Az elválasztás idoszaka: áttérés a pohárra

 In Csecsemők és újszülöttek

kisgyerek itatópohárból iszikA legtöbb csecsemő ugyanabban a korban áll készen az elválasztásra, amikor elkezd fejlődni a kéz- és szemkoordinációja, fogzik, vagy elkezd mászkálni. Ezekben a fontos pillanatokban  bizonyára rengeteg kérdés fogalmazódik meg benned. Mennyi ideig is tart a csecsemő elválasztása? Melyik a legjobb módszer? Te magad készen állsz-e átszoktatni a kisbabád a szoptatásról az itatópohárra? Az alábbiakban szolgálunk pár tippet az átmenet könnyítésére.

A csecsemő elválasztása

Sok szülő késlelteti az elválasztást. Úgy érzik, hogy ez egy örökké tartó állapot. Viszont fennáll a veszélye annak, hogy a baba csak játszani és piszkolni fog az étellel. Egyes vélemények szerint, az elválasztás mindenkinél sok stresszel jár. Egy éves korig nagyon fontos a kisgyermeket elválasztani az anyatejtől vagy a tejportól, hisz ezek már nem biztosítanak elegendő tápanyagot egy növésben lévő gyerek számára.

pohár használatának megtanulása ösztönzi a kisbabát a szilárd ételekre való áttérésre, ugyanakkor arra is, hogy mindkét kezét használja, illetve étkezés közben kölcsönhatásba kerüljön a család többi tagjával.

A siker kulcsa: kezdd korán!
Sok szülő addig vár, míg a gyermek egyedül tudja a kezében tartani a poharat, ám ezt a folyamatot inkább kísérleti tanulásnak kellene felfogni. A szülőknek hagyniuk kellene, hogy a gyerek kísérletezzen a pohárral, még akkor is, ha nem alakult ki a koordinációs készsége, és esetleg kiöntheti annak tartalmát.

Mikor kell elkezdeni az elválasztást?

Mikor állnak készen a gyerekek az elválasztásra? Ideális esetben hat hónapos koruk körül, de van, akinél hamarabb, van, akinél később kezdődik a folyamat. Minden gyermek különböző, figyeld a gyermeked és keresd a jeleket.

Ha a baba anyatejes táplálásban részül a következő jelek utalhatnak arra, hogy elérkezett az elválasztás ideje:
• párszor szív a mellből és utána leáll, vagy visszautasítja a mellet
• könnyen elterelhető a figyelme szoptatásról
• egyre nagyobb érdeklődést mutat az itatópohár iránt.

Út az itatópohár felé

Amikor úgy látod, hogy kisbabád készen áll az elválasztáshoz, melyik módszer bizonyul majd a leghatásosabbnak? Ha bizonytalan vagy, íme néhány tipp:
• kezdd az elválasztást azzal, hogy 5-7 naponta átugrod a cumisüvegből való táplálást
• az itatópohárba olyan folyadékot tölts, amit megszokott a kisbabád, például anyatejet vagy tejport
• minden alkalommal a cumisüvegbe kevesebbet, míg az itatópohárba egyre több folyadékot tölts
• ha a gyermeked elég nagy, ki tudja fejezni, mi a kedvence és megengedheted neki, hogy válasszon itatópoharat, mert így valószínű, használni is fogja
• az itatópoharat a kedvenceivel töltsd tele, míg a cumisüvegbe tölts olyan folyadékot, amit kevésbé szeret.

Mennyi ideig tart az elválasztás és rászoktatás a pohárra?
Ez igen változó, de általában néhány héttől pár hónapig is elarthat. Többnyire a gyermek életkorától és fejlettségétől függ, ugyanakkor a szülők kitartása is elengedhetetlen.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search