. A fent említett síkosítást követően helyezzük fel nagyon óvatosan, lassan, majd a baba popsiját összeszorítjuk, hogy a kúp bent maradjon. Gyorsan felszívódnak a hatóanyagok, így akkor se aggódjunk, ha pár perc után kijön a kúp. (Ilyenkor látszik, hogy alaposan megcsappant a mérete, valamennyi szívódott fel belőle.)

Védekezés a kiszáradás ellen: itatni, itatni, itatni!

A lázcsillapítás kapcsán nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a folyadékbevitelre! Az egyik legnagyobb veszély a kiszáradás, ami ennél a korosztálynál nagyon hamar bekövetkezik. Sajnos a lázas csecsemő – bár a láz által több folyadékot veszít, mint egészséges állapotban – nem is kívánja a folyadékot, mégis folyamatosan próbálkozzunk az itatással. És figyeljük a kiszáradás tüneteit! Ha már bekövetkezett, vigyük orvoshoz! Ugyanez érvényes arra az esetre is, ha a lázcsillapítással nem járunk otthon sikerrel.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Mit kell tudni a csecsemő fogzásáról?A baba súlygyarapodása 1 éves korig